Meclis Çalışmaları

04/01/2016

BAYRAKLI BELEDİYE MECLİSİNİN 2016 YILI OCAK AYI TOPLANTISININ 04/01/2016 TARİHLİ I. BİRLEŞİMİNE AİT TUTANAK


HAZIR BULUNANLAR    :


Meclis Başkanı                      : Hasan KARABAĞ
Üyeler                                    : Ali ALAN- Ayşegül BAHADIR- Cindi Can POLAT- Emre MARAZ- Fahrettin ORANDI- Fatma ATALAY-  Fatma Duygu KUMAŞ -Faysal YILDIZ- Gönül VURAL - Hatice TATLI- Hamdi VATANSEVER- Hasan KARABAĞ- Münir DEMİR- Mustafa ÇEKİÇCİ -Necati YILDIZ- Nail KURTULUŞ- Ramazan BULUT- Sema TURAN- Şeref BALBAY- Veli TOPAL- Yeşim TEKOĞLU- Ali KÖKOĞUZ - Abdullah AKTAŞ - Adem SEÇİLMİŞ- Çağlar HASPOLAT- Aynur ÇETİN- Tahsin ÜNAL- Hayrettin GÜNGÖR- İsmail YAĞCI- Kemal BÜYÜKKESİM- Latif AYDEMİR- Mustafa KARAMAN- Mikail BİLİCİ- Rukiye BAYRAK KARATAŞ -Tarkan DÜZMAN.
HAZIR BULUNMAYANLAR: -Gamze Gül ÇAMUR- Ali ŞENAY.
I. BAŞKAN TARAFINDAN MECLİSİN AÇILMASI
BAŞKAN- Her ay birinci birleşimde gerçekleştirdiğimiz saygı duruşu ve İstiklal Marşı'na davet ediyorum.
SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞI
BAŞKAN- Evet değerli arkadaşlarım hoş geldiniz. Yeni yılınızı şimdiden kutluyorum. 2016 yılında iyi işler yapacağız inşallah beraber. 2015'te yaşanan sıkıntılar diliyorum ve umuyorum ki ülkemizde ve dünyada olmaz inşallah.
II. GEÇMİŞ TOPLANTI TUTANAĞININ OKUNUP OYLANMASI
BAŞKAN- Bir önceki meclis tutanağının okunmuş gibi kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir.
III. BELEDİYE BAŞKANI VE MECLİS ÜYELERİNCE GÜNDEME İLAVE EDİLMESİ İSTENEN ÖNERGELERİN GÖRÜŞÜLMESİ
                                           SAYIN MECLİS HEYETİNE
Kütüphane Müdürlüğümüz tarafından 2016 yılı içerisinde açılması planlanan herhangi bir kütüphanede kullanılmak üzere Hayırsever Recai ŞEYHOĞLU tarafından annesi Rasime ŞEYHOĞLU'nun adı verilmesi şartı ile kitap bağışı yapılmak istenmektedir.
5393 sayılı Belediye Kanununun Belediye Meclisinin görevleri başlığı altında bulunan 18. Maddenin ?(g) Şartlı Bağışları Kabul Etmek?  fıkrasında belirtildiği üzere, açılması planlanan herhangi bir Kütüphaneye ?Rasime ŞEYHOĞLU Kütüphanesi? isminin verilmesi konusunun görüşülerek karara varılması hususunda yazımız ve eki ?Şartlı Bağış Protokolü? nün Belediye Meclisine havalesi arz ederim.


Hatice TATLI- Bu önergenin gündeme alınmasını talep ediyoruz.

BAŞKAN- Bu önergenin gündeme alınmasını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir.
SAYIN MECLİS HEYETİNE
5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 68. maddesi gereğince Belediyemizin borçlanmasına ilişkin olarak,
1- Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde bulunan bilumum Bankalar veya özellikle T.C Vakıflar Bankası T.A.O.?nın ilgili şubelerinden Belediyemizin ihtiyaçları için 11.900.000,00-TL'lik  nakdi veya gayrinakdi her türlü kredi talebinde bulunulmasına,
2- 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 68'inci maddesinin (d) ve (e) bentlerinde;
d) Belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları şirketlerin, faiz dâhil iç ve dış borç stok tutarı, en son kesinleşmiş bütçe gelirleri toplamının 213 sayılı Vergi Usul Kanununda belirlenen yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarını aşamaz. Bu miktar büyükşehir belediyeleri için bir buçuk kat olarak uygulanır.
e) Belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları şirketler, en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanununda belirlenen yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarının yılı içinde toplam yüzde onunu geçmeyen iç borçlanmayı belediye meclisinin kararı, yüzde onunu geçen iç borçlanma için ise meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ve İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile yapabilir. ? denilmektedir.
Yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda krediye konu işin gerçekleştirilmesinde kullanılmak üzere Bankalardan özellikle de Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ilgili Şubesi'nden kullanılacak kredi, anılan Kanunun 68'inci maddesinin 1'inci fıkrasının (d) bendinde belirtilen limitler içinde kaldığına ve (e) bendinde belirtilen oranı aşmadığına,
3- Kredinin teminatını teşkil etmek ve kredi geri ödemesi tamamlanıncaya kadar kredi taksitlerinin tahsil ve mahsup edilmesini sağlamak üzere Belediyemiz mülkiyetindeki gayrimenkuller üzerinde Bankalar veya özellikle Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O lehine dilediği bedel, şekil ve koşullarla, dilediği sıra ve derecede her türlü ipotek tesis edilmesine,  Belediyemizin her türlü gelirlerinin devir ve temlik edilmesine, Belediyemiz adına açılmış mevduat ve gelir hesapları üzerinde rehin mevduat rehni ve/veya hesap rehni ve diğer teminatların tesis edilmesine, Belediyemizin kefil olmasına, İller Bankası teminat mektubu alınmasına,
4- Kredinin teminatını teşkil etmek üzere verilen teminatlar ile ilgili olarak kredi borcu bitinceye kadar kamuya tahsis kararı alınmamasına,
5- Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde bulunan Bankalar veya özellikle T. C Vakıflar Bankası T.A.O.?nın ilgili şubelerinden Belediyemizin ihtiyaçları için 11.900.000,00 -TL'lik

Belediyemiz adına talep edilen nakdi/gayrinakdi kredilere ilişkin sözleşmeleri ve her türlü taahhütnameleri, ödeme planını, ve ilgili her türlü evrakı imzalamaya, yapılacak her türlü sözleşme şartlarını belirlemeye, kredi genel sözleşmesine özel şartlar eklemeye, bunları müzakereye, imzalamaya veya gerektiğinde kredi borcunun ve taksitlerinin ertelenmesini, kredi vadesinin uzatılmasını veya kısaltılmasını talep etmeye, kullanılacak kredinin faiz oranını ve diğer her türlü masraf ve komisyonunu kararlaştırmaya, kullanılacak kredilerin teminatını teşkil etmek üzere Belediyemiz mülkiyetindeki gayrimenkuller üzerinde Bankalar veya özellikle Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O lehine dilediği bedel, şekil ve koşullarla, dilediği sıra ve derecede her türlü ipotek vermeye,  ipotekle ilgili senet, sözleşme, taahhütname beyanname ve bilcümle evrakı tanzim ve imzalama, serbest dereceden istifade hakkı tanıma ve şerh ettirme, kullanılacak kredinin teminatını teşkil etmek üzere Belediyemizin her türlü hak, alacak ve gelirlerini devir ve temlik etmeye, Belediyemiz adına açılmış mevduat ve gelir hesapları üzerinde rehin tesis etmeye mezun ve yetkili olmak üzere Belediye Başkanı Hasan KARABAĞ?ın yetkili kılınması hususunda gerekli kararın alınmasını arz ederim.
BAŞKAN- Bu önergenin gündeme alınmasını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir. Şimdi Rukiye Hanımın bir talebi var. ?Kreş yapalım? diyor. Şimdi torba yasa ile zaten belediyenin görevleri arasına alındı. Kız yurdu, erkek yurdu, öğrenci yurdu, kreş yapmak dolayısıyla belediyenin bütün görevlerini burada meclis kararıyla almamıza gerek yok görevimiz zaten. Park yapmakta bizim görevimiz, kültür merkezi de bizim görevimiz. Ama temenni olarak bize bildirdiniz. Biz kreşi gündemimize aldık idare olarak. Yani kursiyerler için diyorsunuz. Kursiyerler içinde aynı şey aynı belediye çalışanları kursiyerler genel dışa dönükte yapabiliriz artık.
Rukiye BAYRAK KARATAŞ- Meslek edinme kursları var. 75. Yıl Kültür Merkezinde, İhsan Alyanak Kültür Merkezinde?
BAŞKAN- Tamam da kreşi her noktada, her mekanda yapamıyoruz. Onun kriterleri var.
Rukiye BAYRAK KARATAŞ- Oradaki kursiyerlerin, kurslara ben geçen gün bir kursiyerle karşılaştım. İşte ben iki saat önce çıkıyorum. Neden çünkü küçük çocuğum var onu almak zorundayım bakmak zorundayım dedi. Bu tür sıkıntıların giderilmesi noktasında annesinin kurs gördüğü bir yerde uygun olan yerlerde. Örneğin tiyatroda, 75. Yıl da, İhsan Alyanak da?
BAŞKAN- Kreş değil de bir bakım odası.
Rukiye BAYRAK KARATAŞ- Oyun odası.
BAŞKAN- Bakım odası. Çocuk bakım odası.
Rukiye BAYRAK KARATAŞ- Hani talebimiz bu noktada.
BAŞKAN- Yani onu da sağlarız. Meclis kararına gerek yok. İdari bir kararla hallederiz onu. Kurs tabi yoğunlaştı bizim kurslarımız. O anlamda tabi böyle bir talebin olması son derece normal. Aynı şey Nafiz Gürman da var. Açık hava tiyatrosunda var. Değil mi.

Rukiye BAYRAK KARATAŞ- 75. Yılda var.
BAŞKAN- Buralarda birer odayı çocukların, ama onun işte sıkıntısı var. Ona uygun öğretmen de bulmak lazım. Ana okulu standartlarında mekan olması lazım  ona uygun hoca öğretmen olması lazım. Onu biz araştıralım.
Rukiye BAYRAK KARATAŞ- Bu kurslarla alakalı bir bilgi almak istiyorum ben. Kurslar Halk Eğitim Merkezi ile ortak bir protokol?
BAŞKAN- Olan var olanlar var. Bizim bağımsız yaptıklarımız var.
Rukiye BAYRAK KARATAŞ- Anladım.
BAŞKAN- Halk Eğitim Merkezi ile beraber yapıyoruz.
Rukiye BAYRAK KARATAŞ- Bizim talebimiz. Bağımsız veya Halk Eğitim ile ortak yapılan bütün kurs yerleri için geçerliydi.
BAŞKAN- Tabi tabi tamamdır  yani onu biz idare olarak değil mi müdürümüz. Değerli arkadaşım sen konuyu bir araştır. O çocukları nasıl kurs merkezlerinde oyalayabiliriz. Yani bir sıkıntı olur mu?Yasal açıdan bir sıkıntı yaşar mıyız ver mikrofonu?
Sakine AKYÜZ (Sosyal Yardım İşl. Md.V.)- Sayın Başkanım Onur mahallesinde  kuaföre gelen bebekli kursiyerlerimiz vardı. Orada bebekli bir aile var. Görevli arkadaşımızın olduğu yerde 1-2 saat geçici olarak bakıyor mesela öyle bir şey yapmıştık. Şuan da orada?
BAŞKAN- Ama işte onu bir enine boyuna bir kaza olur bir şey olur.
Sakine AKYÜZ (Sosyal Yardım İşl. Md.V.)- Araştıralım gereğini yapalım.
BAŞKAN- Tamam. Evet gündeme geçelim buyurun.
Çağlar HASPOLAT- Sayın başkan talebimizin tam olarak okutulmasını istiyoruz. Bir de meclisin bu konuda, yarım kaldı.
BAŞKAN- Peki okuyalım.
                                           SAYIN MECLİS HEYETİNE
Belediye bünyesinde açılan meslek edindirme ve kişisel gelişim kurslarına katılan kursiyerlerin bir çoğunun evli ve çocuk sahibi olduğundan dolayı, sorumlu oldukları bireylerin var olması nedeniyle açılan kurslara ve eğitim programlarına katılım oranlarında yaşanan düzensizlikleri  gidermek için kursiyerlerin çocuklarına uygun olan yerlerde oyun odaları veya kreşlerin açılması, kursa katılan kursiyerlerin daha verimli bir eğitim süreci geçirmesine olanak sağlar. Bu sorunun giderilmesi noktasında gereğinin yapılmasını arz ederim.
BAŞKAN- İdari olarak bizde gereğinin yapılması konusunda tavır alacağımızı buradan söyledik arkadaşlar. Buyurun gündem devam etsin.

Hatice TATLI- Önergelerin gündemde yazıldığı şekilde okunup oylanmasını talep ediyoruz.
BAŞKAN- Bundan sonraki konuların gündemde yazıldığı şekilde okunmasını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir.
IV. BİRİMLERDEN  GELEN ÖNERGELERİN GÖRÜŞÜLMESİ
1- (İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ-26169542-907.02-6411) Belediye Meclisimizin 02/05/2014 tarih 42 sayılı kararı ile ihdas edilen 1 adet 6. dereceli Bilgisayar İşletmeni kadrosunun iptal edilerek yerine 1 adet 1. dereceli Ayniyat Saymanı kadrosunun ihdas edilmesi hk.
Hatice TATLI- Oylanmasını talep ediyoruz.
BAŞKAN- Bu maddenin kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir.
2- (İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ-26169542-262.02.03-6410) Belediyemizde sözleşmeli olarak görev yapmakta olan 39 sözleşmeli personele 2016 yılında  ödenecek aylık net ücretin belirlenmesi hk.
Hatice TATLI- Bu önergenin, Plan Bütçe Komisyonuna sevkini talep ediyoruz.
BAŞKAN- Bu önergenin, Plan Bütçe Komisyonuna sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir.
3- (ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ-37758380-848.10-2372) Zabıta Personeline 2016 yılı için ödenecek Aylık Maktu Fazla Çalışma Ücreti hk.
Hatice TATLI- Bu önergenin, Plan Bütçe Komisyonuna sevkini talep ediyoruz.
BAŞKAN- Bu önergenin, Plan Bütçe Komisyonuna sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir.
Hatice TATLI- Yalnız başkanım bu iki ve üçüncü maddenin Cuma günü yapacağımız meclise kadar görüşülmesi gerek.
BAŞKAN- 2,3 Kredi de var onun da görüşülmesi gerekiyor.
4- (DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ-51131661-301.03-2454) Müdürlüklerimizden gelen talepler doğrultusunda Belediyemiz hizmetlerinin daha etkin ve verimli yürütülmesi için 2 adet Çift Sıra Koltuklu Kapalı Kasa Kamyonet ,1 adet Binek Araç, 1 adet Tek Kabin Kasalı Kamyonet,1 adet 4x4 Pick-up (Kamyonet, arazi hizmetleri için sürücü dahil 3 veya 6 kişilik), 1 Adet Hasta Nakil Ambulansı araç ihtiyacının 237 sayılı Taşıt kanunun 10.maddesine istinaden 2016 yılı bütçesinden satın alınarak karşılanması hk.
Hatice TATLI- Bu önergenin, Plan Bütçe Komisyonuna sevkini talep ediyoruz.


BAŞKAN-  Biz daha önce  böyle bir karar aldık geçen yıl, gerçekleşmediği için bu yılda aynı konuda karar alıyoruz incelerseniz.
Çağlar HASPOLAT- Sayın başkan burada bu hasta nakil ambulans aracı var. Bir tane yeterli değil iki tane, üç tane alalım. Bence.
BAŞKAN- Şimdi iki tane elimizde var. Yeniledik onu.
Çağlar HASPOLAT- Bir tanesi bozuk herhalde başkanım.
BAŞKAN- Yeniledik onu yeniledik yeniledik.
Çağlar HASPOLAT- Yenilendi mi o ?
BAŞKAN- Yenilendi yenilendi. Talep oldukça meclise getiririz.
Çağlar HASPOLAT- Ama bir tane yetmeyecek.
BAŞKAN- Üç olacak yalnız. Üç oluyor. Bu işin sonu yok. Ben on tane koysam belediyeye 112 oturacak orada biz yapacağız bu işi. Allah razı olsun diyorlar. 112'yi kaldıralım o zaman.
Hatice TATLI- Oylayacağız başkanım, Plan Bütçe Komisyonuna.
BAŞKAN- Onun kriterleri var kolay değil ambulansı çalıştırmak. Bu maddenin, Plan Bütçe Komisyonuna sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir.
5- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-11233977-756.02-7663) Mülkiyeti Belediyemize ait Bayraklı ilçesi, Bayraklı Mahallesi, 26N-IIIC  pafta, 33128 ada, 1 parsel, 190,00m2 taşınmaz malın 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre satılıp satılmaması hk.
Hatice TATLI- Plan Bütçe ve Hukuk Komisyonuna sevkini talep ediyoruz.
BAŞKAN- Bu maddenin, Plan Bütçe ve Hukuk Komisyonuna sevkini oylarınıza sunuyorum. Görüş mü bildireceksin. Şimdi biraz önce ambulansla ilgili Çağlar Bey, bizim ayakta gidip gelen vatandaşlarımız için buraya bir tane Sağlık İşlerinden öyle talep geldi. Ambulanssız  gidip gelen hastalar var. Yani iki araç alıyoruz şimdi biz Sağlık Hizmetlerine evet. Ambulans istemiyor o hastalar mesela onlar içinde koyduk. Evet buyurun Ali Bey.
Ali KÖKOĞUZ-  Sayın başkan değerli meclis üyeleri hepinizi sevgi ve saygı ile selamlarım. Öncelikle güzel ülkemin, güzel insanlarının yeni yılda sağlık, afiyet ve mutluluk içerisinde barış içerisinde yaşamalarını dilerim. Sayın başkan burada yine bir satış konusu var 190 m2  arsanın tamamı sanırım. 2886 sayılı Devlet İhale Yasasına göre satıldığına göre. Şimdi bir sonraki, komisyonlardan gelen raporların görüşülmesi esasında ikinci madde de aynı şekilde bir arsanın satışı var. Şimdi burada daha önce de sizden rica ettik. Bu konuların?
BAŞKAN- İmar komisyonuna mı gitsin.
Ali KÖKOĞUZ- İmar komisyonuna girmesi lazım yasa gereği girmesi lazım.

BAŞKAN- Tamam gitsin.
Ali KÖKOĞUZ- Çünkü 5393 Sayılı yasada İmar konulu her konu İmar komisyonuna gitmek zorundadır der. İzmir Büyükşehir Belediyesinde de bende İmar Komisyonundayım 1 santimetre kare konusu komisyona gelmekte niçin hemen burada bilgilendireyim. Diğer maddede söz almayayım. Yani bu satılan arsanın tüm meclis üyelerimizin sizde dahil kaç metre kare, kaç kat ne kadarlık bir değeri var. En azından onun bildirmesi lazım ki oylamada herkes bilinçli bir şekilde.
BAŞKAN- Dosyasında oluyor ama İmar Komisyonunda görüsün tamamdır.
Ali KÖKOĞUZ- Bundan sonraki bu satışların tümü de İmar Komisyonuna bilgi?
BAŞKAN- Tümü olmazda?
Ali KÖKOĞUZ- Yasa söylüyor sayın başkan.
BAŞKAN- Bakalım yasaya Ali Bey.
Ali KÖKOĞUZ- Rica edeyim sizden.
BAŞKAN- İmar Komisyonu için yasaları didik didik etmişsin sende.
Ali KÖKOĞUZ- Çok açık yazıyor çünkü teşekkür ederim.
BAŞKAN- İyi tamam. Bizim için dert değil İmar Komisyonuna da gitse sonuçta doğru neyse onu yapmaya çalışırız hep beraber. Evet  5. maddenin.
Hatice TATLI- Plan Bütçe, Hukuk ve  İmar Komisyonlarına
BAŞKAN- Plan Bütçe, Hukuk ve İmara, İmara da iş çıksın hadi bakalım. Bu komisyonlara sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir.
6- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-11233977-756.02-7997) İzmir ili, Bayraklı ilçesi, Bayraklı Mahallesi, 25N-IC pafta, 37633 ada, 37 parseldeki 1/23(8,00m2) Belediye hissesinin 3194 sayılı yasanın 17. maddesi gereğince parseldeki diğer hissedara satılıp satılmaması hk.
Hatice TATLI- Bu önergenin, Plan Bütçe, Hukuk Komisyonlarına sevkini talep ediyoruz.
BAŞKAN- Bu önergenin, Plan Bütçe ve Hukuk Komisyonlarına sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir.
7- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-11233977-756.02-8013) İzmir ili, Bayraklı ilçesi, Turan Mahallesi, 25M-Ic pafta, 36969 ada, 22 parseldeki 1637/28637(16,37m2) Belediye hissesinin 3194 sayılı yasanın 17. maddesi gereğince parseldeki diğer hissedara satılıp satılmaması hk.
Hatice TATLI- Bu önergenin, Plan Bütçe, Hukuk Komisyonlarına sevkini talep ediyoruz.

BAŞKAN- Bu önergenin, Plan Bütçe ve Hukuk Komisyonlarına sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir.
8- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-11233977-756.02-8016) İzmir ili, Bayraklı ilçesi, Yamanlar Mahallesi, 25m-Ib pafta, 36022 ada, 29 parseldeki 1.502/17.355(30,04m2) Belediye hissesinin 3194 sayılı yasanın 17. maddesi gereğince parseldeki diğer hissedarlara satılıp satılmaması hk.
BAŞKAN- Bu maddenin, Plan Bütçe ve Hukuk Komisyonlarına sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir.
9- Recai ŞEYHOĞLU'nun annesi Rasime ŞEYHOĞLU'nun isminin bir kütüphaneye verilmesi şartı ile kitap bağışında bulunma talebi hk.
Hatice TATLI- Bu önergenin, Kültür, Sosyal İşler, Gençlik, Eğitim ve Hukuk Komisyonlarına sevkini talep ediyoruz.
BAŞKAN- Yani onu konuştuk. Kütüphane ismi verilmez buna.
Hatice TATLI- Bu kitap bağışının kabulü ile ilgili öncelikle.
BAŞKAN- Siz öyle karar alırsınız komisyondan ona göre meclisten karar çıkartırız. O da kabul ederse öyle olur. Ona göre tamam. Bu maddenin, Kültür, Sosyal İşler, Gençlik, Eğitim ve Hukuk Komisyonlarına sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir.
10- Belediyemiz ihtiyaçları için 11.900.000,00TL kredi kullanılması ve her türlü işlem için Belediye Başkanına yetki verilmesi hk.
Hatice TATLI- Bu önergenin, Plan Bütçe ve Hukuk Komisyonlarına sevkini talep ediyoruz.
BAŞKAN- Arkadaşlar bu son asgari ücret artışı ile belediyemizin çalışanlarının taşeron çalışanlarının ücretlerinde % 30'luk bir artış oluyor biliyorsunuz. Bu artışın belediyemize aylık maliyeti 1 trilyon. Hani diyor ki devlet yetkilileri asgari ücretle çalışanların 110 lirasını biz karşılayacağız 120 lirasını, tabi bizde böyle bir şey yok hepsi asgari ücret üzerinde çalışıyor. Dolayısı ile böyle bir beklenti de yok yani bizim çalışanlarımızın bu oranda bir katkı göreceği umudu da yok bizim açımızdan. Çünkü bizim hep asgari ücret mesela usta ise asgari ücretin işte belli bir miktar üstünden alıyor. Usta başı ise daha fazla alıyor. Çavuşsa daha fazla alıyor. Dolayısı ile bize aylık maliyeti arkadaşlar,  Hayrettin Bey aylık maliyeti 1 trilyon bizim yaklaşık. Dolayısıyla bu bizim yatırım planlamamızı alt üst etti bu sene. Dolayısıyla da biz borcu olan bir belediye değiliz. 20 trilyon kredi borcumuz var. Piyasada 15 16 trilyon borcumuz var toplasanız 40 trilyon borcu olan bir belediyeyiz. Dolayısıyla da bizim borçlanma kabiliyetimiz var o konuda  bir sıkıntı yok borçlanalım ki yatırım yapalım. Bayraklıya bir şeyler yapalım. Bu anlamda bu maddenin Plan Bütçe ve Hukuk Komisyonlarına sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir. Bu meselenin maliyeti bu arkadaşlar. Bir de memurlarla sözleşmemiz var. Çünkü asgari ücret taban alınıyor bizde, onun üstüne hep % 20 %30, 40, 50 ustalar, usta başı diye hep gruplara göre çoğalıyor.

Tarkan DÜZMAN- Bu % 30'luk zammı mevcut aldıklarının üstüne mi yapacaksınız?
BAŞKAN- Evet.
Tarkan DÜZMAN- Adam 1.450 alıyorsa üstüne 450 daha zammı yapılacak?
BAŞKAN- Öyle olacak başka nasıl olacak. Siz hükümet gönderirse bize para % 60 da yaparız. Ama mevcuttan ödeyin derseniz bunu işte böyle bir durum ortaya çıkıyor. Biz de asgari ücretle çalışan var mı Mehmet Bey.
Tarkan DÜZMAN- Sayın başkan sizin vaatleriniz arasında bu 1 Kasım da 1.800 liraydı biliyorsunuz. Pardon 7 Haziran da 1.800 liraydı. 1.500'e çekildi. Öyle olsaydı ne olacaktı.
BAŞKAN- Biz 1.500'ü öderdik ama hükümet bize para gönderirdi.
Tarkan DÜZMAN- 20 milyon kredi kullanacaktınız o zaman.
BAŞKAN- Bize para gönderirdi. Bize para gönderirdi. AKP'li belediyelerin ekstra para gelme kabiliyeti varda bizim öyle bir derdimiz yok, sıkıntımız var.  Evet komisyon raporlarını görüşelim.
V. KOMİSYONLARDAN GELEN RAPORLARIN GÖRÜŞÜLMESİ
1- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-11233977-756.01-7272) İzmir ili, Bayraklı ilçesi, Osmangazi Mahallesi, 14100 ada 1 nolu parseldeki 53/2400 Belediyemiz hissesinin Diyanet İşleri Başkanlığı Bayraklı Müftülüğüne cami yapılmak üzere 5393 sayılı Belediye Kanununun 18/e maddesi gereğince tahsis yapılmasının kabulüne ilişkin Plan Bütçe, İmar, Hukuk Komisyonları (oy birliği) ortak raporu.
Hatice TATLI- Komisyonlardan geldiği şekilde oylanmasını talep ediyoruz.
BAŞKAN- Hangisinin.
Hatice TATLI- Birinci maddenin.
BAŞKAN- Diğerleri benzer değil mi?
Hatice TATLI- Şimdi diğerleri satış.
BAŞKAN- Tahsis. Komisyonlardan gelen raporların bir nolu maddesinin kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir.
2- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-11233977-756.02-7472) Mülkiyeti Belediyemize ait Bayraklı ilçesi, Bayraklı Mahallesi, 26N-IIIC pafta, 33182 ada, 10 parsel, 126,00m2 taşınmaz malın 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre satışının kabulüne ilişkin Plan Bütçe, Hukuk Komisyonları (oy birliği) ortak raporu.
Hatice TATLI- Komisyonlardan geldiği şekli ile?
BAŞKAN- Hangi konu ?

Ali KÖKOĞUZ-  Bu madde ikinci madde. Şimdi burada da işte 126 m2  satışı söz konusu belediye arsasının satışı söz konusu burada. Şimdi hiçbir meclis üyesi arkadaşımız bizim grubumuzda dahil buranın kaç katlı olduğu arka bahçe mesafesi nedir, kaç m2 inşaat alanı vardır, yani bunun değeri yaklaşık olarak?
BAŞKAN- Dosyasında yok mu bunlar.
Ali KÖKOĞUZ- Ama bilgili değiliz. Dosyasında muhakkak vardır.
BAŞKAN- Bir dakika arkadaşlar. Bahar Hanım var mı dosyasında.
Ali KÖKOĞUZ- Dosyasında muhakkak vardır.
BAŞKAN- Emlak talebi nerede.
Ali KÖKOĞUZ- Tabi ki.
BAŞKAN-  Dosyasında var mı ?
Ali KÖKOĞUZ- Tabi ki meclis üyelerinin tümünün bilgilenmesi lazım CHP'li meclis üyeleri.
BAŞKAN- Komisyon var.
Ali KÖKOĞUZ- İşte komisyondan bilgi gelmiyor.
BAŞKAN- Neden gelmiyor. Bütçe komisyonu ve Hukuk komisyonu neden getirmiyor bilgisini.
Ali KÖKOĞUZ- O zaman CHP'li komisyon üyeleri arkadaşlarımız?
BAŞKAN- Şimdi burada sınav yapmanın bir anlamı yok. Biliyorlar yani.
Ali KÖKOĞUZ- Hayır hayır.
BAŞKAN- Ne CHP'li senin arkadaşın var orada.
Ali KÖKOĞUZ- Lütfen meclis bilgilensin.
BAŞKAN- Evet. Tamam İmar Komisyonu olursa bilgimiz daha fazla olacak. Ali Bey öyle bundan sonra öyle yapacağız.
Ali KÖKOĞUZ- Tabi ki daha fazla olacak. Çünkü neden şuanda bilgisiz durumdayız. En azından.
BAŞKAN- Kulalı otur tamam. Ama geçmiş bu artık geriye dönemeyiz.
Ali KÖKOĞUZ- İşte bilmeyerek kabul ediyoruz şimdi.
BAŞKAN- Ali bey bilmeyerek kabulleri oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir. Bu da yeni bir karar olsun. Evet buyurun.

Hatice TATLI- Başkanım 3,4,5,6,7 ve 8 hissedara satışı ile ilgili.
BAŞKAN- 3,4,5,6,7 ve 8 hissedara satış konularının kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir. Bu satılan şeyler dişin kovuğunu dolduracak şeyler değil. Gecekondu hak sahipleri özelikle hissedarların burada tutunacak bir dal olsun diye veriyoruz arkadaşlar biz bunlara. Yarın buraya müteahhit girdiğinde veya burada bir değişim olduğunda pazarlık gücü olsun diye veriyoruz. Yoksa bütçeye önemli bir katkısı yok bunların. Değerli arkadaşlarım Ali Bey söz vermedim bitireyim ben. Biz bunları yoksul vatandaşlara destek olsun diye veriyoruz. Verilen miktarlar ve belirlenen bilirkişi heyetlerin belirlediği fiyatlar öyle ahım şahım fiyatlar değil. Buyurun. Ama siz istiyorsanız satmayalım kamuoyuna duyuralım.
Ali KÖKOĞUZ- Sayın başkanım satalım zaten oy bilirliği ile hep beraber karar verdik. Burada bilgi eksikliği?
BAŞKAN- Tamam başa dönmeyelim.
Ali KÖKOĞUZ- Tamam bunu istiyoruz zaten bizde.
BAŞKAN- Hukuk ve Bütçe Komisyonu bilgisiz bir şekilde geliyor demekki bu konularda. Eleştiriyorum arkadaşlar Hukuk ve Bütçe Komisyonlarını. Gruplarımızı yeterince bilgilendirelim. Buyurun. Yani Bütçe ve Hukuk Komisyonları teknik elamanda çağırabilir bizim Planlamadaki arkadaşlarımızı da çağırabilir.
Çağlar  HASPOLAT- Sayın başkanım bizim Plan Bütçe ve Hukuk zaten oturup komisyon raporunu alıyor. Burada bizim söylemek istediğimiz.
BAŞKAN- Ben anlıyorum sizin söylemek istediğinizi.
Çağlar HASPOLAT- 100 m2 üzerinde olan yerleri İmara da gönderelim. Oranın değer tespiti daha düzgün yapılsın bunda yani gocunacak bir şey yok.
BAŞKAN- Değer tespitini İmar Komisyonu yapmaz da tamam. Evet. Başka.
VI. DİLEK VE TEMENNİLER
BAŞKAN- Necati Bey buyurun.
Necati YILDIZ- Sayın başkan değerli meclis üyeleri, bundan tam 101 yıl önce bu saatlerde 150 bin mevcutlu ordunun askerleri yaşam savaşı ile yüz yüze geldi. Kimi kayıtlara göre 60 bin, kimi kayıtlara göre 90 bini tifus hastalığından veya donarak öldü. O tarihlerde eş zamanlı tarihlerde Çanakkale de şehitler vermekteydik. Çanakkale deki şehitlerimiz ne yazık ki Allahuekber dağlarında donarak ölenlerden daha şanslıydılar. Çünkü onların dua edilecek bir mezarı vardı. Allahuekber dağlarındakinin tek bir mezarı bile yok. Atatürk'ün vasiyeti ile bu Allahuekber dağlarında benim ilçem olduğu için biliyorum. Sarıkamış'ta da hiçbir ilgisi yoktur ama Sarıkamış siyasetçileri daha bu işi iyi pazarladıkları için kendilerine mal ettiler orayı her yıl yürüyüş parkına çeviriyorlar. Bir tek taşları vardır Dikili taş. Issız dere


yaylasında bir tek dikili taş vardır. O da Atatürk'ün emri ile zamanın ordu komutanına talimat verilerek dikilmiş bir taş. Çanakkale'dekiler daha şanslıydı diyorum. Çünkü Çanakkale'dekilerin çok bakımlı düzgün mezarları var. Gidildiği zaman güzel etkinlik, görülecek yerleri var ama hala şu dakika'ya kadar Allahuekber dağlarında yatan 90 bin insanın bir tek dikili taşı yok.  Bu insanlar Çanakkale'dekilerde Allahuekber'dekilerde bizlere bir yurt bırakmak için canlarını verdiler. Biz şuanda az evvel sayın başkan klimaları kapattı. Düşünebiliyor musunuz bu saatte tam bu saat itibari ile 150 bin insan eksi 35 derecede üstlerinde paltoları ayaklarında postalları bile olmaksızın yaşam savaşı veriyorlardı. Ben bu tarihi tam gününde hatırlatma gereği duydum  ve dileğim odur ki o mezarsız insanları da hiç olmazsa bu vesile ile anmış olalım. Hepinize teşekkür ediyorum ve yeni yıllınızı kutluyorum.
BAŞKAN- Çağlar Bey siz ilk önce elinizi kaldırdınız galiba.
Çağlar HASPOLAT- Başkanım şimdi bu borçlanma ile ilgili ben bir şey sormak istiyorum.
BAŞKAN- Komisyona gelecek.
Çağlar HASPOLAT- Komisyona gelecek burada bu 4. Maddede kredinin teminatı teşkil edilmek üzere verilen teminatın, teminatlarla ilgili olarak kredi borcu bitinceye kadar  kamuya tahsis kararı alınmamasına. Yani buraya ipotek vereceğimiz ipoteğin bunun açıklamasını istiyorum başkanım ne demek bu.
BAŞKAN- Onu komisyonda konuşun çağırın arkadaş gelsin orada size açıklasın. Tamam.
Çağlar HASPOLAT- Yani 2016'ya borçlu gireceğiz. % 5 bir fazlalığımız çıktı. Nereye kullanacağımızı?
BAŞKAN- Türkiye bütçesi kadar açık değiliz.
Çağlar HASPOLAT- Yani % 5 bir açık ta değil de nereye kullanacağımızı?
BAŞKAN- Tüm Türkiye'de Belediyelerin en iyi belediyesiyiz şuan.
Çağlar HASPOLAT- En iyi belediyesiniz o zaman otur değil. En iyi  belediyesiniz o zaman % 5'lik bir şey  11 milyon 900 bin lira için kredi ile başlamazsınız. 2016'ya başkanım.
BAŞKAN-  Çağlar tamam mı kardeşim.
Çağlar HASPOLAT- En iyi belediyeymiş.
BAŞKAN- Türkiye bütçesine bakın ona göre konuşun.
Çağlar HASPOLAT- Türkiye bütçesini konuşmuyorum benim işim burada Bayraklı Belediyesinin bütçesini konuşmak. 11 milyon 900 bin lirayı nereye kullanacaksın, vereceğin teminat.
BAŞKAN- Bayraklı Belediyesi aslan gibi Belediye.
Çağlar HASPOLAT- Vereceğin teminat nereye kullanacağın belli değil. Kamuya?

BAŞKAN- Bağırmadan konuş.
Çağlar HASPOLAT- Sende bağırmadan konuşcan başkanım.
BAŞKAN- Otur.
Çağlar HASPOLAT- Otur demeyeceksin bana. El kol hareketi yapmayacaksın.
BAŞKAN- Ben sana otur derim ve dinletirim.
Çağlar HASPOLAT- Demeyeceksin başkanım. Ben burada konuşacağım ve soracağım tabiki.  Bana da cevap vereceksin başkanım.
BAŞKAN-  O senin sözlerin.
Çağlar HASPOLAT- O benim sözlerim de el kol hareketi yapmayacaksın bana o zaman başkanım. Ben bir şey soruyorsam burada başkanım.
BAŞKAN- Bak senin bu davranışlarını büyükşehirde yaparsın bana yapamazsın.
Çağlar HASPOLAT- Ben büyükşehirde de burada da yaparım.
BAŞKAN- Alırım, dışarı alırım seni bir daha da sokmam.
Çağlar HASPOLAT- Buyur buyur.
BAŞKAN- Otur yerine.
Çağlar HASPOLAT- Başkanım başkanım.
BAŞKAN- Külhanvari, dayıvari bu meclisi şeye çevirme.
Çağlar HASPOLAT-  Sen burada külhanvari davranıyorsun başkanım.
BAŞKAN- Otur yerine, otur yerine.
Çağlar HASPOLAT- Sen burada külhanvari davranıyorsun. Ben burada söz hakkı isterken el kol hareketi yapmadan konuşacaksın.
BAŞKAN- Otur yerine, otur yerine.
Çağlar HASPOLAT- Otur yerine de demeyeceksin iki.
BAŞKAN- Kapat şunun mikrofonunu. Otur yerine. Külhanvari konuşma burada. Bak iki senedir burada seni sabırla dinliyorum. Sende kabahat yok seni sözcü yapanlarda kabahat. Otur yerine.  Baya o. Otur yerine, otur yerine. Kabadayılık yapma burada, kabadayılık yapma otur yerine öyle külhan ne o. Sen belediye ile ilgili hiç bir şey söylemiyorsun. Bağırıp durma otur yerine, otur yerine.
Hatice TATLI- Ama Çağlar Bey yavaş olun, sakin olun birazcık.


BAŞKAN- Her konuşmada alıyorsun mikrofonu bağırıyorsun çağırıyorsun. Otur yerine, otur yerine kardeşim. Bağırmadan konuş. Otur yerine, otur yerine bu meclisi ben idare ediyorum burada. Düzgün idare ederim. Sen yalnız haddini bileceksin. Haddini bileceksin. Bağırmayacaksın. Yapamazsın ki zaten ne özeliğin var senin. Yapamazsın yapamazsın. Otur yerine. Evet arkadaşlar başka söz almak isteyen. Buyurun Cindi Bey. Nasıl otur diyemem. Meclisi ben idare ediyorum siz mi idare ediyorsunuz. Çocuk mu avutuyoruz burada. Otur dediği zaman meclis başkanı oturacaksın. Açın meclis tüzüğünü 12. maddesine bakın geçen sene bu mecliste gürültü yapanları dışarı aldığımda Danıştay kararını koyarım önünüze bağırmayın çağırmayın buyurun. Bağırma kardeşim sus.
Cindi Can POLAT- Sayın başkanım değerli meclis üyelerim, hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Değerli arkadaşlar bende Necati Bey'in belirtmiş olduğu Allahuekber dağlarında hayatını kaybeden askerlerimizi rahmetle anıyorum. Gene aynı şekilde yakın tarihimizde ülkemizde Aralık ayı içerisinde yaşanmış başka acı olaylarda var. Bunlardan bir tanesi Cumhuriyet öğretmeni Asteğmen Kubilay'ın Menemende katledilmesidir gerici ve yobaz güçler tarafından. Gene aynı şekilde 1978 yılının Aralık ayında Maraş'ta bu ülkenin birlik ve bütünlüğünden yana olan, Cumhuriyetten yana olan vatandaşlarımızın gene aynı şeklide gerici ve yobaz güçler tarafından katledildiğini görüyoruz. Buradaki hedef Laik Demokratik Cumhuriyettir. Bu ülkede yaşayan insanların kardeşliğidir, birlikte yaşama kültürüdür. Ben bu olayları şiddetle kınıyorum ve böylesi olayların bir daha ülkemizde yaşanmamasını temenni ediyorum. Gene aynı şekilde değerli arkadaşlar Aralık ayı içerisinde kaybetmiş olduğumuz devlet büyüklerimiz var. Mustafa Kemal Atatürk'ün yakın silah arkadaşı ve ülkemizin 2. Cumhurbaşkanı Cumhuriyet Halk Partisinin uzun sürede genel başkanlığını yapmış İsmet İNÖNÜ'nde ölüm yıl dönümüdür. Gene İsmet İNÖNÜ'yü rahmetle anıyorum. Gene başkanım geçen ay içerisinde Cumhuriyet Halk Partisi İzmir il örgütünün genel kurulu yapıldı ve bu genel kurulda Alaaddin YÜKSEL İl Başkanı seçildi. Geçmiş dönemde İl başkanlığımızı yapmıştı kendisine ve seçilen yönetimine önümüzdeki süreçte başarılar diliyorum. Tabi ki yeni yıl yeni yılın ilk meclisi herkesin yeni yılını kutluyorum. Yeni yılın başta ülkemiz olmak üzere yakın coğrafyamızda ve dünyada yaşanan acıların savaşların ve terör olaylarının son bulduğu birlikte yaşama kültürünün geliştiği, kardeşçe yaşadığımız bir yıl olmasını ve böyle sürmesini diliyorum. Teşekkür ediyorum.
BAŞKAN- Evet.  Başka söz almak isteyen buyurun İsmail Bey.
İsmail YAĞCI- Sayın başkan değerli meclis üyeleri, hepinizi saygı ile selamlıyorum. Sayın başkanım 1637/10, 22 Sokakların uç kısmında heyelan bölgesi nedeni ile sıkıntılar var. Vatandaşlar artı birde oralar çıkmaz sokak olduğu için araç parkından tut veya şuan bir şey yapamıyorlar imarla ilgili. Yani heyelan bölgesi devam ediyor mu yoksa kalktı mı onunla ilgili bilgi. İkincisi de başkanım 2104 sokakla 2103 sokağın kesiştiği Akbaba camisi var. Orada biraz çukurluk var yağmur yağdığı zaman vatandaş camiye girmekte zorlanıyor. Bir mazgal veya bir asfalt yükseltmesi olursa iyi olur.
BAŞKAN- 2104 sokak?
İsmail YAĞCI- 2104 sokakla 2103 sokağın kesiştiği yer Akbaba camisinin önü.

BAŞKAN- Baktırayım.
İsmail YAĞCI- Teşekkür ederim.
BAŞKAN- Başka söz almak isteyen. Buyurun.
Adem SEÇİLMİŞ- Sayın başkanım hayırlı akşamlar. Yeni yılınız kutlu olsun, hayırlara vesile olsun. Çok üzüldüm başkanım burada hem kendiniz fevri davranıyorsunuz hem Çağlar kardeşimiz. Çağlar kardeşimizin biraz konuşması serttir doğrudur. Ama o da konuşmalarına dikkat etmesi lazım.
BAŞKAN- Evet. Yani burası kahvehane değil.
Adem SEÇİLMİŞ- Sizin de dikkat etmeniz lazım.
BAŞKAN- Ben dikkat ederim. Ben iki yıldır dikkat ediyorum. Ama Çağlar Bey üslubunu değiştirmiyor.
Adem SEÇİLMİ- Ben gerçekten çok üzüldüm.
BAŞKAN- Yani böyle kabadayı vari konuşuyor.
Adem SEÇİLMİŞ- Onun konuşması tarzı öyle başkanım.
BAŞKAN- Ama olmaz öyle burası kahvehane değil.
Adem SEÇİLMİŞ- Biraz böyle sert seslerinden dolayı çıkışından dolayı. Bir de Necati Beye?
BAŞKAN- Sonra mikrofonu hemen kapıyor konuşuyor. Burada biz varız.
Adem SEÇİLMİŞ- Gerek yok  burada birbirimizi germeye gerek yok başkanım.
BAŞKAN- Olmaz. Bak şimdi aynı hareketler. Geliyoruz gidiyoruz.
Adem SEÇİLMİŞ- İpleri germeyelim.
BAŞKAN- İpleri germeğiz. Germeğiz merak etmeyin.
Adem SEÇİLMİŞ- Bir de Necati başkanımızı tebrik ediyorum şehitlerimizi andı. Bu konuda birer Fatiha okusak şehitlerimize çok memnun olurum. Hayırlı akşamlar.
BAŞKAN- Ne dediler? Ne dedi arkadaşlar? Ne dedi?  Neyi ansaydınız ?  Arkadaşlar benim dikkatimden geçti yapmayın öyle şeyler. Bir daha da çıkarmak zorunda kalmayayım. Rukiye Hanım mikrofona konuşalım. Dönüp oraya konuşmayın buyurun.
Rukiye BAYRAK KARATAŞ- Arkadaşımız anmıştır. Bizde kendisinin iyi dileklerine katılmışızdır. Tekrar tekrar aynı şeyleri söylemenin bir anlamı yok. Allah rahmet eylesin şehitlerimize bu vatan için onların yaptıklarını hiç kimse yapmaz biz bunun bilincindeyiz her zamanda  onları saygı ile yad ediyoruz. Kendileri için Kuran-ı Kerimler okutuyoruz. Bunları açık ara yapmamızın anlamı yok. Kendilerine sonsuz saygılarımızı sunuyorum.

BAŞKAN- Başka söz almak isteyen var mı? Hatice Hanım buyurun.
Hatice TATLI- Bu mecliste 2014'ten bu yana belli bir düzeyde gidiyor iken sesi yükselterek meclis başkanına doğru sesi yükselterek konuşmanın bir mantığı yok. Çünkü yasada yönetmelikte belirler ki meclis başkanı söz verir ve konuşulur. Yok ise dediği gibi yönetmelik hükümlerince dışarı çıkarılır. Örnekleri de gördük bunun. Bu nedenle sevgi ve saygımızı birbirimize yitirmeden, başkandan söz alarak ama doğru üslupla konuşmakta her zaman yarar olduğunu düşünüyorum. Bu son derece önemli. 2, son derece şeffaf bir belediyeyiz gerçekten öyle şimdi siz oradan okudunuz zaten komisyonlara gelecek. Sizden de üyeler var. O komisyonda teknik birimlerden istediğiniz soruyu sorarsınız ve cevabını zaten alırsınız. Biz öylesine şeffafız ki  TBMM'de yıllardır Sayıştay raporları bile tartışılmaz hale gelmiş iken burada madde madde nerede nasıl kullanılacağı hangi koşullarda kredi alınacağı yazıyor iken bunu böyle avaz avaz bağırarak söylemenin bir mantığı yok. Son dileğimde bu özelikle Türkiye'mizin acılı coğrafyasında artık silahların sustuğu, sivil vatandaşların ve askerlerin ölmediği şehit olmadığı ve ülke refahının kalkındığı bir 2016 yılı olsun istiyoruz. Bütün insanlığa hepimize ve Bayraklımıza Türkiye'ye bu dileklerimizi iletiyoruz.
BAŞKAN- Evet teşekkür ediyoruz. Mikail Bey elini kaldırdı önce.
Mikail BİLİCİ- Sayın başkan değerli arkadaşlar bende yeni yılınızı tebrik ediyorum. Sayın başkanım yılın başlangıcında tabi böyle bir sertlik yansıması hoş olmadı.
BAŞKAN- Kapatalım isterseniz.
Mikail BİLİCİ- Bizim grubumuzun muhalefet grubu olduğunu kabul edin yalnız. Biz muhalefet grubuyuz.
BAŞKAN- Aksini mi söyledik şimdi.
Mikail BİLİCİ- Muhalefet grubu eleştirir. Eleştirirken kavga çıkmayacak şekilde?
BAŞKAN- Öyle mi dedik şimdi yani eleştiremezsiniz mi dedik.
Mikail BİLİCİ-  Hayır haklısınız. Sayın hocamın?
BAŞKAN- Bak siz saatlerce burada konuştuğunuz zaman oluyor. Biz size böyle konuşmayın falan dedik mi? Sizin üslubunuz yumuşak.
Mikail BİLİCİ- Tabi Çağlar Beyin komisyonlardan görüşmeden şimdi konuyu yorumlamamız şey olurdu, komisyonlardan sonra ona değinseydi daha yerinde olurdu da sizinde sertliğiniz çok ciddi sertti yani. Çok yumuşaklık falanda yoktu.
BAŞKAN- Ben sert adamımdır.
Mikail BİLİCİ- Yok yani o sertliği bize karşı uygulamayın sayın başkan. Sizden ricam sayın başkanım şunun için aradım. Tebrik ediyorum ben sizi kongrede kaybetmişsiniz.
BAŞKAN- Hangi kongre?

Mikail BİLİCİ- Gerginlik oradan geliyor İl kongresi ama şu var. Aldığım iyi bir istihbarat var. Bütün milletvekilleri sizin yanınızdaymış. Büyükşehir'e karşı bir tek siz görüntü vermişsiniz.  Güzel taraflarınızı bakın biz kendi içimizde yorumluyoruz. Hasan Bey çıktı büyükşehir belediye başkanına karşı kongreyi 12 oyla kaybetti.
BAŞKAN- Ben kimseye karşı çıkmadım da?
Mikail BİLİCİ- Demokrasinin çarklarına katkınız oldu.
BAŞKAN- Evet bizim genel olarak o.
Mikail BİLİCİ- Tebrik ediyorum. Ama işte kaybetmişsiniz o gerginliği bizim arkadaşlara yansıtmayın.
BAŞKAN- Matematik kayıplar bazen siyasi kazançlar getirir.
Mikail BİLİCİ- Getirir, orada kazançlı olduğunuzu ben görüyorum. Ben sadece sayın hocamın Kafkasya şehitleri için ilavem olacak. Arkadaşlar aynı tarihte  bu Ermeni göçlerin olduğu yani yer değiştirdiği esnasında Hasankale de o mevcut cephedeki komutanın adı Hakkı Paşa, o Paşa bile yani komutan dahil bulaşıcı hastalıktan ölüyor. 4000 hastaya bir doktor düşüyor o dönemde. Biz Ermenilerin bir başka yere naklinde Ermenilere bulaşıcı hastalıklar gelmişte şu kadar ölmüşte bilmem ne kadar nedir değildir diye Türkiye Cumhuriyeti devleti suçlanmakta. Böyle bir şey kesinlikle yanlış onları uzaydan götürecek ışınlama ile götürecek halimiz yoktu. Ordu komutanın bulaşıcı hastalıktan öldüğü bir mekanda mevcut ortamda vatandaşında ölmesi son derece normal. 116 bin kişinin bulaşıcı hastalıktan öldüğü arşivlerde var. O yüzden bizim ülkede mevcut Çanakkale dahil bu Allahuekber şehitleri ve Kafkasya'daki ortamlarımız vatandaş tarafından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının %70'i tarafından % 80'ni tarafından net bilinmemektedir. Aslında bununla ilgili bir ciddi ortam dizayn edilirse, bunlar detaylı bir şekilde masaya yatırılırsa Ermeni söylevinde bir milletvekilinin çıkıp evet demesi yine Avrupa Birliği parlamentosunda Ermeni milletvekilinin kalkıp da saygı duruşu istemesinde CHP'li bir milletvekilinin kalkıp HDP'li milletvekillerinin kalkıp saygı duruşuna iştirak etmeleri yakışır değil. O yüzden bilmediklerinden detaylar bilinmiyor. Ben katkı olsun diye hocamın sunumuna teşekkür ederim. Gerginlik olacaksa da böyle değil çok ciddi gerginlik oldu.
BAŞKAN- Sende geriyorsun. Gerginlikte sen de uzmansın merak etme. Buyurun.
Tarkan DÜZMAN- Sayın başkan değerli meclis üyeleri hayırlı akşamlar. Biz satışla ilgili bir parantez açalım hak sahibine satışlarda her zaman ?Evet? diyoruz. Oy birliği ile satılması konusunda siz demin yanlış bir cümle kullandınız orada?
BAŞKAN- Ne yanlışı.
Tarkan DÜZMAN- Hak sahiplerine de mi satmayalım diye. Hak sahiplerine satalım. 2886 sayılı yasa ile satılması gerekenler İmar Komisyonuna gelerek değerinde satılsın. Bunu bir düzeltmiş olalım bu bir.


BAŞKAN- Tarkan Bey. Gecekondu bölgelerindeki blok bizim olan arsaların üzerinde de zaten gecekondu var.
Tarkan DÜZMAN- Hak sahibi almıyor bazı durumlarda başkanım.
BAŞKAN- Alamıyor.
Tarkan DÜZMAN- O konular için bizde dikkat edelim diyoruz.
BAŞKAN- Var yani hem de çok katlı kaçaklar var.
Tarkan DÜZMAN- Biliyoruz.
BAŞKAN- Onu yapacak bir şey yok ama.
Tarkan DÜZMAN- Belediye ye belki üç beş kuruş daha para kazandırırız.
BAŞKAN- Şöyle bir sıkıntı var yani gecekonduyu yıkamıyoruz. O arsa öyle atıl kalıyor. Hiç olmazsa kendisi alsın alabiliyorsa yapacak bir şey yok.
Tarkan DÜZMAN- Bir ikincisi de bizim grup başkan vekilimizin seçimi ile ilgili söylediğiniz söz. O da hiç yakışmadı başkanım onu da söyleyeyim.
BAŞKAN- Valla yakışıp yakışmadığını kendi aranızda değerlendirin.
Tarkan DÜZMAN- Yok hayır. O bizim sorunumuz. Biz sizin ilçe başkanınıza?
BAŞKAN- O sizin sorununuz buraya da yansımasın yalnız.
Tarkan DÜZMAN- Ama siz o cümleyi kullanmakla doğru yapmadınız. Bizim grup başkan vekilimizi meclis üyelerimizle beraber ilçe başkanımız seçiyor.
BAŞKAN- Tarkan Bey burası meclis.
Tarkan DÜZMAN- Seçenlerin yanlış yaptığı sizi çok ilgilendirmez.
BAŞKAN- Burası belediye meclisi Kamunun olduğu bir yer burada külhanlık, kabadayılık, kabadayı görüntüleri olmaz.
Tarkan DÜZMAN- Ben ona bir şey söyledim mi? Niye böyle otur dedin kalk dedin. Benim söylediğim grup?
BAŞKAN- Bak arkadaşım.
Tarkan DÜZMAN- Çağlar başkan bir saniye.
BAŞKAN- Buyurun buyurun.
Tarkan DÜZMAN- Ben ortam gerilsin diye söylemedim. Çağlar bey bir saniye, Çağlar başkanım bir dakika.


BAŞKAN- Senin kim olduğunu herkes biliyor belli belli. Bağırmaya devam etsin arkadaş. Bak siz neden oturdunuz konuşun buyurun. Mikrofon elinizde.
Tarkan DÜZMAN- Yok ben arkadaşımın söylediğine veya sizin söylediğinize yorum yapmıyorum. Siz Cumhuriyet Halk Partisinin grup başkan vekiline veya meclis üyesine yönetim kuruluna karışabilirsiniz. Ama AK partinin seçtiği grup başkan vekili seçimine karışamazsınız.
BAŞKAN- Ben meclis başkanıyım bir şikayetimi söylüyorum. Hepsi bu.
Tarkan DÜZMAN- Yani özelikle söylersiniz şikayetiniz varsa.
BAŞKAN- Buyurun. Çok bağırdık bak alarmlar ses getirmeye başladık. Kapatın nedir bu?  Evet.
Fahrettin ORANDI- Yeterlilik önergesi veriyorum.
BAŞKAN- Yeterlilik önergesi veriyorsun. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir.
VII. TOPLANTIYA KATILAMAYAN MECLİS ÜYELERİNİN MAZERETLERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ
BAŞKAN-  Gamze Gül ÇAMUR ve Ali ŞENAY'ın mazeretlerini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir.
VIII. 2. BİRLEŞİMİN GÜN VE SAATİNİN TESPİTİ.
BAŞKAN-  8 Ocak Cuma günü saat. 18.00'de görüşmek üzere meclisi kapatıyorum.

 


Hasan KARABAĞ
Meclis başkanı

 

                                        
Ayşegül BAHADIR                          Sema TURAN

            Üye                                                       Üye