Meclis Çalışmaları

01/12/2017

BAYRAKLI BELEDİYE MECLİSİNİN 2017 YILI ARALIK AYI TOPLANTISININ 01.12.2017 TARİHLİ I. BİRLEŞİMİNİNE AİT TUTANAK

 

HAZIR BULUNANLAR    :

 

Meclis I. Başkan V.              : Necati YILDIZ.

 

Üyeler                                    : Ali ALAN - Ali ŞENAY - Ayşegül ÇETİNKAYA - Cindi Can POLAT - Emre MARAZ - Fatma ATALAY - Fatma Duygu KUMAŞ - Faysal YILDIZ -  Gönül VURAL - Gamze Gül ÇAMUR - Hatice TATLI -  Hamdi VATANSEVER - Hasan KARABAĞ - Münir DEMİR - Mustafa ÇEKİÇCİ - Mustafa KARAMAN - Nail KURTULUŞ - Ramazan BULUT - Sema TURAN - Şeref BALBAY - Veli TOPAL - Yeşim TEKOĞLU - Abdullah AKTAŞ - Adem SEÇİLMİŞ - Aynur ÇETİN - Çağlar HASPOLAT - Hayrettin GÜNGÖR - İsmail YAĞCI - Kemal BÜYÜKKESİM - Latif AYDEMİR - Mikail BİLİCİ - Rukiye BAYRAK KARATAŞ - Tarkan DÜZMAN.

 

HAZIR BULUNMAYANLAR: Fahrettin ORANDI - Ali KÖKOĞUZ - Tahsin ÜNAL.

 

I. BAŞKAN TARAFINDAN MECLİSİN AÇILMASI

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Yeterli çoğunluğumuz vardır. Meclisi açıyorum. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı.

SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞI.

 

II. BİR ÖNCEKİ MECLİS TUTANAĞININ OYLANMASI

06.11.2017 tarihli Meclis Tutanağı.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Bir önceki meclis tutanağının okunmuş gibi kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

 

III. BELEDİYE BAŞKANI VE MECLİS ÜYELERİNCE GÜNDEME İLAVE EDİLMESİ İSTENEN ÖNERGELERİN GÖRÜŞÜLMESİ

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Belediye başkanı ve Meclis Üyelerince Gündeme İlave Edilecek Önerge var mı arkadaşlar?

Kemal BÜYÜKKESİM- Benim var bir tane başkanım. Siz okutun ben ondan sonra veririm başkanım.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Sözlü mü?

Kemal BÜYÜKKESİM- Evet sözlü.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Önce dinleyelim önergeyi.

Kemal BÜYÜKKESİM- Cümleten hayırlı akşamlar, öncelikle önergemi sözlü olarak vermek istiyorum. 7 Dünya Şampiyonluğu, 6 Avrupa Şampiyonluğu, 3 Olimpiyat Altın Madalyası ve dünyada gururla dalgalandırdığı ay yıldızlı bayrağımızı dalgalandıran, geçenlerde rahmete kavuşan Naim SÜLEYMANOĞLU’nun ismini Bayraklı’daki bir spor tesisine verilmesi istiyorum ben. Yapılacak veya mevcut olan bir spor tesisine verilirse iyi olur.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Evet Veli Bey siz…

Veli TOPAL- Sayın Başkanım Naim SÜLEYMANOĞLU’nu biz de rahmetle, saygıyla anıyoruz. Arkadaşımızın önerisini bürokratlarımız değerlendirsinler. Eğer böyle bir spor salonumuz ve spor yerimiz varsa arkadaşlarımız öneri olarak getirir.

Kemal BÜYÜKKESİM- Başkanım gündeme alsın ondan sonra yani önce gündeme alınmalı.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Şimdi sizin öneriniz bürokrasinin teklifi olarak gelirse daha uygun olmaz mı? Yani önerinizi dinledik, arkadaşlar da not etti.

Kemal BÜYÜKKESİM- Komisyonlara sevk ederiz başkanım.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Hayır ondan sonra hazır isim olarak gelsin fuzuli bir tartışmanın içinde olmayalım.

Veli TOPAL- Tabi efendim yani evet.

Münir DEMİR- Mikrofonsuz konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Sizde katkıda bulunun Spor Müdürlüğümüzdeki çalışmaya…

Kemal BÜYÜKKESİM- Başkanım bu gündeme alınsın.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Gündeme alınırsa elimizde bir evrak yok. Boşuna neyi konuşacağız.  Yani bir hazırlık yapılsın. Herkes sizin fikrinize katılıyor. Hazırlık yapılsın, bilare sizin önergeniz olarak gündeme alırız.

 

IV. BİRİMLERDEN GELEN ÖNERGELERİN GÖRÜŞÜLMESİ

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Evet Gündemi oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir. Gündemde yazıldığı şekliyle okunmasını oylattık.

 

1- (YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ-4280) Belediye Meclis Üyesi Sayın Mustafa KARAMAN'ın Adalet ve Kalkınma Partisinden istifası sebebiyle boşalan Plan Bütçe, Gençlik ve Spor, Kent Konseyi Komisyonlarına Belediye Meclis Çalışma Yönetmeliğinin 21. maddesi gereği üye seçimi hk.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Evet Çağlar Bey öneriler.

Çağlar HASPOLAT- Sayın Başkan şimdi önerilerden önce ben bu konuyla ilgili bir konuşmak istiyorum.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Onu Dilek ve Temennilerde konuşacağınız şeyi yani gündemi sırasıyla, sükûnetle yürütürsek dilek temennilerde o konuda fikrinizi alalım.

Çağlar HASPOLAT- Peki başkanım, peki o zaman Plan Bütçe Komisyonuna Latif AYDEMİR.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Plan Bütçe Latif AYDEMİR.

Çağlar HASPOLAT- Gençlik ve Spor Mikail BİLİCİ.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Gençlik ve Spor Mikail BİLİCİ.

Çağlar HASPOLAT- Kent Konseyi Komisyonuna da Aynur ÇETİN’i

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Kent Konseyi Aynur ÇETİN.

Çağlar HASPOLAT- Evet başkanım.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Evet Plan Bütçe Komisyonuna Latif AYDEMİR’i ayrı ayrı mı oylatıyoruz, yoksa hepsini birden mi?

Veli TOPAL- Oyalatalım hepsini.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Gençlik ve Spor Komisyonuna Mikail BİLİCİ’yi, Kent Konseyi Komisyonuna da Aynur ÇETİN’i öneriyorlar kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir. Hayırlı uğurlu olsun.

 

2- (İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ-6337) Belediye Meclisimizin 07.05.2009 tarih 18/09 sayılı kararı ile ihdas edilen 1 adet 2 dereceli Mimar kadrosunun iptal edilerek yerine 1 adet 1 dereceli Mimar kadrosunun, 04.08.2014 tarih 100 sayılı kararı ile ihdas edilen 1 adet 3. dereceli Mimar kadrosunun iptal edilerek yerine 1 adet 1. dereceli Mimar kadrosunun,   02.09.2013 tarih 10/103 sayılı kararı ile ihdas edilen 1 adet 5. dereceli Mühendis kadrosunun iptal edilerek yerine 1 adet 1. dereceli Mühendis kadrosunun ihdas edilmesi hk.

 

Veli TOPAL- Sayın Başkanım bu gündem maddesinin oylanmasını öneriyoruz.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)-  Gündem maddesini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

 

3- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-7206) Gelir İdaresi Başkanlığı İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Çiğli Vergi Dairesince yapılacak olan vergi borçlarını ödemeyen mükelleflerin haciz konulan gayrimenkullerin değer tespiti amacıyla 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanununun 90. ve 91. maddesi gereğince Satış Komisyonunda görev almak üzere meclis üyelerimizden bir üye belirlenmesi hk.

 

Veli TOPAL- Sayın Başkanım bu gündem maddesine de Gönül VURAL Hanımı öneriyoruz.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Gönül VURAL’ın önerilmesini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

 

4- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-7454) Mülkiyeti Belediyemize ait Bayraklı ilçesi, Manavkuyu Mahallesi, 3793 ada, 3 nolu parsel, 278/5 Sokak No:10 K:1 D:2 adresinde bulunan 95/3030 arsa paylı 2 nolu dairenin satışı hk.

 

Çağlar HASPOLAT- Sayın Başkan söz isteyebilir miyim?

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)-  Tabi buyurun Çağlar Bey.

Çağlar HASPOLAT- Sayın Başkan şimdi yine Bayraklı Belediyesi daire satıyor. Şimdi Bayraklı Belediyesinin mülkiyetinde ne arsa kaldı, ne de daire kaldı. Bugün Büyükşehir, İzmir Büyükşehir Belediyesi bile bir tane dairesini satmıyor. Bugün Bayraklı Belediyesi birçok yere kira ödüyor. Lütfen bu tarz yerleri, kira getirici yerleri kiraya verelim. En azından belediyenin bütçesine kira ödediği yerlere bir katkı olur. Bu anlamda ben komisyondaki arkadaşların daha duyarlı olması ve bu satışın gerçekleştirilmemesini istiyorum sayın başkanım. 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)-  Teşekkür ederim. Ben bir şey ilave edeyim; biz binaya taşınarak birçok kiralık gayrimenkulden kurtulduk. Yine de önerinizi arkadaşlar komisyonda değerlendirsinler.

Çağlar HASPOLAT- Kiralık gayrimenkullerden kurtulmuşsak da kira geliri olsun belediyeye başkanım.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)-  Evet Veli Bey önergeyi.

Veli TOPAL- Sayın Başkanım Plan Bütçe ve Hukuk Komisyonlarına sevkini öneriyoruz.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)-  Plan Bütçe ve Hukuk Komisyonlarına sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile değil mi Çağlar Bey? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

Çağlar HASPOLAT- Evet evet komisyondaki arkadaşlar baksınlar.

 

5- (KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ-1238) Bayraklı Belediyesi tarafından 2018 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan "Bayraklı" konulu ödüllü "Bayraklı Belediyesi 2. Şiir Yarışması" kapsamında dereceye girenlere verilmesi düşünülen para ödülleri hk.

 

Veli TOPAL- Başkanım Plan Bütçe, Kültür ve Eğitim Komisyonlarına sevkini öneriyoruz.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Önergenin Plan Bütçe, Kültür,  Eğitim Komisyonlarına sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

 

6- (PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ-1887) Bayraklı İlçesi, Mansuroğlu Mahallesi 260/1 Sokakta bulunan parka, Türk Kadınlar Birliği Kurucusu, düşünür, gazeteci, yazar ve kadın hakları savunucusu olan "Nezihe Muhiddin Parkı" adının verilmesi hk.

 

Veli TOPAL- Sayın Başkanım Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu, Kültür Komisyonu ve Sosyal İşler Komisyonuna sevkini öneriyoruz.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Bu önergenin Kadın Erkek Eşitliği, Kültür,  Sosyal İşler Komisyonlarına sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, kabul etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

 

7- (ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ-3988) Bayraklı Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Mansuroğlu Mahallesi 259-260-262-263-263/1-266-267 numaralı sokaklar üzerinde kurulan "Özkanlar Pazar Yerinin" kapatılması hk.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Evet Aynur Hanım buyurun.

 

Aynur ÇETİN- Sayın Başkanım müsaade ederseniz söz verirseniz bu konuyla ilgili birkaç söyleyeceğim var.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Tabi buyurun tabi.

 

Aynur ÇETİN- Sanırım komisyonlara sevk edeceğiz biz bunu.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Evet.

 

Aynur ÇETİN- Şimdi önerge meclise geldi komisyonlara sevk olmak üzere ama bunun arkasındaki gerekçe, bir izah etmek gerekiyor. Çünkü bu pazaryeri bölge itibariyle yıllardan beri var. Ve gerek o bölgenin halkı buradan yararlanıyor, gerekse de pazaryeri burayı kullanan pazaryeri esnafının da beklentileri var. Biz inceledik. Yani bunun kapatılmasının arkasında yatan gerekçe kısmen, büyük bir kısmı mahkeme kararıyla buranın iptal edilmiş olması. Daha doğrusu vatandaşın o bölgede yaşayan vatandaşın talebi üzerine 2012 de bir talebi olmuş sayın belediyeden burası bu pazaryeri nedeniyle burada yaşayan vatandaşın acil durumda sokaklara giriş çıkışının engellendiği, imara da aykırı olduğundan bahisle pazaryerinin kaldırılması talebinde bulunulmuş. Belediyemiz idari kararla bu talebi reddetmiş. Reddin üzerine 2013 yılında, 2012 yılında idari yargıda dava açılmış. Davanın sonucunda verilen karar ile de imar durumuna göre buranın pazaryeri olamayacağından bahisle anlayacağımız dilde dava kabul görmüş. Arkasından belediyemiz bir ihale ile orada otopark düzenlenmesi sundurma otopark düzenlenmesi gerekçesiyle alım yoluna gitmiş. Ona karşıda hile olduğu aslında buranın otopark değil, yine pazaryeri kullanımı amaçlı olarak ihaleye çıkıldığı vatandaş tarafından talepte bulunmuş iptaliyle. Şimdi bu da dava konusu edilmiş. Şimdi 2012 Ocak ayından 2017 1 Aralık’a kadar geçen 5 küsur yıllık bir süre var. Şimdi biz burayı kapatılmasına tamam kapatalım. Mahkeme kararıyla hepsi çünkü kapatılması söylenmiş. Kapatalım da o kadar esnafı ne pacağız? O kadar vatandaşın ihtiyacını ne pacağız? Bununla ilgili olarak belediyenin projesi nedir, öngörüsü nedir? Öncelikle onu bir öğrenelim sonrada komisyonlarda tartışalım.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Teşekkür ederim. Hatice Hanım buyurun.

 

Hatice TATLI- Sayın Başkan, değerli meclis üyeleri şimdi ben Özkanlar Pazaryerinde caminin karşısında 18 yıl oturmuş bir kişiyim. O pazaryerinin Mansuroğlu Mahallesi için ve civar mahalleleri için ne kadar önemli olduğunu bilirim. Ve 40 yıldan daha uzun süredir de orada pazar vardır. Biz belediye olarak oranın kapatılmasını hiç düşünmedik. Çünkü İzmir’in 3’üncü büyük pazarıdır. Ancak Aynur Hanımın söylediği yasal mahkemeler süreci biz otopark olarak da kullanmıyoruz. Üstü kapalı pazaryeri orası 1 gün pazarımız var Cumartesi, diğer günler otopark diye pazar günüde Pazar olarak kullanılıyor burada bir sorun yok. Ama Danıştay son kararı verdi. Dedi ki “Burası pazar olarak kullanılamaz.” Ama en önemli boyutu Aynur Hanım dönüp Sanayi ve Ticaret Bakanlığının çıkardığı 2012 yılındaki yönetmeliğe bakacak. Belediyenin hiçbir kusuru yok. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 2012 yılında dedi ki “Açık pazaryerleri, kapalı bir hale getiriliyor ise belediyeler bunu yapacak yeri varsa, yoksa kapatılacak.” Yani bu kapatma kararını hükümet vermiş bulunmaktadır. Belediye vermedi. Sonra 1 yıl içinde yapılamadı uzattılar aynen yönetmelikten okuyorum. 31.12.2012 de çıktı. 13.07.2013 de tekrar uzatıldı. En sonda 11.03.2017 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tekrar uzattı. “31 Aralık 2017 tarihine kadar bunu kapatmak zorundasınız, eğer kapatmazsanız yükümlülüğünüzü yerine getirmemiş olacaksınız.” diyor belediyeye. Biz niye kapatalım durup dururken pazaryerini ama Sanayi ve Ticaret Bakanlığının yönetmeliğini uygulamamak, bir yasayı uygulamamak görevi ihmaldir. Bir başkası da yine söz ettikleri gibi yasal süreçtir. Bu nedenle elbette ki biz pazarcılarımızı da düşüneceğiz. O pazaryeri de zorunlu kaldırılacaksa bile meclis biz kararı şeklen vermiş olacağız. Çünkü yasa böyle emrettiği için ve elbette o pazarcılar mağdur olmayacak. Ona ilişkin de belediyemiz elbette bir çalışma yapacak. Zaten başkanımız da bütün pazarcılarla ortak toplantılar yapacak Zabıta Müdürlüğümüzle beraber. Biz çözüm yolunu hep birlikte üreteceğiz.

 

Çağlar HASPOLAT- Sayın Başkan, Sayın Başkan.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Çağlar Bey siz…

 

Çağlar HASPOLAT- Bu konu hakkında konuşacağım.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Önce Abdullah Bey, sonra Tarkan Bey, bu konu hakkında mı?

 

Çağlar HASPOLAT- Bu konu hakkında Sayın Başkanım.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Parmak sırasına göre, şimdi grup başkan vekilisin her zaman hakkın varda, haksızlık yapmayalım.

 

Abdullah AKTAŞ- Bu konuyla ilgili hem Aynur Hanıma hem Hatice ablaya teşekkür ediyoruz, bilgilendirmeden dolayı. Ama burada bir yanlış anlaşılma var. Aynur Hanımın bahsettiği burada niye kapatıyorsunuz, nasıl kapatıyorsunuz süreci değil. Burada bahsetmek istediği 1 tane pazarı olup da bu pazardan evini geçindiren insanlar var. Ve bu pazarı almak için milyarlarca lira para dökmüş insanlar var. Dediğiniz gibi 40 yıllık bir pazar orası ve İzmir’in en büyük ya da en çok gözde olan pazarlarından bir tanesi. Bu kadar Danıştay kararları varken, mahkeme süreci varken niye belediye bunun şuan önlemini almadı? Ya da şuan almaya kalksa en az 1.5 - 2 yıl sürecek bu süreç. Ya bu kadar zaman zarfında bu insanlar neden mağdur ediliyor? Yani neden burası taşınması veya boş bir alana geçirilmesi daha önceden neden düşünülmedi belediyemiz tarafından?

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Teşekkürler. Tarkan Bey buyurun.

 

Tarkan DÜZMAN- Bende aynı şeyi söyleyecektim ama, bir şey daha ilave edeyim. Hatice Hanım bakanlığın kapattığını söyledi ama ben dilimin döndüğü kadarıyla, aklımın erdiği kadarıyla bakanlık bunu keyfi kapattırmadı. Oradaki sıkıntılar belli bir yangın durumunda, ne bileyim bir ambulansın girmesi durumunda gene bakanlık bunu kapatırken orada yaşayan vatandaşları düşündüğü için böyle bir karar aldı. Aksi takdirde pazar esnasında bir yangın olsa 5 - 10 kişi ölse burada hep beraberde yine bakanlığı eleştiririz. Orada bir düzeltme yapmak gerekir.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Çağlar Bey hanımlara öncelik sırası her zaman hanımların.

 

Çağlar HASPOLAT- Sayın Başkan bende arkadaşlara katılıyorum.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Hayır, benim söylediğimi anlamadınız.

 

Çağlar HASPOLAT- Pardon.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Aynur Hanım söz istedi sizden sonra evet buyurun.

 

Aynur ÇETİN- Ben çok uzatmadan Hatice Hanımın söylemlerine cevap biraz daha tatminkar bir şeyler…

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Karşılıklı cevap şeklinde olmasın.

 

Aynur ÇETİN- Cevapta değil de burada benim söylemek istediğim şu bakın iptali sonucu doğuran mahkeme kararının gerekçesi de aynen şunu söyler; uzun zamandır burada pazaryeri kuruluyor. “ Özkanlar Semt Pazarı olarak adlandırılan pazarın kurulmasıyla ilgili olarak davalı idareci alınmış” davalı idareden kastı Bayraklı Belediyesi. “Herhangi bir kararın bulunmadığı, pazaryerlerinin imar planında pazaryeri olarak belirlenmiş alanlarda veya asıl tahsis amacını engellememek kaydıyla ayrılmış diğer alanlarda kurumasının mümkün olmasına karşın, uyuşmazlık konusu pazaryerinin kurulu olduğu alanın imar planında yol ve otopark alanında kaldığı, bu alanda kurulan pazaryerinin alanın yol ve otopark olarak kullanım işlevini engelleyeceği gerekçesiyle iptal olmuş”. Çok açık bizler bu süreci izledik. Bu kadar zamandır izledik. Yani belediyemiz izledi. Bununla ilgili olarak yeni bir karar tesis edilmedi. Bunun buraya varacağı sonucunu belediyemizin 5 yıl öncesinden biliyor olması lazım. Yani esnafı nasıl oyaladık? Vatandaşı ne izah ettik bundan sonra ne izah edeceğiz? Onun cevabını verilmesini istiyorum.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Evet Çağlar Bey.

 

Çağlar HASPOLAT- Sayın Başkan konunun özü bu Hatice Hanım yanlış anladı, 2012 yılından beri yani 5 yıllık bir süreçte belediye ne yaptı? Bunun zaten kapanacağı belliydi. Daha öncede burayla ilgili, burayla ilgili bir pazar esnafı bir araya geldi. Yok, araç hibe etti burada bunun tartışmaları da baya oldu. Araç hibe ettiler tekrar pazaryeri devam etsin diye ama yani sonuçta burada Perşembenin gelişi Çarşambadan belliydi. Neden burada tedbir alınmadı biz belediyeye neden uygulamıyorsun demiyoruz bunu. Neden tedbir alınmadı diyoruz biz bunu.

 

Hatice TATLI- Ben cevap verebilir miyim Başkanım?

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Pardon Latif Beye vereyim son siz konuşun bu konu hakkında yeterli görüş iletilmiş olsun.

 

Latif AYDEMİR- Sayın Başkanım hayırlı akşamlar diliyorum. Bu söz konusu 259 Sokak ile 267 Sokağın konusu daha önce Aziz Beyin de Bornova Belediye Başkanıyken bende orada meclis üyesiyken 2004-2009 yılı arasında bu konu Bornova’dayken de gündeme gelmişti. Bu Özkanlar Camiinden dolayı bir cenazede çok büyük orada insan katılımı ile ilgili belki Hatice Hanım ve Ali Alan Beyde hatırlarlar bence olaya bir başka gözle de bakmak lazım. Tamam esnafımızın, insanlarımızın her zaman yanında yakınındayız. Fakat bu 259’la 267 Sokakta oturan binlerce insan var. Yani şuan Bayraklının 3’te 1’i Bornova’dan  Bayraklı’ya geçen 100 bin vatandaşımız var. Bu 100 bin vatandaşımız burada pazarının ihtiyaçlarını karşılıyor. Bence ticari gelir olarak tamam esnafımızın yanındayız ama bende bir Mansuroğlu’lu, Manavkuyu’lu ve Bayraklı’lı arkadaşınız olarak burada kamuoyunu daha çok esnafla birlikte oradaki oturan insanların görüşleri daha önemli. Neden, ben orada oturuyor olsam çünkü pazaryerinin bulunduğu yer Özkan Apartmanı önündeki olan yerle ilgili yaklaşık 2 dönüm yada 3 dönüm en fazla, fakat sokaklar tamamen dışarıdan gelen pazarcıların kullandığı şekilde sokak araları da kullanılıyor. Oradaki insanlarında çok ciddi hani yaşam alanları olarak otoparkı olsun, ihtiyaçları olsun eve girip çıkarken en çok da camii ile ilgili vatandaşın girip çıkmakta zorlandığı bir yer oluyor ve kapanıyor sokaklar tamamen. Bence oradaki o insanların da görüşlerini alarak madem Belediye Başkanımız hani bu konuyla ilgili bir istişare yapacaksa asıl muhatap bence vatandaş, Hatice Hanım yani orada oturuyorsanız 18 yıldır biliyorsanız vatandaşın hepimizin çünkü ayırmamak lazım. Esnafta bizim ama orada daire fiyatları 500 bin 600 – 700 bin insanlar verirken 20-30 yıldır orada çok yeni yapılan binalar var. Fakat haftanın 1 günü oluyor. Daha önce pazaryeri olarak kullanılmıyor otopark olarak kullanılıyor. Çünkü Ankara asfaltındaki trafik aksi bile tamamen tek yöne dönüyor. Tek yön ama üç şeritliyken tek şeride düşünüyor. Bununda gözden geçirmesini istiyorum.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Teşekkür ederim Hatice Hanım.

 

Hatice TATLI- Bir şey ilave etmek isterim sonra Ali Bey dedi.

 

İsmail YAĞCI- Sayın başkanım Hatice hanım en son cevaplasa.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Ali Bey şimdi bu konu…

 

Hatice TATLI- Ben bir şey söyleyeyim.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Zaten bunu tekrar görüşeceğiz. Pardon Hatice Hanım komisyonlardan geldikten sonra tekrar konuşma hakkın var sözü o zaman. O zaman ben yönetirsem tabi söz hakkı sizin olsun.

 

Hatice TATLI- Şimdi arkadaşlarımız dediler “ 2012 yılında çıktı, 5 yıl geçti aradan ne yapıldı, geleceği belli idi. Neler yapıldığını ben size söyleyeyim. Mesela birinci yer olarak Metin Oktay’ın karşısında büyük bir bina yapıldı. Hatırlayınız onun yeni yapılan binanın arka tarafında terk var, bir bölüm. Bir de acaba Emekçi Kadınlar Parkının bir bölümü alınarak buraya katlı bir pazar yapabilir miyiz? Altı otopark olmak üzere diye Bahar Hanım başkan yardımcımız projesini bile hazırlamıştı.

 

Latif AYDEMİR- Peki Metin Oktay’ın spor tesisleri?

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Latif Bey karşılıklı olmasın.

 

Hatice TATLI- Onun karşısındaki yeni yapılan evin bloğun arkasından bahsediyoruz. Ama yeşil alanı alamadık. Oradaki halk tepki gösterdi.

 

Çağlar HASPOLAT- Oda dava konusu olmuş. Davada oda görüşülmüş Başkanım.

 

Hatice TATLI- Tepki gösterildi, oradan vazgeçildi. Projesi hazır olmasına karşın. Yine arayışlar devam etti. Telekom’un yan tarafından arka yan tarafında bir özel eğitim tesisi alanı diye imarda bir alan var. Burayla ilgili Milli Eğitime dedik ki “Bizimde Belediye’nin de var ama küçük bir yer var.” Milli Eğitime sorduk burası 5 dönüm artık okullar 10 dönümlük yere yapılabiliyor. 10 bin metre kareye “Siz buraya okul yapamayacaksanız biz buraya pazaryeri yapacağız, kendi alanımızla beraber “Hayır biz buraya okul yapacağız izin vermiyoruz” dediler. Sonra özel mülkiyet özel mülkiyet ama okul yeri.

 

Latif AYDEMİR- Özel değil. Eğitim tesis alanı Hatice Hanım. Özel olmuş olsa, yatırımcı bile hazır.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Hatice Hanım isterseniz bu konuyu…

 

Hatice TATLI- Bir şeyi bir cümleyi yani yapılan çalışmaları boş durmadı Belediye onu anlatmak istiyorum size. Sonra Büyükşehir’le görüştük. En büyük hatta nerede biliyor musunuz, sevgili arkadaşlarım. Dedikleriniz elbette ki doğru ancak bu mahalle kurulurken daha İmar Planları yapılırken pazaryeri ayrılmamış. Bir mahalle kuruyorsunuz pazaryeri ayırmamış oluyorsunuz. Ondan sonra yıllar sonra elli yıl sonra karşınıza pazaryeri olarak geliyor. Belediyemiz hala arayışına devam ediyor. Ama ne yazık ki o mahalle de öyle bir alanımız yok. Yani boş bir alanımız yok, o nedenle yapılamadı Sayın Başkanım.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Evet teşekkür ederim. Arkadaşlar bu konu yeterince görüşüldü. Ben 35 senedir o mahallede oturan narenciye bahçesi iken oralar o mahalleye taşınan ilklerden biriyim. Aşağı yukarı ezbere biliyorum bu anlattığınız sorun da dahil. Şimdi orada dava konusu yapan orayı zamanında adını o bölgeye veren bir arkadaşımız aile, terk ediyor. Kamuya terkli bir yer ama terk ederken otoparka terk ediyor. Sonra orası pazaryeri olarak kullanınca o arkadaş bu işleri de biliyor, istimlak kanunlarını da biliyor. Zaten parayı iyi bilenler her şeyi de iyi bilirler. Sonra diyor ki “amaca uygun kullanılmadı bunu bana geri verin.” Böyle taşıt daha dün ben kardeşim kadar yakın bir kardeşimin cenazesini oradan kaldırdım. Ne o esnafın sıkıntısı var orada, ne vatandaşın sıkıntısı var. Orada bir tek kişinin sıkıntısı var. Hukuk öyle karar vermiş, çözüm bulmak bizim görevimiz. Şimdi çözüm bulacağız. Sen haklıydın, ben haklıydım meselesinde de boşuna vakit kaybederiz.

 

Mikail BİLİCİ- Bir şey kaçıyorsunuz Sayın Başkan.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Ondan sonra izniniz olursa.

 

Mikail BİLİCİ- Kaçırdığınız bir şey var Sayın Başkan.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- İzniniz olursa Mikail Bey.

 

Mikail BİLİCİ-  Kaçırdığınız bir şey var, pazarcılar gelmiş buraya araba hibe etmiş, adamların arabasını iade edin.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- O sizin anlattığınız yeni bir hikaye sizin anlattığınız 1 yıllık bir hikaye müsaade ederseniz Mikail Bey.

 

Mikail BİLİCİ- Kemal SUNAL’ın bir filmi vardı ya üç tane araç o araçları iade edin.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Şimdi izniniz olursa bunu komisyonlara sevk edelim. Komisyonlarda enine boyuna ciddi şekilde tartışılsın. Sonra meclise gelince bir daha tartışalım. Ama mutlaka çözüm bulalım. Çözüm önerelim. Yani sadece kuru eleştiri ile yetinmeyelim. Mutlaka çözüm önerelim. Hatice Hanımın söylediği bir şey var Milli Eğitim üzerinde bununla ilgili Adalet ve Kalkınma Partili arkadaşlarım orada telkinde bulunsun konutla ilgili… Milli eğitim muvafakat verirse özel mülkiyeti plan değişikliği yapar kamulaştırırız.

 

Çağlar HASPOLAT- Sayın Başkan 5 yıldır ona bir çözüm bulamamışsınız da…

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Evet ben önergeyi komisyonlara sevkini…

 

Veli TOPAL- Sayın Başkanım şimdi malum Bayraklı’nın hali işte böyle ya gecekondu ya da planlaması yapılmamış bir kenti teslim aldık. Şimdi tüm sıkıntıyı belediye başkanımız veya kim belediye başkanı olsaydı o çekecekti.

 

Çağlar HASPOLAT- Bizlerde çekiyoruz aynı sıkıntıyı Başkanım.

 

Veli TOPAL- Birinci derece onlar çekiyor. Bunun planlamasını belediye başkanımız gerekli çalışmaları yapacak zaten birçok komisyona sevk ediyoruz. Bu şekilde bu komisyonlara da görüşüp vatandaşın mağduriyeti giderilir. Bu gündem maddesini…

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Hangi komisyonlar?

 

Veli TOPAL- Bu gündem maddesinin Hukuk, Çevre ve Sağlık, Esnaf Pazaryerleri, Sosyal Konutlar, Kent Konseyi, Sosyal İşler Komisyonlarına sevkini öneriyoruz.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Evet bu uzun oldu. Bu Veli Beyin söylediği komisyonlara sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

 

8- (PLAN VE PROJE MÜDÜRLÜĞÜ-1089) İzmir Büyükşehir Belediyesince 27.09.2011 tarihinde onaylanan Doğançay Mahallesi 1/1000 ölçekli İlave Uygulama İmar Planı Revizyonunda Serbest Nizam 2 Kat(S-2) yapılaşma koşulu getirilen ve köy yerleşik dokusu içinde bulunan imar adalarına ilişkin belirlenmiş olan plan notunun yeniden düzenlenmesi hk.

 

Veli TOPAL- Sayın Başkanım bu gündem maddesinin Hukuk ve İmar Komisyonlarına sevkini öneriyoruz. Bunu 2’inci mecliste çıkaracağız.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Evet 2’inci mecliste komisyondaki arkadaşların dikkatine sunarak İmar ve Hukuk komisyonlarına sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

 

V. KOMİSYONLARDAN GELEN RAPORLARIN GÖRÜŞÜLMESİ

 

1- (SOSYAL YARDIM İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ-1291) Belediyemiz Kadın Sığınma Evinde kalan kadınlar ve çocuklara verilmek üzere yönetmelikte atıfta bulunulan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun 17'inci maddesine uygun olarak aylık miktarının kabulüne ilişkin Plan Bütçe, Hukuk, Kent Konseyi, Sosyal İşler, Kadın Erkek Eşitliği Komisyonları (oy birliği) ortak raporu.

 

Veli TOPAL- Komisyonlardan geldiği gibi kabulünü öneriyoruz başkanım.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Komisyonlardan geldiği gibi kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

2- (KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ-1166) Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bağlı olan Dünya Barış Anıtı Salonu için belirlenen tarife cetvelinin kabulüne ilişkin Plan Bütçe, Kültür, Esnaf Sanatkarlar ve Pazaryerleri Komisyonları (oy çokluğu) ortak raporu.

 

Çağlar HASPOLAT- Sayın Başkan burada bu düğün salonlarıyla ilgili daha öncede biz görüşümüzü belirtmiştik.  Dünya Barış Anıtı salonu içinde belirlenen tarife fiyatı için arkadaşlarımız komisyondaki arkadaşlarımız oy birliği değil oy çokluğu ile geldi bu önerge. Şöyle ki buna oy ret cevabı vermemizin sebebini ben burada tekrarlamak istiyorum. Yine oylanacak burada kesilen faturalarda vatandaşa düğün salonu faturalarında kesilen paralarda belediye harcı olarak 500 TL gözüküyor fakat Bay-Bel üzerinden vatandaşa 6 bin lira, 7 bin lira, 8 bin lira gibi rakamlar söz konusu şimdi ve 6 – 7 bin liralık Bay-Bel’e verilen ücretlerde de ne bir evrak ne bir makbuz ne bir şey var. Ve ben gerçekten burada sosyal belediyecilik anlayışına yakışan bir davranış olmadığını tekrar söylüyorum. Ve bu oylamada da bunu oylayacak arkadaşların bir vicdan muhasebesini yapmasını istiyorum.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Evet Veli Bey buyurun.

 

Veli TOPAL- Sayın Başkanım gönül ister ki bedava verelim. Ama şurası bir gerçek bu Bayraklı işsizliğin en yoğun olduğu bir bölge buradaki 3-5 tane fakir çocuğumuz buradan ekmek yiyor. Bunun için bu fiyatlar biçiliyor. Keşke ülkemizde hiç kimsenin iş sorunu olmasa, hiçbir sıkıntısı olmasa, ekonomik sıkıntı olmasa…

 

Çağlar HASPOLAT- Ya bir düğüne 7-8 bin lira fatura kesiyorsunuz…

 

Veli TOPAL- Komisyonlardan geldiği gibi oylanmasını öneriyoruz başkanım.

 

Tarkan DÜZMAN- Başkanım bir saniye

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Bu konuyla mı ilgili?

 

Tarkan DÜZMAN- Bu konuyla ilgili

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Tabi buyurun.

 

Tarkan DÜZMAN- Ben şunu öğrenmek istiyorum. Çağlar Bey dedi ki “600 lira resmi makbuz” Bay-Bel’in yetkilileri burada buna bir cevap versinler eğer ki burada söylendiği gibiyse geri kalan kısımla ilgili bir fatura kesilmiyorsa, bunların bedeli resmi kanallardan kredi kartı, ne bileyim çek, senet, para bunlarla geçip belgelendirilmiyorsa düpedüz suç işleniyor. Böyle bir şey olabilir mi? Ben böyle bir şey olacağını düşünmüyorum ama yetkili arkadaşlar varsa açıklama yapsınlar bizde bilgilenelim.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Bu söylediğiniz, bu söylediğiniz iddialar 1 belediyenin iç teftiş kurulunca 2 bakanlığı denetçilerince incelenir ve varsa bir suç unsuru yazılan ve varsa savcılığa iletilmesi gereken konular. Şimdi bir dakika…

 

Tarkan DÜZMAN- Bay-Bel bir kere özel bir şirket değil mi?

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Burada itham edici, zan altında bırakıcı konuşmalardan…

 

Tarkan DÜZMAN- Kesinlikle bırakmıyoruz. Böyle bir şey varsa açıklasınlar dedik bak Sayın Başkan zan altında bırakmıyoruz.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Bu devletinin kuralları var, işleyişleri var. O kurallar içerinde devam ediyor. Ben bu konuda yeni polemiklere mahal vermemek için İsmail Bey izninizle komisyonlara havale edeceğiz.

 

Tarkan DÜZMAN- Peki bir daha ki mecliste düğün salonunda tutan arkadaşlardan makbuz talep ederiz.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Pardon oylatacağım.

 

Veli TOPAL- Komisyonlardan geldiği gibi oylanmasını öneriyoruz.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Komisyonlardan geldiği gibi kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy çokluğu ile kabul edilmiştir.

 

3- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-7037) Bayraklı ilçesi, Onur Mahallesi, 26M-2D pafta, 26169 ada, 1 nolu parseldeki 3/58 (9,00 m2) Belediyemiz hissesinin 3194 sayılı yasanın 17.maddesi gereğince parseldeki diğer hissedarlara hisseleri oranında satışının kabulüne ilişkin Plan Bütçe, Hukuk Komisyonları (oy birliği) ortak raporu.

 

Veli TOPAL- Komisyonlardan geldiği gibi oylanmasını öneriyoruz.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Komisyonlardan geldiği gibi kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

 

4- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-7036) Bayraklı ilçesi, Bayraklı Mahallesi, 25N-IC pafta, 25532 ada, 4 nolu parseldeki 52/105 (156,00 m2) Belediyemiz hissesinin 3194 sayılı yasanın 17.maddesi gereğince parseldeki diğer hissedarlara hisseleri oranında satışının kabulüne ilişkin Plan Bütçe, İmar, Hukuk Komisyonları (oy birliği) ortak raporu.

 

Veli TOPAL- Komisyonlardan geldiği gibi oylanmasını öneriyoruz.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Komisyonlardan geldiği gibi kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

 

VI. DİLEK VE TEMENNİLER

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Evet Dilek ve Temenniler, Çağlar Bey söz vereceğim size öncelikle bir ricam var. İtham edici arkadaşların kişilik haklarını rencide edici konuşmalardan özellikle kaçınacağız bu bir, zaten o özeni gösteriyoruz. Dinleyicilerimizin meclisin kurallarını bilmeyenler olabilir sükunetle dinlemelerini rica ediyoruz. Evet Buyurun Çağlar Bey.

 

Çağlar HASPOLAT- Sayın başkan, sayın meclis şimdi Ak Partiden istifa edip CHP’ye geçen iki tane arkadaş sayesinde meclisteki sandalye sayımız 15’ten 13’e düştü. Çok önemli değil bu yani CHP’nin sandalye sayısı  24’e çıktı. Ha 15 ha 13 fark etmez. Burada muhakkak muhalefet yapılacaktır.  Şimdi bugün ki kanun ve mevcut yasalara göre arkadaşlar kendi demokratik haklarını kullanmış olabilirler, bunu daha öncede ifade etmiştim. Yani ama bu ilmi siyasette bu davranış gerçekten çok karşılanmaz bunu da ifade etmiştir.  Şimdi sizin isminizi seçen partiye ve size oy veren partiliye seçmene ve bir hakaret kabul edilir bu davranış. İnsanlar partisini beğenmeyebilir konumunu beğenmeyebilir fakat etik olan taktığı o rozeti partisine iade etmektir, o koltuktan da istifa etmektir. Bunu daha öncede dile getirmiştik Sayın Başkanım. Yoksa bu size oy veren insanlar sizi oraya götüren insanlar size hakkını helal etmez sizde hiç kimseyle de helalleşemezsiniz. Şimdi bu arkadaşların CHP ye geçmesi Ak Parti için çok büyük bir kayıp değil. Zaten varlıkları yoklukları belli değil kayıp gözüyle de bakmıyoruz. Bizim bu partiden kimler geldi kimler geçti. Sizde ilerleyen süreçte göreceksiniz çok büyük bir kazanım kazanmadığınızı göreceksiniz. Şimdi arkadaşımızın istifası daha önce konuşuluyordu.  Mustafa KARAMAN arkadaşımızın istifası daha önce kulislerde konuşuluyordu. Biz daha önce istifa etmesini bekliyorduk.  Kendisi biraz geç kaldı. Gerçi istifa etmesine hiç şaşırmadık, hiçte üzülmedik ama bu konuda bizi çok uyardılar. Yapacak bir şey yoktu. Yani kaç yaşında adamlar akılları var, fikirleri var özgür iradelerini kullandılar. Hatta Bayraklı basınına manşetler atıldı, CHP ye geçecek diye. Hatta manşetin biri “Karamanın koyunu sonra çıkar oyunu” göreceksiniz dediler ve gördük. Sayın Başkan oyun demişken bu arkadaşlar rozet töreninde gece karşılıklı oyun oynamışlar. Zeybek oynamışlar. Zaten tahmin edersem önümüzdeki yıllarda…

 

Ali ŞENAY- Sayın Başkan izin mi alacaktık arkadaştan oynamak için? İzin mi alacaktık?

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Ali Bey lütfen.

 

Ali ŞENAY- Beni o mu idare ediyor acaba?

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Ali Bey siz lütfen şey yapmayın lütfen.

 

Çağlar HASPOLAT- Bayraklı Belediyesi yakında zannediyoruz dünya zeybek olimpiyatları yarışması düzenleyecekler İzmir’de.

 

Ali ŞENAY- Beraber oynarız Çağlar Bey.

 

Çağlar HASPOLAT- Orda siz oynarsınız.

 

Ali ŞENAY- Beraber oynarız. Çok güzel oynuyorsunuz Ak Parti grubu olarak çok güzel oynuyorsunuz.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Ali Bey, Ali Bey.

 

Çağlar HASPOLAT- Kimin oynadığı belli.

 

Ali ŞENAY- Beraber oynarız. İstiyorsanız kursa gidelim Çağlar Başkan.

 

Çağlar HASPOLAT- Bu işler göbek atmaya benzemez.

 

Ali ŞENAY- Siz önce arkanıza destek almadan konuşun.

 

Çağlar HASPOLAT- Sizi kursa almışlar, oynatmışlar orada.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Ali Bey lütfen sakın. Ali Bey lütfen sakin yardımcı olun. Yani gereksiz yere tansiyonu yükseltici davranışlarda arkadaki seyirci, oradaki bir arkadaş bir defa daha o hareketi yaparsanız meclisten çıkartırım. Meclis adabına uyun lütfen. Çağlar Bey lütfen tansiyonu yükseltmeden lütfen söyleyeceklerinizi söyleyin.

 

Çağlar HASPOLAT- Sayın Başkan burada kendileri de söz alacaklar, kendileri de bize karşılık verecekler, cevap verecekler. Şimdi iki göbek atmayla bir zeybek oynamakla CHP’li olunuyorsa, Atatürkçü olunuyorsa…

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)-  Çağlar Bey ben polemikten kaçınalım dedim.

 

Çağlar HASPOLAT- Başkanım bu kadar basit mi bu işler ya.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)-  Evet tamam.

 

Çağlar HASPOLAT- Ya bu arkadaşları yanlış yönlendiriyorsunuz ya da bunlar yanlış biliyor Başkanım.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)-  Evet beni de itam ettin bu arada hızını alamadın.

 

Çağlar HASPOLAT- Ya başkanım şimdi zoruma gidiyor. Evden bir insanın kızı kaçarsa zordur, biliyorsunuz.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)-  Yani tepkinizi grup olarak ifade ediyorsunuz da bunu da siyasi bir dille yapmakta yarar var.

 

Çağlar HASPOLAT- Tamam beklide bu arkadaşlar gerçekten onun için değil de,  Ak Partiden kurtulduk diye göbek atmış olabilirler, yani o da olabilir. Fakat şunu da ifade edeyim; biz kimseyi Ak Partiye zorla almadık. Kendileri meclis üyesi olmak için kapı kapı gezerken bunu düşüneceklerdi. Tamamı gidip orda göbek atmayla bu işler olmuyor. Şimdi sayın başkan şunu da çok merak ediyorum. Yani nasıl oynattınız bunları ya? Hakikatten  çok mutlu olmuşlar.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)-  Bir dakika Ali Bey lütfen ya ben kontrol ediyorum lütfen.

 

Çağlar HASPOLAT- Şimdi nasıl oynattınız bunları ya nasıl mutlu ettiniz? Çok mutluydular ben de basından gördüm.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)-  Evet Çağlar Bey bir isterseniz bağlıyım bu konuyu.

 

Çağlar HASPOLAT- Şimdi bağlıyorum Sayın Başkanım bağlıyorum. Şimdi bu rozet takma töreninde Sayın Mustafa KARAMAN arkadaşımız demiş ki “Sayın Başkan Hasan KARABAĞ desteklerini benden meclis üyesi olduğum günden beri hiç esirgemedi.” Ya bu destek nasıl bir destektir?

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)-  Hepimize yapıyor bu desteği.

 

Çağlar HASPOLAT- Maddi destek mi, manevi destek mi? Ben hiç görmedim Sayın
Başkanım. Hani şimdi maddi destekse nasıl destek? Yani nedir bu manevi destekse nasıl bir destek, yani ne yaptınız Sayın Başkanım?

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)-  Hastalıkta sağlıkta hepinizin yanında.

 

Çağlar HASPOLAT- Bakın Hasan Başkan burada olsaydı ona da yani sağ olsun Hasan Başkan böyle bir destek veriyorsa diğer meclis üyeleri ne niye böyle bir destek vermedi. Ama çürük elmayı iyi biliyor, çürük elmaya yatırım yaptı. Çürük elma elinde kalır.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Evet, teşekkür ederim

 

Çağlar HASPOLAT- Bitmedi Başkanım.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Bitirin lütfen.

 

Çağlar HASPOLAT- Bitmedi Başkanım. Şimdi ben bir notum daha var onu da söyleyeceğim

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Çağlar Bey hep bana saklıyorsun bu tip notları.

 

Çağlar HASPOLAT- Ya sana denk geldi Başkanım. Başkan gelseydi. Şimdi şimdi Hasan Başkanın bir sözü var, “Partini gidip başka partiye satacaksın sonra ben partiliyim diyeceksin.” Ruhu partili olmayan bedeni başka yerde olan arkadaşı gerçekten bizde yanımızda istemiyoruz yani buda onurlu bir davranış.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Son cümle bu muydu?

 

Çağlar HASPOLAT- Evet Başkanım biz yürüdüğümüz yolda, bizi satmayacak adamlar lazım doğru herkese lazım, size de lazım bu. Son sözüm bitmedi Başkanım daha var. Şimdi şimdi gerçekten şimdi iki saniye sonra çıkacağımız belli olmayan garantili olmayan bu zaman yani…

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Allah bilir onu.

 

Çağlar HASPOLAT- Evet evet bu yalan dünya yani. Bu makam da, mevki de, koltukta, bu meclis üyeliği de geçicidir burada. 5 yıllık bak 3.5 senesi gitti, 4 senesi gitti kaldı 1 yıl. Yani onurlu götürmek lazım bunu, taktığın rozetin hakkını vermek lazım, onun için fırıldak olmamak lazım. Teşekkür ederim.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Teşekkür ederim. Bir dakika ben bu konuda tansiyonu düşürmek için mümkün olduğu kadar çok arkadaşa söz vermeyeceğim.  İzniniz olursa, bir toplum bilimci olarak bir şey söylemek istiyorum. Ondan sonrada konuşacak arkadaşlar da bu özen içerisinde konuşsunlar. Değerli arkadaşlarım, toplum biliminin kurallarını tayin eden filozoflar, benim üstatlarım derler ki; toplumlarda anayasandan ve yasalardan çok daha önce, siyasi kültür,  ahlak ayrı bir şey. Siyasi kültür şimdi değişik ülkelerin değişik siyasi kültürleri var. Batıdan doğuya gelindikçe bizim siyaset kültürümüzde bir partiden başka partiye geçişler var. Şimdi doğrusunu yanlışını tartışmıyorum. Ama var bakın bizim genel sekreterimiz size geldi, milletvekili oldu, bakan oldu. Bizde genel sekreterlik yapmıştı. Biz sizin kadar hiddetli konuşmadık.

 

Latif AYDEMİR- Burası Bayraklı Başkanım.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Bakın daha büyüğünden örnek veriyorum.  Bayraklı Türkiye’nin dışında bir yer mi?  Şimdi o bakımdan bizim siyasi kültürümüzde doğrudur, yanlıştır bu kişiden kişiye göre değişir. Ama bizim siyasi kültürümüzde var. Bizim zaten siyasi kültürümüzün geçmişi de çok eskilere dayanmıyor. Siyaset kavramı, siyaset bilimi kavramı bize daha 20. yüzyılda tanışmışız İttihat Terakkiyle orada adam vuruyorlarmış. Yani o bakımdan bu konuları hepimiz, bize geldiği, size geldiği zaman iyi iş yaptı, sizden gittiği zaman tu kaka şeklindeki değerlendirmeler sübjektif olur. Yarın bu görevler dediğiniz gibi gelip geçici yüz yüze bakacağız. Ben kendi adıma konuşuyorum. Ben hepinizi tanımaktan tanışmaktan gerçekten keyif aldım. Kendi haneme zenginlik kattım, diye düşünüyorum.  Birbirimizin yüzüne bakacak şekilde konuşmalarımızı yapmamızda yarar görüyorum. Şimdi Aynur Hanım sizin bu konuyu toparlayıcı şekilde davranmanız ricasıyla, bundan sonra bu konuyla ilgili söz vermemeyi düşünüyorum buyurun lütfen.

 

Aynur ÇETİN- Sayın başkan teşekkür ediyorum. Söyleyeceklerim hem kendi şahsi görüşümdür, hem de parti grubumun da katılacağını umut ettiğim görüşlerdir. Aslında umut değil inanıyorum buna. Şimdi bu konuyla ilgili olarak iki arkadaşımız parti değiştirdi. Mecliste koltuklarını muhafaza ederek parti değiştirdi. Biraz önce siz de zikrettiniz geçişler mümkün olabilir. Evet, bu kendilerinin siyasi tercihleridir, şahsi kararlarıdır. Ben kendi adıma şu noktaya kadar saygı duyabilirim bu konuda kendilerine. Partileriyle politikaları noktasında anlaşmazlığa varmış olabilirler. Yol ayrımına, yine siyasi kararları ya da gidişleri noktasında gelmiş olabilirler. Ya da şahsi bir kısım problemler yaşıyor olabilirler. Tabi ki ucunda maddi menfaatlerin olmadığı şahsi problemlerden bahsediyorum. Ama böyle bile olsa istifa kararını verirken kendilerini o noktaya, o koltuğa, o makama getirmiş seçmenin arzusuna muhalefet etmeksizin bunu yapmaları gerektiğine inanıyorum. Öte yandan Ali ŞENAY beyefendi istifasının ve CHP ye geçişinin ardından ilk meclis toplantısında kendisi bizzat bizzat  ikrar ettiği üzere, ben basında geçen haberlerden konuşmuyorum bakın. Kendisinin ikrarıyla konuşuyorum. “Benim işlerim şu işim bu işim yapılmadı. Bu bankadaki işim hallolmadı, o yüzden geçiş yaptım” dedi. Ben çok…

 

Ali ŞENAY- Aynur Hanım tarihini de söyleyin tarihini de söyleyin ben…

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Ali Bey lütfen.

 

Ali ŞENAY- Tarihini de söyleyin ben on yedi senedir yapıyorum dedim. Tarihini de söyleyin.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Evet evet.

 

Aynur ÇETİN- Sözüm kesilmezse çok sevinirim.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Ali Bey lütfen.

 

Aynur ÇETİN- Bizler bizler bu meclislere sorumlu olduğumuz insanlara, halka hizmet amacıyla geldik oturduk. Bizlerin misyonu budur. Bizim mensubu olduğumuz partilerimizin yada oturduğumuz koltukların bize verdiği gücü kullanmak için değil. O anlamda beni çok yaralamıştır. Yine Mustafa KARAMAN arkadaşımızın kendi beyanı olduğuna inanıyorum. Sayın başkanın kendisinin meclis üyesi olduğu günden beri destekte bulunduğu beyanından anladığımda yine, benim anladığım budur, biz eğer bu anlamda kendisine maddi çıkarlarına katkı sağlayamamış olabiliriz. Bizim partimizde böyle şeyler yok.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Konu şimdi…

 

Aynur ÇETİN- O yüzden o yüzden…

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Bir dakika arkadaşlar…

 

Aynur ÇETİN- Bizler taktığımız rozeti hak etmeliyiz. Burada bulunma sebebimiz hizmettir. Bize hizmet edilmesi değildir. Teşekkür ediyorum.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Son şimdi eleştirilen 2 arkadaşımız var. Ali Bey söz vereceğim. Ama karşılıklı sataşmaya yol açacak şekilde cevaplardan kaçınalım. Önce buyurun Şeref Bey. Şeref Bey buyurun. Tamam olur şu konuyu bitirelim.

 

Şeref BALBAY- Sayın Başkan, değerli meclis üyeleri hepinize iyi akşamlar diliyorum. Tarkan Bey sakin. Ben cevaplayacağım sizi. Şimdi partilerden seçmenler arasındaki ilişkiler aile ilişkisine benzer. Aile ilişkileri bir diğeri eşini aldatırsa eşler ayrılır.  Ak Parti hükümetiyle seçmen arasındaki ilişkiler aldatmaya dayalıdır. Dolayısıyla sürekli Ak Parti yönetenler aldatıldık diyince, bağışıklık kazanıldı. Seçmeni de aldatmaya başladılar.

 

Çağlar HASPOLAT- Doğru senin de yaran var doğru.

 

Şeref BALBAY- Sana da geleceğim Çağlar Bey sakin.

 

Çağlar HASPOLAT-Senin de yaran var.

 

Şeref BALBAY- Şimdi Ak Parti hükümeti vatan dedi. Vatan dedi 2002 yılında ama bizde vatan dedik. Daha sonra ne oldu? Bu vatanı koruyan o askerler 50 bin şehit verdik. O askerleri şehit edenleri Habur Kapısında “Türkiye sizinle gurur duyuyor” diye otobüslerin, kamyonların üstünde karşıladınız. Onları mahkemelere götüreceğinize mahkemeleri ayaklarına getirdiniz.

 

Abdullah AKTAŞ- Şeref ağabey konuşulan konuyla bahsettiğinin hiçbir alakası yok.

 

Şeref BALBAY- Sakin sakin.

 

Abdullah AKTAŞ- Bunu konuşacaksan gideceksin Türkiye Büyük Millet Meclisinde konuşacaksın.

 

Şeref BALBAY- Sakin Abdullah Bey.

 

Hayrettin GÜNGÖR- Şeref Bey bu mecliste daha önce genel siyaset konuşulmaması ile ilgili … Bakın burada genel siyasete girerseniz bu meclis bitmez. Rica ediyorum.

 

Şeref BALBAY- Beni konuşturmayacaksanız o zaman siz konuşun.

 

Hayrettin GÜNGÖR- Hayır, hayır kabul etmiyorum efendim.

 

Şeref BALBAY-Ben bir konuşma hakkımı kullanabilir miyim?

 

Hayrettin GÜNGÖR- Hayır, genel siyaset yapamazsınız.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Bir dakika Hayrettin Bey. Hayır karşılıklı…

 

Hayrettin GÜNGÖR- O zaman bu tartışma sabaha kadar devam eder.

 

Konuşmalar Üst Üste Olduğu İçin Deşifre Edilememiştir.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Hayrettin Bey! Hayrettin Bey sesinizi lütfen yükseltmeyin. Rica ediyorum. Sizde Şeref Bey biraz düşük tonda, düşük tonda cevaplar verin.

 

Şeref BALBAY- Konuşmayayım mı müsaade etmiyor musunuz Hayrettin Bey?

 

İsmail YAĞCI- Sayın Başkan genel siyasete girilmesin.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Şeref Bey, Şeref Bey.

 

Abdullah AKTAŞ- Mikrofonsuz Konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

 

İsmail YAĞCI- O zaman bizde genel siyasete girilelim.

 

Şeref BALBAY- Bekle bekle sen sakin ol bekle.

 

Hayrettin GÜNGÖR- Hayır bu konuda bizimde söyleyecek çok şeyimiz olur. Bu meclis bitmez.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Lütfen bu bitmez yani böyle bitmez.

 

Hayrettin GÜNGÖR- Böyle genel siyasete girerseniz bitmez.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Şeref Bey lütfen toparlayalım lütfen.

 

Şeref BALBAY- Sayın Başkan, Sayın Başkan

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Söyleyeceklerinizi söylediniz. Toparlayalım lütfen.

 

Şeref BALBAY- Bir dakika ben toparlamak istemiyorum. Bir dakika…

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)-Ama o bana bağlı elbette toparlayacaksınız.

 

Şeref BALBAY- Ak Partili değerli arkadaşlarım biraz sabrederseniz bir kendimi ifade edeyim. Sonra yine kızarsınız bana bir dakika bekleyin. Şimdi o 50 bin askeri şehit eden pkk lılar, teröristler çadır tiyatrosundaki çadır mahkemelerinde serbest bırakıldılar. Bu seçmen Ak Parti seçmeni orada aldatılmıştır. Bayrak dediler, bayrak dediler.

 

Çağlar HASPOLAT- Mikrofonsuz Konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

 

İsmail YAĞCI- Sizin milletvekillerinizde avukatlığını yapıyor.

 

Çağlar HASPOLAT- Mikrofonsuz Konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

Şeref BALBAY- Çağlar Bey.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Arkadaşlar…

 

Şeref BALBAY- Çağlar Bey değerli arkadaşlarım

 

İsmail YAĞCI- Mikrofonsuz Konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

 

Çağlar HASPOLAT- Mikrofonsuz Konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Evet bu konuyu ben yeterli görüyorum ve bu konuda asla söz vermeyeceğim. Şeref Bey oturun yerinize sizde. Bu konu yeterince tartışıldı. Başka bu konuyla ilgili gündem maddesi olursa söz vermeyeceğim. Yeterince konuşuldu. Siz tepkinizi koydunuz, o karşı cevabını verdi ve konu zaten biliniyordu, deşarj olundu bitti. Başka gündem maddesine geçelim buyurun Tarkan Bey.

 

Tarkan DÜZMAN- Evet Sayın Başkan, değerli meclis üyeleri hayırlı akşamlar. Tansiyon biraz gerildi ama neyse. Şimdi ben nasıl konuşacağımı böyle konuş diyenden öğrenmeyeyim arkadaşlar lütfen karışmayın. Şimdi ben belediye başkanımız burada yok. Keşke burada olsaydı ona söyleyecektim aslında ama yine kulağına gider onun. Şimdi belediye başkanı geçen gün bu 2 tane davasını satan meclis üyesi yüzünden dedi ki. Hayır aynı konu değil bir dakika…

 

Şeref BALBAY- Sayın Başkan beni susturuyorsunuz aynı konu yine söz veriyorsunuz.

 

Tarkan DÜZMAN- Başka konu bir dakika.

 

Şeref BALBAY- Ben daha sözümü bitirmedim aynı şeye devam ediliyorsa ben kaldığım yerden devam etmek istiyorum.

 

Tarkan DÜZMAN- Kardeşim belediye başkanının basında verdiği bir beyanla alakalı konuşuyorum.

 

Şeref BALBAY- Aynı şey için beni konuşturmuyorsunuz. Siz devam edemezsiniz burada.

 

Tarkan DÜZMAN- Devamını dinleyin aynı konu değil bir dakika.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Evet Tarkan Beyi dinleyelim.

 

Tarkan DÜZMAN- Dedi ki orada “Bayraklı’da çalışacak adam bulamayacaklar, broşürleri ve bayrakları parayla dağıtacak” diye bir söylemi var. Ben bunun üstüne konuşacağım.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Ama şimdi onun cevap yeri burası mı?

 

Tarkan DÜZMAN- Burası tabi.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)-  İlçe başkanınız var, basın var, toplantı var.

 

Tarkan DÜZMAN- Ben de Ak Partinin bir belediye meclis üyesiyim.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)-  Bakın Tarkan Bey siyaseti bilen bir arkadaşımızsınız.

 

Tarkan DÜZMAN- Tamam cevap vereceğim.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)-  O tartışmaların yeri burası mı? İlçe başkanımız burada o bir şey söyler siz bir şey söylersiniz ama burada değil…

 

Tarkan DÜZMAN- Onlar ilçe başkanları söylesinler.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Burayı ilgilendirmeyen doğrudan siyasi konuları burada konuşmamalıyız. Yani meclisin iç tüzüğüne aykırı.

 

Tarkan DÜZMAN- Peki neden Şeref Beye bunları söylemiyorsunuz?

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Bakın o arkadaşı da uyardım. Kendi grubumdan arkadaşımı da uyardım. Lütfen adil davranıyorum. Sizde yardımcı olun.

 

Tarkan DÜZMAN- Bizim konuşmamız lazım. Tam aksi olsaydı burası şimdi ayağa kalkardı Ali Bey sen yine böyle havalara kalkardın. Aksi bir durum olsaydı buranın hepsi ayakta olurdu. Oradan buraya bir geçiş olsaydı. Şuan buradaki herkes ayakta olurdu.

 

Gamze Gül ÇAMUR- Tarkan Bey biz aile içi meseleyi meclise taşımazdık.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Tarkan Bey konuya dönelim. Öneriniz vardı lütfen.

 

Tarkan DÜZMAN- Sayın başkanın söylemine önerim var, onu mu söylüyorsunuz? Konuşacağım onu bir cümle konuşmayayım mı?

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Hayır onu konuştunuz konuşacağınız bunun dışında neydi?

 

Tarkan DÜZMAN- Bunun dışında tek bir konu var. Çok şey söylemek istiyorum ama çok gerilecek sadece ben malum meclis üyesiyle ilgili bir cümle bak o hakkım var kusura bakmayın çok kısa çok kısa…

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Tarkan Bey bu konuda.

 

Tarkan DÜZMAN- Bakın çok kısa. Hayır bunu meclisin bilmesi lazım. Bir sürü şey söylemek bir sayfa notum var, bir cümle söyleyeceğim.

 

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)- Yeterlilik önergesi var. Kabul edenler etmeyenler toplantı yeterli.

 

Tarkan DÜZMAN- Sayın Başkan, Sayın Başkan bakın…

 

VII. TOPLANTIYA KATILAMAYAN MECLİS ÜYELERİNİN MAZERETLERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)-  Fahrettin ORANDI, Ali KÖKOĞUZ, Tahsin ÜNAL’ın mazeretinin kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

 

Üst üste ve mikrofonsuz konuşmalar olduğundan deşifre edilmemiştir.

 

 

 

 

 

VIII. 2. BİRLEŞİMİN GÜN VE SAATİNİN TESPİTİ.

Necati YILDIZ (Meclis I. Başkan V.)-  Ne zaman meclis toplantısı? Meclis toplantısı ne zaman? 7 Aralık Perşembe günü toplanmak üzere sağlıcakla kalın. Sağlıcakla kalın. Sağlıcakla kalın.

 

                                                                                                                                   Necati YILDIZ

                                                                                                                                Meclis I. Başkan V.

 

 

                                               Sema TURAN                              Ayşegül ÇETİNKAYA

                                                       Üye                                                        Üye