Sıkça Sorulan Sorular

Kent Yenileme ve Kentsel Tasarım Müdürlüğü

KENTSEL DÖNÜŞÜMLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR


1-    Kentsel dönüşüm projesi hangi mahalleleri kapsıyor?

Cevap:
Bayraklı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı Fuat Edip Baksı, Alparslan ve Cengizhan Mahallelerini kapsamakta olup, 1609/12 Sok., 1620/39 Sok., 1615/17 Sok., 1620/12 Sok., 1639/1 Sok., 1639 Sok., 1619 Sok., Cüneyt Süvarioğulları Cad. ve Anadolu Cad. (Altınyol) ile sınırlanmaktadır.

 

2-    Mahallerde yıkım kararı var mı, varsa ne zaman gerçekleşecek?

Cevap:
Şu an için yıkım ile ilgili alınan herhangi bir karar yoktur. Bu nedenlede yıkım ile ilgili resmi bir tarih bulunmamaktadır.

 

3-    Eğer bu mahallelerde yıkım yapılacaksa; buradaki taşınmazlara (arsa, bina vb.) verilen değer hangi kurum tarafından, neye göre belirlenecek?

Cevap:
Her ne kadar bu mahallelerde şu an itibariyle herhangi bir yıkım söz konusu değilse de taşınmazların değerini belirleme süreci İzmir Büyükşehir Belediyesive Bayraklı Belediyesinden oluşturulacak Takdir Değerleme Komisyonu tarafından işletilecektir.


4- Tapulu arsam ve üstünde ruhsatsız binam var. Binamın değerini alabilecek miyim?

Cevap:
Ruhsatsız binalarda hak sahibidir. Binanızın değeri,proje kapsamında yapılacak olan hesaplamalara dâhil edilecektir.

 

5- Kentsel dönüşüm kapsamında belediyenin çalışmaları en son ne aşamada?

Cevap:
Yüklenici firma tarafından alan ilişkin tespit çalışmaları ve arşiv dosyaları taraması yapılmış olup, arsa ve bina değerleme ve planlama ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.


6- Kentsel dönüşüm projesi nasıl işleyecek ve ne zaman hayata geçirilecek? Bu konularda mahallede farklı söylentiler var, herkes birşey söylüyor kime inanacağız?

Cevap:
Bayraklı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanına ilişkin projelendirme çalışması, İzmir Büyükşehir Belediyesi?nce 2012 yılı Mayıs ayında ihale edilmiş olup, yüklenici firma tarafından çalışmalar devam etmektedir. İhalenin süresi 13 aydır. Mahallelerdeki farklı söylentilere itibar edilmemesi ve alanda bulunan Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Ofisi ile irtibata geçerek Kentsel Dönüşüm hakkında bilgi alabilirsiniz.


7- Çiçek, M.Erener ve R.Şevket İnceMahalleri gibi mahallelerde kentsel dönüşüm ne durumda?

Cevap:
Çiçek, M.Erener ve R.Şevket İnce Mahalleri gibi mahallelerde ilan edilmiş bir kentsel dönüşüm ve gelişim alanı sınırı bulunmamaktadır. Söz konusu alanlara ilişkin yürürlükte bulunan imar planları geçerli olup, bu planlar doğrultusunda imar faaliyetleri devam etmektedir.

 

8- Evime bir şeyler yaptıracağım. Ancak yıkım olacak diye birsey yapamıyorum, yıkılırsa boşuna masraf yapmış olur muyum?
Cevap:
Alana ilişkin planlama çalışmaları sürdüğünden, imar hareketleri (yapı tadilatları, ruhsat alımı v.b) durdurulmuştur. Bu nedenle basit işler dışında projenin tamamlanmasını beklemek doğru olacaktır.


Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Ofisi irtibat telefonu : 0(232) 353 16 53