Meclis Çalışmaları

07/08/2019

BAYRAKLI BELEDİYE MECLİSİNİN 2019 YILI AĞUSTOS AYI TOPLANTISININ 07.08.2019 TARİHLİ II. BİRLEŞİMİNE AİT TUTANAK

 

HAZIR BULUNANLAR    :

Belediye Başkanı                  : Serdar SANDAL

Üyeler                                    : İsmail SARI - Mehmet TOPTAŞ - İbrahim BALIKÇI - Hulisi BAŞARAN - Yeşim TEKOĞLU - Gamze Gül ÇAMUR - Cindi Can POLAT - Serap KESKİN - İpek KUL - Nilgün ALPASLAN - Osman AKSEKİ - Zehra ONGUN - Gönül GÜNGÖR - Ali UĞUREL - Emel ARSLAN HÜR - Ertuğrul CİVELEK - Alim ÇANKAYA - Mukaddes IŞIN -  Kıyasettin AYDEMİR - Şeyhmus BIÇAKÇI - Dilek YILDIZ - Osman SAĞLAM - Abdullah AKTAŞ - Mikail BİLİCİ - Seyfettin ATBAŞ - Murat PERVANE - Ahmet ÖZTEP - Emre DEMİR - Orhan TEMİZ - Muhammet ŞAHİN - Derviş KABACIK.

HAZIR BULUNMAYANLAR: İrfan ÖNAL - Hasan KARABAĞ - Metin UYMA - Şentürk APAYDIN - Özgür HIZAL - Hayrullah TELLİ.

I. BAŞKAN TARAFINDAN MECLİSİN AÇILMASI

 

BAŞKAN- Evet değerli arkadaşlar, saygıdeğer meclis üyeleri, değerli konuklar çoğunluğumuz var.  Ağustos ayı meclisimizin 2. oturumunu açıyorum. Öncelikle daha önce spor kulübümüzdeki makbuz meselesiyle ilgili Abdullah Bey’in bir önerisi olmuştu, bir uyarısı olmuştu ve onunla ilgili gerekli tedbirleri aldık. Aslında usul hatasında bir sıkıntı yok. Ama bu saatten sonra sadece yeni hizmet binamız Çamkıran Hizmet Binası Postacılar ve posta çekleri ve kredi kartları üzerinden ödemeler olacak. Onun dışındaki bütün ödeme kanallarını kapattık. Bu şekilde duyurularını da yapacağız. Sosyal medyamızdan da yayınlayacağız. Bu işlemi böyle çözmüş olacağız. Burada da aksaklıklar çıkarsa ilerdeki istişarelerde eksik veya açık bulduğumuz yerleri süreç içerisinde yine kapatırız. Bir diğer mesele bu çay ocaklarındaki kafelerdeki fişlerle ilgili. Arkadaşlarımız fişi kesmişler yani ben o saatlerdeki şeyleri de arkadaşlara incelettik. Ama tabii ki arkadaşlarımızın şöyle bir eksiği olmuş, fiş almayana fişi vermekle ilgili, uyarmakla ilgili sorumluluklarını eksik yerine getirmişler o da bir gerçek. Ama bu gerçek kadar, gidip orda hesap ödeyen sizler de dahil fişini istemeyen arkadaşlarda sıkıntı var. Ben her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi sizler de bundan sonra kafelerimizde bu tür hizmeti alırken veya başka kurum ve kuruluşlardan herhangi bir alışveriş yaparken lütfen sizler de fişinizi alın. Bir diğeri arkadaşlar bayramlaşma törenimiz Cuma günü saat 16.00’da. Bu bayramlaşma belediyemizin bir bayramlaşma törenidir. Kesinlikle siyasi bir aktivite değildir. O yüzden gerek Adalet ve Kalkınma Partisi grubundaki arkadaşlarım ve yurttaşlarımız, Milliyetçi Hareket Partisindeki arkadaşlarımız da bu bayramlaşma töreninde olurlarsa biz de mutlu oluruz, takdir kendilerine ait.

Mikrofonsuz konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

BAŞKAN- Olur yani gelirseniz mutlu oluruz, tamam.

Mikrofonsuz konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

II. GEÇMİŞ TOPLANTI TUTANAĞININ OYLANMASI

01.08.2019 tarihli Meclis Tutanağı.

                   

BAŞKAN- Evet arkadaşlar şimdi gündeme geçelim geçmiş toplantı tutanağının oylanmasıyla ilgili Yeşim Hanım?

 

Yeşim TEKOĞLU- Oylanmasını talep ediyoruz.

 

BAŞKAN- Abdullah Bey?

 

Abdullah AKTAŞ- Oylanmasını talep ediyoruz.

BAŞKAN- Evet arkadaşlar geçmiş meclis toplantı tutanağını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oybirliği ile kabul edilmiştir. Evet diğer maddeye geçelim.

 

III. BİRİMLERİN ÖNERGELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ

Yeşim TEKOĞLU-  Başkanım gündemde yazıldığı şekilde okunmasını talep ediyoruz.

BAŞKAN- Evet gündemde olan şekliyle okutulmasını oylarınıza sunuyorum arkadaşlar. Kabul edenler, etmeyenler? Oybirliği ile kabul edilmiştir.

1- (İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ-4181) Belediyemizde sözleşmeli olarak görev yapacak olan 1 adet Ekonomist’e ödenecek aylık net ücretin belirlenmesi hk.

 

BAŞKAN- Şimdi değerli arkadaşlar aslında buradaki mesele ben bu arada şunu söyleyeyim. Canlı yayınlara başladık.

Abdullah AKTAŞ- Hayırlı olsun.

BAŞKAN- Hayırlısı.

Mikrofonsuz konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

BAŞKAN- Efendim?

Abdullah AKTAŞ- Şu an açık mı başkanım?

BAŞKAN- Evet evet şu an açık. Geçmiş meclis boşa gitti yani. Bu arkadaşımız aslında bizim Özel Kaleme atadığımız ama onayını beklediğimiz bir arkadaş. Bu gecikmiş bir süreç daha bu onayın ne kadar bir sürede gelebileceğini de kestiremiyoruz. O yüzden atamasını yapacağımız arkadaşımız o. Yeşim Hanım?

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım Plan ve Bütçe Komisyonuna sevkini talep ediyoruz ancak bu ay arkadaşımız maaş alsın diye Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerimiz ara verelim meclise toplanıp karar alırlarsa seviniriz.

BAŞKAN- Uygun mudur?

Abdullah AKTAŞ- Uygundur başkanım.

BAŞKAN- Tamam.

Abdullah AKTAŞ- Toplanabilirler.

Yeşim TEKOĞLU- Plan ve Bütçe Komisyonundaki arkadaşlarımız Yazı İşleri ya da grup odasında toplanıp rapora dönüştürürlerse, meclisimizi de başkanım 5 dakika ara verirsek.

OTURUMA ARA VERİLDİ.

BAŞKAN- Aslında bu fırsattan yararlanıp bütün meclis üyelerimizin de fikirlerini alalım. Değerli arkadaşlar biliyorsunuz şirketimize bağlı kafeteryalar var ve biz bu kafeteryalarla ilgili yetki sorumluluk bizde olmasına rağmen ama hep beraber hemfikir olarak karar verelim istiyorum. Bunların tamamına yeni bir düzenleme getirmeyi düşünüyoruz. Yani bütün kafelerimizde şu an kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ama bazı kafelerimizde sattığımız kahvaltı sayısı çok minimum. Mesela böyle yerlerden şeyi çıkaracağız, kahvaltıyı çıkartacağız. Arkadaşlarım dökümünü aldılar 8-12 12-3 3 ve daha sonrasıyla ilgili böyle bir düzenleme yapıcağız. Şu havuzdaki kafenin de çevre düzenini yapıcağız. Değirmen Kafedeki gibi orayı birazcık şeye benzeteceğiz, Yasemin Kafe modunda, ön taraftaki yeri aldık bununla ilgili sizler de fikirlerinizi söyleyin. Elimizde farklı alternatifler var. İşte balık restoranı isteyen arkadaşlarımız var. Normal kafe olmasını isteyen arkadaşlarımız var. Hatta nikah sarayı olmasını isteyen arkadaşlarımız var. Siz de o anlamda hani birazcık düşünürseniz önümüzdeki haftadan itibaren sanıyorum teslimini alacağız oranın. Bir diğeri artık şirketlerimizde istediğimiz verimliliğe yaklaşmak üzereyiz. Hedefimize ulaşmadık ilk defa erken ödemeye başladık. Hatta elimde dekontları var. Erken ödeyerek geçen hafta sanıyorum 28 bin lira kadar bir avantaj elde etmişler, iskontolu ödeyerek, bir sonraki ayın parasını ödeyerek.

Mikrofonsuz konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

BAŞKAN- Yani artık şuan ki mevcudumuzla kamu borcunu çıkardığımızda dengelenmek üzereyiz. Ve arkadaşlarımıza da şunu söylüyoruz biz gerekli bütün yatırımları vesaireleri tedbirleri aldıktan sonra, zarar eden bir yer varsa ya ihale edip başkasına vereceğiz, bu demek ki biz çalıştıramıyoruz. Ya da daha radikal bir tedbir alıp kapatıp geçeceğiz yani. Çünkü bu kurumların çok kar etmesinden de yana değiliz aslında, hani vatandaşın gidip ucuz çay içebileceği, dinlenebileceği yani normal koşullarda bir vatandaşın gidip hani 6 saat oturup 2 bardak çay içmesi bir kurum adına verimlilik değil. Ama bir belediye adına olmazsa olmazlardan bir tanesi. Yani onu çok yadırgamamamız gerekir. Ama böyle afaki zararlar ayda 100 - 150 bin de kaldırabileceğimiz bir şey değil. Yani işte demin Abdullah Bey’in bir şeyi vardı, okulların ihtiyaçları var en azından onları çözeriz ve yapacağımız her tasarruf kalemini aslında bir yere attığımızda bir meseleyi daha rahat çözmüş oluruz diye düşünüyorum. Evet farklı alanlarda elektrik noktasında ciddi sıkıntımız var, su sarfiyat noktasında ciddi sıkıntılarımız var, bunlarla da ilgili arkadaşlarımız çalışıyorlar. Pazar yerlerindeki elektrikle ilgili arkadaşlarımız çalışıyorlar oradaki elektrik abonelerinin direkt vatandaşların üzerine geçireceğiz. Biz çünkü ödüyoruz, tahsilatını yapamıyoruz. Öbür tarafta da piyasa birazcık sıkıntılı vatandaşın da aslında çok üstüne gitmiyoruz. Bitmiş durumda, orda da birazcık daha şartlar koşullar iyileşirse orda da gerekli tedbirleri alıp işte vatandaş üzerindeki o cezaların tahsili noktasında biraz daha radikal tedbirler uygulanabilir. Sizin söylemek istediğiniz bir şey var mı arkadaşlar? Ben hani boşluğu değerlendireyim diye…

Abdullah AKTAŞ- Şeyi başkanım o artıya geçti dediniz. Şuan yani bu 3 aylık içinde olan mı, son ay olan mı? Yani dengelenmiş gider- gelir dengelenmiş durumda mı?

BAŞKAN- Yani şu an hani tam rakamını bilmiyorum ama, 100 birim borcumuz varsa kasamızda da 70 birimimiz var.

Abdullah AKTAŞ- Yani yavaş daralmaya başladı.

BAŞKAN- Evet ama yani o 30 birim de çok minik bir şey belki de hallettiler yani.

Abdullah AKTAŞ- İnşallah 2019 Kesin Hesabında görürüz bunları.

BAŞKAN- Görmemiz lazım yani o işleri zaten birazcık daha şeffaflaştırıp ortak akılla yapmamız lazım. Yani mesela biz stratejik planda çocukları çağırdık, gençleri çağırdık, kadınları çağırdık, toplumun bütün kesimlerini çağırdık. Bütün meslek odalarını çağırdık çünkü Bayraklı sadece Bayraklı değil Bayraklı İzmir. Mesela sizin kesin hesapta eleştirileriniz vardı. Bana göre haklı eleştiriler, özel kalem bütçesiyle kent tanıtımının bütçesi gibi yani o mukayeseli işlemler doğru işlemler. Bunu da yaparken hani parti farkı gözetmeksizin bunların hepsini şeffaf halde yapmak lazım yani çünkü, kent tanıtımının bütçesi özel kalemin bütçesini..

Abdullah AKTAŞ- Katlaması lazım

BAŞKAN- Katlaması lazım ya da yakın olması lazım sağlık, eğitim diğer alanlar yani önümüzdeki süreçte zaten bunları bizim de kafamızda olan hep birlikte o taslak halleriyle hatta bu stratejik planın taslağını önce arkadaşlara da gezdirip daha sonra net şeklini vermek gerekir. Kadın kooperatif meselesi çok önemli kadınların sosyal hayata entegrasyonuyla ilgili şu Osmangazi’deki yerin karşısında bu engellilere çay, kahve, yemek verdiğimiz bir yer var orayı kadın kooperatifine verelim istiyoruz. Mutfağını da yenileyelim istiyoruz oranın hatta. Kız yurdumuz dahil bütün sosyal tesislerimizin ihtiyaçları bu kadın kooperatifi tarafından karşılansın. Pastadır, börektir, kurabiyedir vesairedir. Hatta bayan meclis üyelerimiz parti farkı gözetmeksizin bu anlamdaki projelerin aktif olarak içerisinde olsunlar. Bu kuru temizlemedir, işte ne bileyim ütüdür, bu alanlarda da yeni yeni iş alanları yaratır, kadınlarımızı bu anlamda istihdam edersek hayırlı bir iş yapmış oluruz diye düşünüyorum. Bütün fikirlere açığız arkadaşlar. Bu kentle ilgili ne yapılacaksa, bu fikirlerin tamamına açığız. Yeter ki vatandaşa faydası, bir çocuğumuzu kurtaralım. Bir ailemizi kurtaralım. Benim bu işi çok seviyorum, ama çok stresli bir iş stresin tek kaynağı sorun ve sorunun çözümü değil Bayraklı’nın borcu, Bayraklı’nın projeleri vesaireleri değil, gerçekten çaresiz gelen vatandaşa o an çare bulamamak insanın psikolojisini altüst ediyor. Onun dışında bir sıkıntımız yok. Bunu da sadece bizim değil el birliğiyle. Ücret yüksek herhalde gelemediler.

Abdullah AKTAŞ- Geldiler geldiler.

BAŞKAN- Evet okuyalım.

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU RAPORU

Belediyemizde boş bulunan 01.08.2019 tarihli 667 sayılı meclis kararıyla onaylanan kadro cetvelimizde mevcut 1. derecede ekonomist kadrosuna karşılık gösterilmek üzere sözleşmeli olarak görevlendirilecek bir adet ekonomist alınması gerektiğinden sözleşmeli olarak istihdam edilenlere ödenecek net ücret söz konusu kadro unvanı için 1. derecenin 1. kademesi esas alınmak süreciyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre tespit edilecek her türlü ödemeler toplamının net tutarının %25 fazlasını geçmemek üzere belediye meclisi kararıyla belirlenir hükmüne istinaden belediyemizde sözleşmeli olarak görev yapacak olan 1. derecede 1 adet ekonomiste 2019 yılında belirlenen taban ücretin %15 fazlası olarak net aylık ödenmesi komisyonumuzca oy birliği ile kabul edilmiştir sayın meclisin onayına arz olunur.

BAŞKAN- Bu rakamı kimse anlamadı ama buyurun.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım gündeme alınmasını talep ediyoruz.

BAŞKAN- Abdullah Bey?

Abdullah AKTAŞ- Gündeme alınması uygundur başkanım.

BAŞKAN- Evet gündeme alınmasını oylarınıza sunuyorum arkadaşlar. Kabul edenler, etmeyenler? Oybirliği ile kabul edilmiştir.

 

2- (YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ-2411) Belediyemiz Yazı İşleri Müdürlüğü bünyesinde hizmet vermekte olan Evlendirme Memurluklarımızca nikah hizmetlerinde uygulanan, ücret tarifelerinden gazilerin kendisi ile şehit ve gazi çocuklarının, ilk Mahalli İdareler seçimlerine kadar muaf tutulması hk.

 

BAŞKAN- Daha önce 2 salonumuzda sanıyorum salon tahsiliyle ilgili yapmıştık, ama bu anlamda da bir talep var buyurun Yeşim Hanım.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım Plan ve Bütçe, Hukuk, Sosyal İşler, Kültür, Kadın Erkek Eşitliği Komisyonlarına sevkinİ talep ediyoruz.

Abdullah AKTAŞ- İlgili komisyonlara sevki uygundur başkanım.

BAŞKAN- Evet arkadaşlar ilgili önergenin ilgili komisyonlara sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oybirliği ile kabul edilmiştir.

 

 

 

 

IV. İHTİSAS KOMİSYON RAPORLARININ GÖRÜŞÜLMESİ

1- (KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ-1104) Bayraklı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde hizmet verecek olan Okul Öncesi Bakım ve Eğitim Merkezi Görev ve Çalışma Esaslarına Dair Yönetmeliğinin kabulüne yönelik Hukuk, Eğitim, Kültür, Çocuk, Gençlik ve Spor, Sosyal İşler, Kadın Erkek Eşitliği Komisyonları (oy birliği) ortak raporu.

BAŞKAN- Yeşim Hanım.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım komisyonlardan geldi şekliyle oylanmasını talep ediyoruz.

Abdullah AKTAŞ- Komisyonlardan geldi şeklinde oylanması uygundur.

BAŞKAN- Evet arkadaşlar önergenin komisyonlardan geldiği şekliyle oylanmasını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oybirliği ile kabul edilmiştir.

 

2- (İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ-3628) Belediyemizde sözleşmeli olarak görev yapacak olan 1 adet Ekonomist’e ödenecek aylık net ücrete ilişkin Plan Bütçe Komisyonu (oy birliği) raporu.

 

BAŞKAN- Yeşim Hanım?

Yeşim TEKOĞLU-Başkanım komisyondan geldiği şeklinde oylanmasını talep ediyoruz.

BAŞKAN- Abdullah Bey?

Abdullah AKTAŞ- Komisyondan geldiği şeklinde oylanması uygundur.

BAŞKAN- Evet arkadaşlar komisyondan geldiği şekliyle oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oybirliği ile kabul edilmiştir.

 

2- (İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ-4181) Belediyemizde sözleşmeli olarak görev yapacak olan 1 adet Ekonomist’e ödenecek aylık net ücrete ilişkin Plan Bütçe Komisyonu (oy birliği) raporu.

 

BAŞKAN- Yeşim Hanım?

Yeşim TEKOĞLU-Başkanım komisyondan geldiği şeklinde oylanmasını

BAŞKAN- Abdullah Bey?

Abdullah AKTAŞ- Komisyondan geldiği şeklinde oylanması uygundur.

BAŞKAN- Komisyondan geldiği şekliyle oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oybirliği ile kabul edilmiştir.

 

 

 

 

 

V. DİLEK VE TEMENNİLER

 

BAŞKAN- Dilek temenniler kısmında söz almak isteyen arkadaşlarımız? Buyurun Abdullah Bey.

Abdullah AKTAŞ- Başkanım önce başka arkadaşlar konuşsun hep biz konuşuyoruz. Öncelikle hayırlı akşamlar önümüzdeki Kurban Bayramı tüm İslam alemine ve arkadaşlarımıza, belediye çalışanlarımıza şimdiden kutlu ve mübarek olsun. Geçtiğimiz mecliste ben bazı şeyleri belirtmek istemiştim ama, şimdi buna bunları bir de rakamlarla söylemek istiyorum. Dediğim gibi biz hizmetin kimin yaptığı noktasında değiliz. Yani Büyükşehir de yapabilir, Bayraklı’da yapabilir. Ama ilçe belediyeye yatırım yaparken ilçe belediyenin malına el koyarak ya da devralarak yapılmasına biz karşı çıkıyoruz. Yani uygun olmadığını düşünüyoruz. Çünkü, geçtiğimiz 11 yıl boyunca Büyükşehir Belediyesinin elle tutulur bir yatırımının olmadığını, burada herkes biliyor. Yani siyaset yapmayalım. Ama gerçekten de herkes ne yapıldığını biliyor. Birkaç viyadük yol ve saha düzenlemesi yada park düzenlemesi dışında büyük bir proje yok yani. Şimdi belediyenin İller Bankası geliri devletin içinde bulunduğu ay içerisinde topladığı vergi gelirlere göre kişi başına düşen belediyelere göre nüfusun çarpım nüfusa göre belirleniyor. Buna göre Bayraklı Belediyesinin İller Bankası geliri aylık 105,5 milyon TL’iken %42’sini İzmir Büyükşehir Belediyesine aktarıldığını düşünürsek 4.5 milyonu da Büyükşehir Belediyesine aktarılıyor. Yıllık Bayraklı Belediyesinin geliri iller bankasının geliri 72 milyonken, Büyükşehir’e aktarılan para 54 milyon belki rakamlarda ufak tefek küsuratlar ve hatalar olabilir, ilgili müdürlük düzeltebilir bunu. Bunu 11 yıla vurduğunuzda Büyükşehir’e aktarılan para 600 ile 700 milyon TL arasında. Yani şu ana kadar biz görmedik 700 milyon liralık bir iş yapıldığını, yani bu 700 milyon, 700 bin ayrıca Bayraklı Belediyesinin tüm ederi varlıklar toplamına denk. Bayraklı Belediyesinin tamamı yani bu 11 yılda alınan şey bedel. Şimdi Özkanlar Pazaryeri için belirlenen arsa bedeli 11 trilyon, 11 milyon 529 bin TL. Yani buradan kesintilere baktığımızda Büyükşehir Belediyesi zaten 3 ayda bu parayı geri almış oluyor. Yani 3 aylık İller Bankası gelirine denk Bayraklı Belediyesinin. Dolayısıyla tamam Büyükşehir Belediyesi bunu yapsın bu projeyi ama neden Bayraklının halkının Bayraklı Belediyesine ait bayraklı halkına ait bir şeyi niye kendisine alsın? Almasın. Bu Bayraklı Belediyesinde kalsın ve desin ki bu projeyi ben yapıyorum, tamam o zaman amenna biz de destekliyoruz yani. Ve bu kangrene dönmüş olan pazaryeri, Özkanlar Pazaryeri çözüme kavuşturulmuş olur. Hem esnafımız rahat eder, hem oradaki vatandaşlarımız rahat eder. Biz de her zaman arkasındayız. Ama buradaki yeri almak yerine dediğim gibi kendi kasasından kendi bütçesinden yada bizim Bayraklı’dan gelen İller Bankası gelirlerinden yapması daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Yani daha etik olacağını düşünüyoruz. Ayrıca ben bir şeyi de uyarmak istiyorum. Belki araştırılmıştır yada dikkat edilmiştir. Pazar yeri yapılması planlanan arazi bildiğimiz kadarıyla otopark olarak vermiş bağışlayan kişi. Hatırlarsanız kapatılan Özkanlar Pazaryeri de daha önce otopark olarak verilmişti. Ve orası zamanla pazaryerine döndürülmüştü ve açılan bir dava ile Bayraklı Belediyesinin de bu davayı takip etmemesi, bu pazarın yerinin değiştirilmemesi, esnaflar söz verdiği halde başka yerlere bu pazara açmaması sayesinde beş yılın sonunda davaya  binaen diyerek, halbuki öyle değil burada belediyenin de büyük bir hatası var. 5 yıl boyunca bu pazarı taşımadı. Dolayısıyla bu davanın sonunda diyerek ona lanse ederek kapanmasını bana göre göz yumdu bize göre yani. Normalde 5 yıl süresince bu pazaryeri başka yere taşınabilirdi, bu sorun da ortadan kalkardı. Şimdi dolayısıyla burası da bildiğimiz kadarıyla vatandaş burayı otopark olsun diye bağışlıyor. Şimdi burası buraya bir katlı pazaryerine izin verip verilmediği araştırılması gerekiyor. Çünkü daha önce buraya katlı otopark için oradaki vatandaşlar izin vermedi bildiğimiz kadarıyla. Yani burası yapıldıktan sonra yine önceki pazaryerinin konumuna, durumuna düşülmemesi için gerekli araştırmaların veya oradaki vatandaşın rızalarının gerekli toplantılarla, bilgilendirmelerle alınması gerekiyor. Daha sonra ikinci bir Özkanlar Pazaryeri olayı yaşamamak için. Bir diğer konu şimdi buradaki arazi yani pazaryeri için düşünülen arazi 2096 m2 kayıtlı esnaf ise Özkanlar Pazaryerinde kayıtlı esnaf ise 866 kişi tabi bu kayıtsızlarla birlikte yaklaşık 1300 kişiyi buluyordu, tezgahı buluyordu. Şimdi 2.5 metreye 2.5 metre bir tezgah düşündüğümüzde yaklaşık bir esnafın yeri 5 m2, şimdi sadece tezgahların oturması gereken yer 4220 m2 yaklaşık, yolları da hesaba katarsak yaklaşık olarak 11 12 bin m2 yere ihtiyaç var. Şimdi bu projenin nasıl olduğunu daha bilmiyoruz, daha bize açıklanmadı. Eminim ki ileriki dönemlerde yapılacak olan projeyi bize bilgi vereceksinizdir. Yani burası kalkıp herhalde 5-6 katlı bir bina yapılmayacak, diye düşünüyoruz. Yani daha önce şeyde yapıldı ana yol üzerindeki Karşıyaka ana yol Altınyol’un üzerinde yapıldı ve üst kattaki esnaflar vatandaş üst kata çıkamadığı için üst kattaki vatandaşlar tamamen zarar ettiler ve tezgahlarını kapatıp gittiler yani. Yani aynı kaderin burada da olmamasını diliyoruz. Şimdi bir diğer konu, billboardlarda gördük. Bize vermiş olduğunuz kitapçıklarda da gördük. Ama hala aklımız ermedi. “5 milyon tasarruf, 40 milyon da borç ödedik.” dediniz. Şimdi bize göre borç ödemek nasıl olur? Belediyenin 2018 yılı borcu 180 milyon TL idi. 2018 yılı Kesin Hesabına göre. Bu ay ki atıyorum 2 milyon TL bir borcumuz var, yani normal SSK, telefon, personel ne biliyim araç kirası vs. vs. vs.  bu giderleri ödedikten sonra cebinizde 40 milyon lira para kalmış olması lazım artı ki bu parayı ödeyebilesiniz diye düşünüyoruz. Yani normal rutin borçlarımızı ödedik diyip de biz 40 milyon borç ödedik diyorsanız, bu zaten borç ödemek değil. Yani artı  40 milyon yapmış olmanız gerekiyor. Şimdi sizin bu 40 milyonluk hesabınıza göre ödediğiniz, ödedik dediğiniz 40 milyon hesaba göre 5 milyon tasarrufla birlikte 45 milyon lira yapıyor 3 ayda. 6 ayda 90 milyon yapıyor. 12 ayda 180 milyon para yapıyor. Dolayısıyla 2019’un Kesin Hesabında biz Bayraklı Belediyesinin borcunun 0 olduğunu göreceğiz, diye düşünüyorum. Bu hesaba göre, matematiksel hesaba göre.

BAŞKAN- Sizden istediğimiz bir destek vardı yani Adalet ve Kalkınma Partisi grubu bize o noktada yardımcı olursa, zaten bizimde derdimiz bu borcu bitirmek.

Abdullah AKTAŞ- Evet, onunla ilgili birimlerle zaten biz görüştük. Onunda gereğini yapacağız inşallah. Biz de halkımızın mağdur olmaması için elimizden gelen desteği muhalefet olarak vereceğiz. Başında da zaten bunu belirtmiştik.

BAŞKAN- Sizi bir daha odadan geç çıkartmamak lazım.

Abdullah AKTAŞ- Şimdi bir diğer konu billboardlarda; “Deve güreşinden gelen parayı eğitime aktardık.” diye reklamlar var. Şimdi çok merak ediyoruz. İlgili müdürümüz de buradadır herhalde. Buranın son ihale rakamı kaç paradır? Deve güreşlerinin yapıldığı son harcanan ihale rakamı ya da son harcanan para tutarı ne kadardır? 2, “Smyrna höyüğü ile ilgili çalışmaları başlattık.” dediniz. Bizler de ne durumda olduklarını merak ediyoruz. Yani ziyaret ettiğinizi gördük, şeylerden görsel medyadan. Ama sadece orayla mı kaldı ya da bir girişimler yapıldı mı? Yapıldıysa ne durumda? Bir diğer konu sokaklarda temizlik kampanyası başlattınız. Yani bizi de dediğimizi teyit etmiş oldunuz. Gerçekten sokaklarımız pis ve gerçekten bozuk. Şimdi Bayraklı Belediyesinin, belediyesini 10 yıldır Cumhuriyet Halk Partili Belediye yönetiyor. 25 yıldır Büyükşehir Belediyesini Cumhuriyet Halk Partili Belediye yönetiyor. Yapmış olduğunuz bu hareketle, güzel bir hareket fakat iyi yönetilmediğini, sokakların gerçekten kötü olduğunu, biz defalarca 5 yıl boyunca söyledik. Eksikleri olduğunu söyledik. Siz de bununla birlikte teyit etmiş oldunuz. Yalnız orda bir şey benim dikkatimi çekti. Şimdi temizlik ekibine baktım yani çok kalabalık değil. Yani bu ekibi arttırmak lazım, yoksa 5 yıl boyunca sokaklar temizlik yapmakla geçecek başkanım. Ya da ömrünüzü bitireceksiniz 5 yıl boyunca temizlikle. Şimdi en büyük sorunlardan bir tanesi bu temizliği yaparken belki dikkatinizi çekmiştir. Bayraklı Merkezde Sevgi Yolunun altında pompa istasyonumuz var. Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 4-5 yıldır doğru düzgün oraya yatırım yapmadı. Yapmadığı gibi de oradaki kokunun giderilmesine yönelik herhangi bir şey yapmadı. Şuan rögarlardan, gelen lağım kokularından dolayı o bölgede olan insanlar camlarını açamıyorlar, balkona çıkamıyorlar. Buna bir an önce Büyükşehir Belediyesi artık ihaleyle mi yapacak, ne yapacaksa buranın bir çözümünün bulunması gerekiyor. Ayrıca geçen mecliste meclis çıkışında da söylendi. Dendi ki devlet yani hükümetimiz Bayraklı’ya bir şey yapmadı. Şimdi bunları ben teker teker şöyle kısaca anlatayım ne yapmış hükümetimiz Bayraklı Belediyesine üç buçuk…

Mikrofonsuz konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

Abdullah AKTAŞ- Yok, evet yani bu bahsettiklerim çok uzun vadede değil, kısa vadede yapılanlar. Önce eğitimi söyleyelim. Eğitimi özellikle söylüyorum bir meclis üyesi arkadaşımız söylemişti. Eğitimle ilgili eksiklerimiz var. Okullarımız yok demişti. Bende şimdi Bayraklı’daki yapılan okulları şimdi size teker teker sıralamak istiyorum. Soğukkuyu Mahallesi…

BAŞKAN- Abdullah Bey yani siz yapılan okulları sıralarsınız, ben ihtiyaçlarını sıralarım. Yani bizim meselemiz hükümet değil.

Abdullah AKTAŞ- Şimdi başkanım.

BAŞKAN- Yani bunun bence mecrasını tartışmayalım. Biz daha önce anlaştık. Bayraklı’ya oturalım. Bayraklı’yla ilgili eleştiriniz var.

Abdullah AKTAŞ- Evet.

BAŞKAN- Haklı olduğunuz var, haksız olduklarınız vardır. Biz de dilimizin döndüğünce şuan cevap verebileceklerimize cevap veririz. Ama teknik bilgi almamız gereken yerlerde de alırız. Bir sonraki mecliste söyleriz. Ya da şahsi olarak size söyleriz. Ama bunu çok hükümet meselesine falan getirdiğimizde, başka bir meseleye dönüşüyor bu.

Abdullah AKTAŞ- Evet.

BAŞKAN- Şeyden kaçıyoruz tabi ki hükümetimiz gerekli tedbirleri vesaireleri alacaklar. Hükümet hepimizin hükümeti.

Abdullah AKTAŞ- O zaman şöyle…

BAŞKAN- Bizim kendi hükümetimizi eleştirtmek zorunda bir noktaya itmek istiyorsanız biz kendi hükümetimizi eleştirmeyiz.

Abdullah AKTAŞ- O zaman kısa bir şey söyleyeyim başkanım. Sadece arkadaşlarımız 1-2 noktadan şey olsunlar, 15 mahallede 15 tane okul yapılmış şimdiye kadar ilkokul, ortaokul, imam hatip lisesi, proje okulu hatta bir tanesi de özel engelliler için yapılan bir okulumuz var. İlkokul ve ortaokul olarak görev yapıyor. Bir okulumuz da Türkiye genelinde lise bağlamında öğrenci alıyor. Yenilenebilir enerji üzerine kurulmuş olan bir okulumuz, Türkiye genelinde öğrenci alan bir lise. Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN- Ben teşekkür ederim. Başka söz isteyen arkadaşlarımız var m?

İpek KUL- Başkanım.

BAŞKAN- Evet buyurun İpek Hanım.

İpek KUL- Çok pardon, herkese merhabalar sevgiyle selamlıyorum hepinizi. 1 Ağustosta gerçekleşen meclisimize partimizin gençlik kollarının düzenlediği Emek Zafer Gelecek Kampında olmam nedeniyle katılamadım. Bayraklı’mızdan 4 gencimiz olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından 170’i aşkın Cumhuriyet Halk Partili genç parti büyükleriyle bir araya geldi. Emeğin bizim olduğunu biliyoruz. Zafer bizim oldu, gelecek de bizim. Bundan eminiz ama biz güzel gelecek hayalleri kurarken birileri kötülük yapmaya devam ediyor. İnsan, hayvan, canlı düşmanlığı dışında hiçbir açıklaması olmayan belli icraatlarla karşı karşıyayız. Kaz Dağlarında ciğerlerimizi kazıyorlar, milyonlarca canlının yaşam alanı yok oluyor ve ciğerlerimize hayat veren ağaçlarımızı maden arama bahanesiyle yok ediyorlar. Görüyoruz ki birilerini zenginleştirmeye devam eden politikalar birilerini de fakirleştirmekten geri kalmıyor. Bunun yanı sıra Salda Gölü bir rant merkezi haline getirilmeye çalışılıyor. Burada biz güzel icraatlardan bahsetmek istiyoruz. Sosyal devletten bahsetmek istiyoruz. Ancak ne yazık ki bunun emaresini dahi göremiyoruz. Bunun dışında Kurban Bayramı öncesi hastalıklı hayvanlar ne hikmetse savunuyor ve sözde karantina kararları alınıyor ve İstanbul İzmir arasını 3 saate indirilen otoyolun gidiş dönüş 512 TL yani bir uçak biletinin 2 katı fiyatına denk geldiğini görüyoruz. Bunlarla ilgili bir farkındalık yaratmak hepimizin görevi, Bayraklı Meclisinden öncelikle Kaz Dağları ve Salda Gölüyle alakalı olarak Ak Partili meclis üyelerinin de desteğini alarak bir kamuoyu oluşturmamız gerektiğini düşünüyorum. Teşekkür ederim.

BAŞKAN- Gönül Hanıma söz vermiştik. Buyurun.

Gönül GÜNGÖR- Sayın başkan, sevgili meclis üyeleri ve sevgili konuklar merhabalar, Kurban Bayramımız her şeyden önce kutlu olsun. Ama temizlik kampanyası bir bakış açısını değerlendirmek için yapılmış bir kampanyadır. Sokaklar kirli olduğu için değildir. Bu nedenle de böyle bir kampanya yapılmış, gayet güzel bir kampanya, keşke sizler de orda olsaydınız. Teşekkürler.

BAŞKAN- Evet MHP grubundan bir arkadaşımız.

Muhammet ŞAHİN- Öncelikle tüm meclis üyesi arkadaşlara hayırlı günler diliyorum. Önümüzdeki hafta yaşacağımız Kurban Bayramının yüce Türk Milletine ve tüm İslam Alemine hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Öncelikle başkanım Bayraklı’mızın önceliği önceliğimize almamız gereken konuları biraz atlıyoruz gibime geliyor. Bizim Bayraklı’mızın önceliğinde sağlık ve eğitim önceliğimiz olması gerekirken, efendime söyleyeyim 19 mahallemizde halen vatandaşlarımızın kentsel dönüşüm umuduyla kat planları hakkında büyük beklentileri var Bayraklı Belediyesinden ve İzmir Büyükşehir Belediyesinden. Maalesef görüyorum ki birçok meclis geçirdik ve bu mecliste bu konularla alakalı üreteceğimiz çözümler veyahut alacağımız tedbirlerle alakalı hiçbir konu geçmedi. Yani vatandaşlarımızın bu konuda beklentileri büyük, sizlerden ve meclis üyelerinden Büyükşehir Belediyesinden. Dolayısıyla bu konuyla ilgili elzem, çok acil şekilde bir plan belirlemeli, bir eylem planı belirlenmeli bu konuyla ilgili de bir çözüm üretmeye başlanmalı diye düşünüyorum. Vatandaşlarımız bu konuda 19 mahallede mağdur durumda. Dolayısıyla bu kentsel dönüşümden dolayı hizmet almakta gecikiyorlar. Eğitim faaliyeti almakta gecikiyorlar. Sağlık faaliyeti almakta gecikiyorlar. Dolayısıyla bunlarında ortadan kalkması için bunları bir bütün olarak düşünüp, en tepesine de kentsel dönüşümün koyulması gerektiğini düşünmekteyiz. Vatandaşlarımızdan gelen sürekli konu, birinci öncelik bu, yani Bayraklı’da oturan vatandaşlarımızdan 20 kişiyle konuşuyorsun, 18 tanesinin belediyeden acil bir şekilde isteği, kentsel dönüşüm ve kat planlarıyla alakalı. Dolayısıyla bunlara kavuştuğu zaman vatandaşlarımızın park, bahçe, sosyal alan yaşamlarının artacağı kanaatindeyim. Bir ikincisi hakikaten günümüzün gençliği, gençlik bizim milletimiz için önem arz ediyor. Bugünün gençleri, bugünün çocukları yarın öbür gün Türkiye’mizin geleceğini temsil edecek insanlar. Günümüzde uyuşturucunun hat safhaya ulaştığı 10 yaşlarına, 12 yaşlarına kadar indiği, dolayısıyla biz belediye olarak uyuşturucuyla mücadeleyle alakalı hala bir çözüm üretemedik. Belediye üzerine düşen bu konuda, konularla alakalı herhangi bir atılım gerçekleştiremedi. Tabi daha yeni bir belediye başkanısınız, yeni bir meclis fakat bunlarla ilgili nasıl bir çözüm üreteceğiniz, bunlarla ilgili nasıl bir atılım gerçekleştireceğinizle ilgili biraz bu konularla ilgili de gerekli birim müdürleriyle veyahut da ilgili arkadaşlarla istişare edip, bunlarla ilgili acil bir eylem planı belirlememiz gerektiğinin kanaatindeyim, uyuşturucuyla alakalı. Diğer bir konu Bayraklı bölgemizde, Bayraklı ilçemizde yaşayan vatandaşlarımız, komşularımız, hemşerilerimizin çocukları, evlatları yarın öbür gün üniversiteye başlayacak, üniversiteyi kazandı bunların içinde gariban hakikaten durumu iyi olmayan, çocuklarını okutmakta eğitim faaliyetlerini gerçekleştirmekte zorlanan ailelerimiz var.  Bunlarla ilgili belediyenin burs konusuyla ilgili konu belirlemesi ve bunlarla ilgili acil bir miktar belirleyip ve bununla ilgili de diğer siyasi partilerin temsilcileriyle ortak bir komisyon kurulup, belediyemizin kısmen de olsa bütçemize uygun olan durumda Bayraklı Belediyemizin bütçesini de sarsmayacak durumda elimizden gelen imkanı eğitim faaliyetleriyle ilgili burs olarak ortak komisyon çerçevesinde harekete geçirirsek vatandaşlarımız da bu konuda kısmen de olsa, cüzi bir miktar da olsa, bir dertlerine derman oluruz diye düşünüyorum belediye olarak. Bir diğer konu da az önce bahsettiniz ekonomistle ilgili bir konu. Alacağınız ekonomistin Bayraklı’da yapacağı, belediyede yapacağı faaliyetler nelerdir? Daha önce hangi ekonominin başında bulunmuştur? Neler yapmıştır? Bunlarla ilgili de gelecek arkadaşla ilgili de bir bilgi verirseniz seviniriz. Bir diğer en önemli konu da başkanım, atık su bedeliyle alakalı. Vatandaşlarımız sürekli bizlere ödemiş oldukları su bedeliyle alakalı atık su bedelinin Bayraklı Belediyesi tarafından yüksek alındığını, bu konuyla ilgili de belediyenin ne düşündüğünü, ne yapacağını, ne yapması gerektiğiyle alakalı bize sürekli şikayetler geliyor. Mesela bak bir tanesi atmış, 83 lira su faturası gelmiş ödenecek tutar 16.93 TL yaklaşık %20 atık su bedeli alınmış Bayraklı Belediyesi tarafından. İlçe belediyesine ödenen miktar yaklaşık %20’ye tekabül ediyor. Bu konuyla ilgili de diğer belediyelerden yüksek olduğunu yüksek miktarda para alındığını dolayısıyla bunlarla ilgili vatandaşlarımıza kısmen de olsa, cüzi bir miktar da olsa, çünkü Bayraklı’mızın genelinde 19 mahallesinde hakikaten ekonomiyle ilgili yaşamsal durumlar kısıtlı. İnsanlar zor şartlarda geçimini sağlıyorlar. Mahallelerimizin durumu, ekonomik durumu belli. Başkanım bu konularla ilgili lütfen acil böyle bir çözüm üretirseniz kısmen de olsa istiyoruz. Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN- Emre bey’e söz vereyim de bir derlesin toparlasın.

Emre DEMİR- Söz vermeseniz biliyorsunuz başkanım ben hemen araya…

BAŞKAN- Evet buyurun.

Emre DEMİR- Başkanım öncelikle ben de herkesi saygıyla selamlıyorum. Bildiğiniz üzere ilk meclisten bu yana ben ne zaman konuşsam, ardımdan İpek Hanım derki “Ya Emre DEMİR konuştu mu ben dayanamıyorum. Hemen konuşmak istiyorum.”

BAŞKAN- Ama o konuşunca sen de dayanamıyorsun.

Emre DEMİR- Hayır hayır kesinlikle onun aksine ben İpek Hanım’ı destekliyorum. Mecliste gençlerin söz almasını, mecliste gençlerin gür bir sedayla burada konuşmasını destekliyorum. Çünkü biz genel başkanından mahalle başkanına kadar gençlerin önünü açan bir partiyiz. Bu hep böyle olmuştur 17 senedir. O yüzden ben memnun oluyorum kendisinin konuşmasına, rahatsız olmuyorum asla öyle bir algı oluşmasın. Ama onun akabinde tabi Salda Gölünden bahsetti. Diğer taraftan bahsetti. Şimdi öncelikle biz ilk emri “oku” olan bir dinin mensuplarıyız. Bilmiyorum ÇED raporunu okudu mu? Kendisi bir hukukçu kuvvetli muhtemel okumamıştır. ÇED raporunun tarihi, tarihiyle beraber içerisinde yazılanlar hangi hükümet tarafından olduğunu birazdan grup başkan vekilimiz açıklasın, o toparlasın konuyu. Ama ben Salda Gölüyle alakalı da çok ufak anekdot anlatmak istiyorum. Bilmiyorum daha önce Salda Gölüne de mi gitti kendisi. Kuvvetle muhtemel oraya da gitmedi. Çünkü taa gölün dibine kadar vatandaşlarımız araçlarıyla gelip mangal dışında her türlü yeme içme aktivitesini gerçekleştiriyordu ve Ak Parti olarak biz Cumhurbaşkanımızın da eşi Emine Hanım’ın orada müdahalesiyle 500 metrelik alanı koruma alanı olarak ilan ettik. Yani ben ilk günden beri şunu söylemek istiyorum. Sosyal medyada dönen kirli ve zihnimizi meşgul edecek haberlerle meşgul etmeyelim meclisin gündemini. Ve ben mecliste, başkanım çok özür dileyerek ve üzülerek söylüyorum bunu Cumhuriyet Halk Partili ablalarım, ağabeylerim, kardeşlerimin Bayraklı halkı, Bayraklı derdi, Bayraklı konusunun dışında İstanbul’undan tutun da işte ne bileyim, kardeş ilçemize kadar kardeş olacağımız ilçeye kadar işte Salda’sından diğer tarafına kadar, konuşmalarına cevap vermekten yoruldum. Lütfen bir grup kararı alın. Göreceksiniz işte biz Milliyetçi Hareket Partili Muhammet Bey’in söylediklerine de sonuna kadar katılıyorum. Umarım ciddiye alınır ve takibe olunur. Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partili hiçbir meclis üyesi bu mecliste size cevabın dışında kesinlikle ve kesinlikle Bayraklı sıkıntısı ve Bayraklı’nın derdinden başka hiçbir konuyu gündeme getirmemiştir, getirmeyecektir, Bunlarla beraber başkanım toparlamak istiyorum. Sonraki mecliste önümüzdeki ayın ilk meclisinde İpek Hanım ÇED raporunu okuyup da gelsin. Birazdan Abdullah başkanım da bilgilendirecektir kendisini. Ama kirli bilgilerle zihnimizi meşgul etmeyelim. Ve kendisini de il binamıza misafir etmek istiyorum, gençlerle toplanmışlar sosyal medyadan da takip ediyorum Cumhuriyet Halk Partili arkadaşları çok takdir ettim. Kendilerini de il binamızda misafir etmekten hoşnut kalırız biz il başkanımız da, gençlik kolları il başkanımız da bu durumdan hoşnut kalacaktır. Bu şekilde bir İzmir’den tüm Türkiye’yi alacak bir kardeşlik duygusunu da başkanım, hep beraber başlatmış olalım diye buradan İpek Hanım’a söylüyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Şimdiden hayırlı bayramlar diliyorum.

BAŞKAN- Çok teşekkür ediyorum. Buyurun Yeşim Hanım.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım ben ayağa kalkarak konuşacağım. Çünkü aslında meclis yönetmeliğimizde var ama oturarak konuşmak bana göre değil. Hepinize sevgi ve saygılar sunuyorum. İlk önce Kurban Bayramınızın hayırlara vesile getirmesini diliyorum. Başkanımızın, tüm meclis üyelerimizin, bürokratlarımızın bayramını kutluyorum. Bursla ilgili açıklama yapmak istedim. 2008 yılında 5102 sayılı kanunun 2. maddesinin 2. fıkrası gereği evet eskiden belediyelerimiz burs verebiliyordu, ancak o iptal edildi o madde, onun bilgisini vermek istedim. Bir de Abdullah Bey’e gerçekten teşekkür etmek istiyorum. Yapmadıklarımızı eleştirmiyor. Bütün yaptıklarımızı eleştiriyor. “Niye böyle yaptınız? Niye şöyle yaptınız?” diyor. Ya eskiden olsaydı diyecekti “Bunu da yapsaydınız şunu da yapsaydınız.” filan diye hep yaptıklarımızla ilgili güzel şeyler söylüyor. Ben mutlu oluyorum açıkçası bu eleştirilerinden. Bir de mesela “Büyükşehir şu kokuyu gidersin, burayı toplasın diyor” demek ki Büyükşehirle ilçe belediyelerini ayrıştırmamamız gerektiğini öğrenmemiz gerekiyor. Defalardır her mecliste aynı konu gündeme geliyor. Teşekkür ediyorum başkanım. Tekrar Bayramlarınızı kutluyorum.

BAŞKAN- Cindi Bey buyurun.

Cindi Can POLAT- Sayın başkanım, değerli meclis üyesi arkadaşlarım bende hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bende herkesin yakın zamanda kutlayacağımız Kurban Bayramını kutluyorum. Ve bu bayramın başta ülkemiz olmak üzere yakın coğrafyamızda ve bütün dünyaya sağlık, başarı ve barış getirmesini diliyorum. Savaşların gölgesinde, insanların öldüğü, kutlamış olduğumuz son bayram olmasını diliyor ve temenni ediyorum. Arkadaşlarımız eleştiri getirdiler Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ilçe belediyelerinin de dahil olduğu İzmir’de bir temizlik seferberliği var. İzmir zaten temiz, ancak bu seferberlikle birlikte daha da temizlenecek. Asıl buradaki hedef, amaç vatandaşta çevresini temiz tutma noktasında bir algı oluşturmaktır. Bunda da ben süreç içerisinde Büyükşehir’imizin başlamış olduğu bu seferberliğin başarı getireceğini diliyorum, bu anlamda. Bir arkadaşımız da belediye gelirlerinin %40’ının direkt olarak Büyükşehir bütçesine geçtiğini, ilçe belediyelerinin bu noktada muzdarip olduğunu, sıkıntılar yaşadığını iddia etti. Bu bizim ilçe belediyemizin ya da Büyükşehir Belediyesinin almış olduğu bir karar değil. Hani söylemek istemiyoruz ama merkezi hükümetin almış olduğu, çıkarmış olduğu bir yasal düzenleme. Şimdi arkadaşlarımızdan rica ediyoruz. Bu konularda girişimlerde bulunsunlar. Bu %40’lık ilçe belediyelerden kesilen ve Büyükşehir’e direkt giden payın, biraz daha düşürülmesini sağlasınlar ve belediyelerimizin eli daha rahat olsun ve daha rahat hizmet üretebilsinler diye düşünüyorum. Ayrıca şimdi siz %40 payın belediye gelirlerinin ilçe belediye gelirlerinin %40 payının direkt olarak büyükşehir belediyesi bütçesine geçtiğini ifade ettiniz. Ben de bunun bir yasal düzenlemenin gereği olduğunu ifade ettim. Ben başkanım geçen mecliste de gayet açık net bir şekilde ifade ettim, ama arkadaşlarımızın bazıları anlamamış galiba. Şimdi bizim bu Özkanlar Pazaryeri Büyükşehir Belediyesinin yapacağı pazaryerinin evet biz bir tahsis yapıyoruz. Bayraklı Belediyesi bir kamu kurumu, Büyükşehir Belediyesi de bir kamu kurumu Bayraklı’nın üzerine tapulu olan bir alan ne kadar Bayraklı halklının ise Büyükşehir Belediyesinin üzerine tapulu alan Bayraklı’nın da o kadar hakkıdır, malıdır. Ayrıca burada Büyükşehir Belediyesi bize aktaracağı bir miktar para ile biz Bayraklı’da başka hizmetler üreteceğiz. Gene geçen mecliste de ifade ettim. Büyükşehir orada yapacağı pazaryerinin alt katlarını otopark olarak hatta birkaç kat otopark, bir katı kreş ve diğer bölümleri pazaryeri olarak kullanılacak. Burayı işletecek olan kurum yine Bayraklı Belediyesi olacak. Büyükşehir Belediyesi tamamladıktan sonra buranın işletmesini de belediyemize bırakacak. Dolayısıyla Bayraklı halkının kaybetmiş olduğu bir durum, bir şey söz konusu değil. Aksine böylesi projelerin Bayraklı’da gerçekleşecek projelerin Büyükşehir Belediyesinin desteklemesi noktasındaki girişimlerini bundan sonraki süreçte de devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN- Biz teşekkür ediyoruz Cindi Bey. Abdullah Bey yeni bir polemik oluşmasın. Buyurun.

Abdullah AKTAŞ- Şimdi canlı yayınımız öncelikle hayırlı olsun başkanım. Yalnız konuşmamız esnasında sesimiz kesilmiş. Herhalde bilinçli yapılmadığını düşünüyorum. Teknik bir arızadır. Diye düşünüyorum.

BAŞKAN- Tekniktir o. Bazen kedi bazen teknik böyle karışıyor.

Abdullah AKTAŞ- Bizden sonra tekrar ses gelmiş. Arkadaşlar uyarıyorlar. Şimdi…

BAŞKAN- Abdullah Bey el insaf oda kasıtlı değildir yani.

Abdullah AKTAŞ- Kaz Dağlarıyla ilgili sanırım İpek Hanım şeyi, yapılan açıklamayı herhalde takip edemedi. Bahsi geçen yer Kaz Dağlarına 40 kilometre uzaklıkta Kirazlı Köyünün üzerindedir. Ve buranın ÇED raporu Demokratik Sol Parti Başkanı Bülent ECEVİT’in başbakanlık döneminde 2001 yılında verilmiş olan bir ÇED raporuna sahiptir. Bizim hükümetimiz zamanında verilmemiştir. Ayrıca burası gibi şuan bu yapılacak olan işletme gibi yani siyanür sızıntısının en aza indirgenerek yapılan çalışma gibi, Bergama Ovacık’ta isim vermeyeyim neyse, Bergama Ovacık’ta yaklaşık herhalde 20 yıldır yapılıyor. Benim tahminim bir 15-20 yıldır var. Efem çukuru 4 veya 5 yıl oldu başlayalı, Seferihisar’da, Menderes’te ayrıca Uşak Eşme’de buna benzer işletmeler şuan çalışıyor. Şimdi Türkiye yer altı kaynakları bakımından zengin olan bir ülke. Tamam doğayı koruyacağız, doğayı tahrip etmeyeceğiz, ya da ne bileyim ağaçların kesilmesini engelleyeceğiz. Buna bir şey demiyoruz. Ama bir de zenginlik bakımından çıkartılması gerekenler var. Zaten bunlar yapılırken bütün önlemler alınıyor. Yani zararlı olan bir şeyi devlet yapmak ister mi? Değil ki burası Kaz Dağlarıyla alakası olan bir yer değil. Bahsettiğimiz yer şuan oturduğumuz yerle Turgutlu gibi bir yer. Kaz Dağlarıyla alakası olan bir yer değil yani. Bunda zaten partimizin ileri gelenleri basın toplantısında açıkladılar. Şimdi Cindi Bey hala benim söylediğimi ya yanlış anlatmaya çalışıyor. Ya yanlış aktarmaya çalışıyor. Yada benim demek istediğimi 2 şeydir anlamadı. Yanlış anlıyor herhalde. Ben bu kanun niye böyle çıktı, niye kesiliyor demiyorum. Büyükşehir Belediyesi almış olduğu parayı Bayraklı’ya harcasın diyorum. Niye bizim malımıza el koyuyor diyorum. 3 ayda zaten şimdi bakın arkadaşlar…

BAŞKAN- Arkadaşlar…

Abdullah AKTAŞ- 3 ayda zaten burada…

BAŞKAN- Eleştirilerini yapıyor. Biz de dinleyeceğiz. Cevap vereceğiz. Sorun yok.

Abdullah AKTAŞ- Pazaryerinin bedelini zaten 3 ayda alıyor. Bu Belediye Kanunuyla alıyor, devletin kanunuyla bir şekilde alıyor. Ben o konuda değilim. Keşke alınmasa ayrı bir konu, ama bir şekilde bu kanun devam ediyor. Ben bu tarafında değilim. Neden buraya yapılan yatırımlar belediyemizin Bayraklı halkının malına el konularak yapılıyor? Ya da devralınarak yapılıyor? Ben bu tarafındayım. Büyükşehir Belediyesinin bedelsiz yapsın niye bizim arazimizi alıyor? 3 gün sonra başka şeyler çıkacak belki niye bizde kalmasın? Niye bizim Bayraklı’mızda kalmasın bu yer? Ben bu tarafındayım. Yani benim derdim niye kesiliyor, niye alınıyor derdi değil. Onu anlatmaya çalışmadım yani. Teşekkür ederim. Herhalde anlaşılmıştır.

BAŞKAN- Evet değerli arkadaşlar. Buyurun Osman Bey.

Osman AKSEKİ- Sayın başkan, sayın meclis üyeleri, değerli konuklar gelecek Kurban Bayramınızı ve tüm İslam Alemine ve Türkiye Cumhuriyetimize hayırlı uğurlu olsun. Arkadaşlar şöyle bir şeyiniz var. Biz burada yerel yönetimlerle yani yerel yönetimlerin meclis üyesiyiz ve yöneticileriyiz. Maalesef hala genelle yerel yönetimin şeyini tartışıyoruz burada. Arkadaşlar Büyükşehir Belediyesi bir kamu kurumu, Bayraklı Belediyesi de bir kamu kurumu. “Neden işte efendim Bayraklı’nın arsası Büyükşehir almış ve onu niye bunu yapmış” Biz burayı alırken sayın başkan da anlattı, meclis üyelerimiz de anlatıyor. Burayı verirken ne diyor “Buranın parasıyla biz başka yerde değerlendireceğiz kendi ilçemizde” diyor. Bunda herhangi bir sakınca yok. Bunu alıp da herhalde bir özel kuruma satmıyorlar. Bir özel kuruma satılsa o zaman şey yapmaya hakkınız var. Ama burada herhangi bir eleştiri olacağını, yani eleştiri olması durumu yok. İkinci bir konu; bu Milli Eğitimden vesaire şeyden bahsedildi yani genel yönetimin. Milli Eğitimin okullarından yerel yönetimler mesela Bayraklı Belediyesi ben 10 yıldır muhtardım. Bayraklı Belediyesinin olarak genelde ilçede bulunan okulların çatı tadilatlarını, kanalizasyon tadilatlarını ve badana boya işlerini bu yerel yönetimler yaptı. Milli Eğitimin yapması gereken şeyleri yerel yönetimler yaptı. Amma Büyükşehir olarak, amma ilçe belediyemiz olarak Bayraklı yaptı. Şimdi o yaptı bu yaptı değil. Yani şuanda yine bizlere hala şeyler geliyor mutlaka sizlere de geliyorlardır. Meclis üyesi arkadaşlarımıza, ilçemizde bulunan okullarımızın hala eksikleri var. Çatı, badana boya eksikleri var. Bunları da bize okul müdürleri geliyor Sayın başkanımıza da ve gerekli yerlere iletiyoruz. Ve bu konular da yine giderilmeye çalışılıyor. Burada yerel yönetim yapmış veyahutta genel yönetim yapmış bunu tartışmamıza gerek yok. Sonuçta hizmet, halkımıza hizmet, hepimize hizmet onun için bir de yerel yönetimle, genel yönetimin şeyini tartışmamıza gerek yok. İşte 25 yıldır biz yönettik. İstanbul’u ve Ankara’yı biz yönettik. Misal vereyim İzmir köy halinde kaldı. Yok şunlar bunları geçelim arkadaşlar. Lütfen bunlara girersek, bunun şeyinden çıkılmaz. Onun için bizim şeyimiz şu, burada biz Ak Partili, MHP’li işte İyi Partili, Cumhuriyet Halk Partili olarak, belediye meclis üyesi olarak, yerel yöneticiler olarak Bayraklı’mızı daha bir adım ileriye nasıl götürebiliriz, bunun mücadelesini verelim. Hep birlikte verelim. Bunun eğer böyle bir şey yapabilirsek bunun şeyi hepimizindir.  Yani başarısı da bizimdir.

BAŞKAN- Teşekkür ediyorum Osman Bey.

Osman AKSEKİ- Onun için hepinize teşekkür ediyorum. Sağ olun var olun arkadaşlar.

BAŞKAN- Çok teşekkürler. Bir saniye önce arkadaşımız söz istedi. Son 2 söz.

İpek KUL- Şöyle ben genel bir farkındalık yaratılması amacıyla yani genel hepimizin de bir arada bulunduğu ve Bayraklı’nın gündemine de dahil olması gerektiğini düşündüğüm bir konu hakkında konuştum. Bu hepimizin meselesi dünyanın her yerinden tepki alan bir mesele. Şunu söyleyeyim siyasi hayatıma devam etmek istiyorum. Hazır canlı yayında başlamışken ileride kendimi sıkıntıya sokacak çok fazla konulara da girmek istemiyorum. O yüzden belli konularda size cevap vermede sınırlıyım. Onu belirterek istediğiniz düşüncenin, istediğiniz ÇED raporunun bunu işte Ecevit dönemine de bağlayarak herhangi bir döneme bağlayarak arkasına sığınabilirsiniz. Tek bir şey söyleyeceğim. Orada bir ağacın kesilmesi benim canımı çok yakıyor. Neresi olursa olsun. Bu isterse başka Japonya’da olsun yani dünyanın en uzak köşesinde olsun. Bir ağacın kesilmesi sizin canınızı acıtmıyorsa ben başka hiçbir şey söylemek istemiyorum.

BAŞKAN- Evet teşekkür ediyorum. Evet İbrahim Bey.

İbrahim BALIKÇI- Başkanım saygılar sunarım. Herkese iyi akşamlar. Önümüzdeki Kurban Bayramınızı da kutluyorum. İnşallah ülkemize ve bütün İslam Alemine hayırlara vesile olur. Ben genel siyasetten yine bahsetmeyeceğim ilk konuşmamda söz verdiğim gibi. Ama Abdullah ağabeyime küçük bir şey diyeceğim bu Büyükşehir ne yapıyorla ilgili. Şimdi bizim sadece Gümüşpala’dan örnek verecek olursak altyapı çalışmalarını çok hızlı bir şekilde götürüyoruz. Temizlikte sağ olun siz geldiniz bu aslında bir farkındalık orada beraber temizlik yaptık. Yani başkanımız yılın her gününü sokakta geçirmeyecek abi. O sadece bir farkındalığın başlangıcını başlattı. Ve çokta güzel oldu. Sizden sonra bir sürü insan arayıp süpürgemizi aldık, nereye geliyoruz diye sordular. Ben ilkten öyle toplamıştım. Yapılan hizmetle ilgili yani geri dönüşünü aldığımız pazaryeri bizim için büyük avantaj, nasıl olsa Büyükşehir’de yine bizde kalıyor. Bu kurumda kalıyor. Yapılması çok hoş bir şey bence bu 10 yıldır alamadığımız o işte 700 milyonluk bütçeyi verdik ama alamadık dediğimiz şeyin bence fragmanı başladı. Filmi de bu Stratejik Planda ve Faaliyet Raporunda göreceğiz, bekleyip göreceğiz. Yani kutlu yürüyüş başladı başkanım. İnşallah çok güzel bir 5 yıl geçecek diye düşünüyorum ben. Saygılar.

BAŞKAN- Çok teşekkür ediyorum. Buyurun.

Muhammet ŞAHİN- Başkanım Grup Başkan Vekiliniz Yeşim Hanım belediyenin burslarıyla ilgili, burs vermediğiyle ilgili bir konuya girdi. Herhalde konuyla ilgili kanunun 5102 sayılı Kanunla ilgili detaylı bilgisi yok. 5102 sayılı Kanun Sosyal Yardım kapsamında üniversite öğrencilerine ve üniversitenin altındaki öğrencilere burs verme imkanı veriyor. Yalnız şu şekilde, üniversite öğrencilerine Kredi ve Yurtlar Kurumundaki ilgili yerlere bursun gittiğini kişinin vesaire noktasını bildirmek şartıyla, üniversitenin altındaki yerlere herhangi bir bildirim yapmak durumunda değil. Bununla ilgili de kanun açıktır.

BAŞKAN- Teşekkür ederim. Şimdi Ak Parti grubundan da bir arkadaşımıza söz verelim. Aslında bitmişti. 3 kişisiniz 1’ine, 1 arkadaşınıza bir hanımefendiye söz verelim. Sonra da ben cevap vereyim.

Mikrofonsuz konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

BAŞKAN- Peki siz de söyleyin. Abdullah Bey siz de söyleyin. Buyurun.

Dilek YILDIZ- Çok teşekkür ediyorum. Sayın başkan, değerli meclis üyelerimiz ben de hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Kurban Bayramınızın ülkemize ve milletimize hayırlı günler getirmesini temenni ediyorum. Meclis üyemizin sosyal devlet anlayışı ile ilgili bir eleştirisi oldu. Bu eleştiriyi ben son derece haksız buluyorum. Son derece üzüntü ile karşıladım. Çünkü Ak Parti iktidarı döneminde sosyal anlayışla yapılan değişimleri burada sayarsak inanın saatlerimizi alır. Kadınlarla ilgili, gençlerle ilgili, engellilerle ilgili, şehit aileleriyle ilgili yapılan birçok düzenleme var. Ve Türkiye’de ilk defa yapılan düzenlemeler Ak Parti iktidarı döneminde yapıldı. Ben bu kitapçığı da meclis üyemize meclis çıkışında hediye edeceğim. Türkiye’de ilk defa aile mahkemeleri Ak Parti iktidarı döneminde kuruldu. Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu ilk defa Ak Parti iktidarı döneminde TBMM’de açıldı. Pozitif ayrımcılık ilk defa Ak Parti iktidarı döneminde Anayasaya girdi. İş Kanunundaki değişiklikle kadının iş hayatındaki düzenlemeler yine hayata geçirildi. Gelir Vergisi Kanunu değiştirildi. Çalışma hayatında kadınların yine birçok düzenleme getirildi. Kadına yönelik şiddetle mücadele merkezleri kuruldu. Ailenin korunması kanunu ve kadına yönelik şiddet yine tekrar yasalaştırıldı. Şehit gazilerle ilgili, eğitimle ilgili, sağlıkla ilgili burada sayamayacağımız birçok sosyal alanda reform niteliğinde yenilik yapıldı. Bunları ifade etmek istedim. İkinci bir konu da Kaz Dağlarıyla ilgili eleştirisi oldu. Maden alanı Ak Parti daha kurulmadan CHP Kayseri Milletvekili adayı ve Mimarlar Odası başkan yardımcısı Sayın İclal Sema DİNÇER’in imzasıyla sit alanından çıkartılmıştır. Bunun da belgesi sosyal medyada yayınlandı. Ve aynı zamanda 2001 yılında CHP’li belediye itfaiye ruhsatına izin vermiştir. Bunu da buradan ifade etmek istiyorum. Teşekkür ediyorum.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

BAŞKAN- Buyurun.

Seyfettin ATBAŞ- Sayın başkanım, sayın meclis üyelerim bende hepinizin Kurban Bayramını şimdiden kutluyorum. Başkanım 2 bin küsur metrekarelik alanın anladığım kadarıyla 5 bin lira bedelle metrekaresi Büyükşehir Belediyesine devredilmiştir. Bu da bizim uygulamalarımıza çok ters düştüğünün kanaatindeyim. Gece kondu semtinde imarı 4 katlı 3 katlı olan bir yerlerde metrekaresi 4-5 bin lirayken neden gerçek fiyatını madem satacağız, madem bizim mülkiyetimizden Büyükşehir’in mülkiyetine geçecek neden gerçek bir fiyat belirlenerek komisyonlardan geçmedi? Lütfen yani ben burada belediyemizin zarara uğradığının kanaatindeyim. Halkla halka verilen bedelle Büyükşehir’e verilen bedel arasında fark olduğunu düşünüyorum. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

BAŞKAN- Evet son sözü Abdullah Bey’e veriyoruz. Tamam mı? Evet şimdi değerli arkadaşlar öncelikle Büyükşehir Belediyesinin ilçe belediyesinin mallarına el koyduğu ve bunu gasp ettiği ile ilgili bilgi doğru bir bilgi değil. Biz daha önceki meclislerimizde de söyledik. Kamu kuruluşları arasındaki bu tür transferleri biz olumlu buluyoruz. Yani biz mesela bu gün ki Emniyet müdürlüğü binamızı tahsis ettik. Birçok kamu kurum ve kuruluşuna bu tür tahsisleri belediye olarak yeri ve zamanı geldiğinde yapıyoruz. Okullarımız dahil milli eğitim dahil hatta müftülük binamız dahil ve bu da bizi rahatsız etmiyor. Şimdi burada önemli olan şey şu; sanıyorum Ak Parti grubuyla da meselenin iktisadi boyutunda çok anlaşamıyoruz. Yani kente fayda ve zararı noktasında anlaşamıyoruz. Düşünün buna Bayraklı halkı da karar verir. Biz bir yerimizi Büyükşehir Belediyesine satıyoruz. Değerleme dediğiniz alanlar konut alanı burası otopark, o rayiçler içerisinde değerlendirilen bir işlem. Ve sonra Büyükşehir’imiz buraya katlı pazaryeri, içerisinde eğitim merkezi, kreşinin, otoparkının olduğu bir alan yapıp sonrada tahsisini biz alacağız. Yani yaklaşık oradaki sanıyorum bu işin maliyeti 15 milyon lira ve doğal olarak biz Bayraklı Belediyesi olarak aslında 25 milyonluk bir kaynak elde ediyoruz. Burada Bayraklı’nın bir kaybı olduğunu düşünmeniz enteresan çok ilginç. Mesela bizim kamu kurum ve kuruluşlarına borcumuz var. Mesela bununla da ilgili araziler vereceğiz. Maliyeye borcumuz var bir arazimizin hazineye devrini istiyoruz. Sigortaya borcumuz var bir arazimizi onlara devrini istiyoruz. Bu noktaları kamusal bir zarar olarak görmüyoruz. Doğançay’daki meselede de yine bu işi Büyükşehir’le beraber yapalım diyoruz. İstiyoruz ki 2 tane belediyenin denetimi altında olsun ve bu alanlar bir belediyeden ileriki süreçte farklı bir karar çıkarsa da öbür belediyemizde burada fren vazifesi görsün. Ki üstelik Büyükşehir Belediyemiz geldiğinde şu karşıda hemen belediyenin karşısında bir sosyal tesis var belediyemize verdiler. Ekrem Akurgal’daki spor kompleksini belediyemize tahsis ettiler. Doğançay’a giderken İZSU’nun orada bir alanı var oradaki yasal prosedüre bakacaklar sorun olmazsa onu bize verecekler ve şantiyemizin büyük bir bölümünü oraya taşıyacağız. Yani tam aksine biz alıyoruz. Buradaki yeraltına alınma projesinin yaklaşık değeri herhalde 70-80 milyon lira civarında. Şimdi burada mesele şu, biz ilçe belediyesi olarak Büyükşehir’in gölgesinde bir belediyeyiz. Ve Büyükşehir’in bugün buraya hizmet etmesi, yatırımlarını getirmesi bütün kenti mutlu etme durumunda çünkü bir zararımız yok, tam aksine kentin yararına ve faydasına işler var. Projeyi başlatmış oldu bizim ilçe belediyesi olarak altından kalkamayacağımız işler. Diğer uygulamaların tamamını biz geçmiş süreçlerde bundan önceki dönemlerde Ankara’da İstanbul’da farklı belediyelerde niteliklerini gördük. Adaların çöpü taşınmadı. Ve bu bütçe sadece Türkiye de İzmir Büyükşehir Belediyesiyle Bayraklı Belediyesi arasındaki bir münasebet değil. Türkiye’nin genelinde yasal bir uygulama çerçevesinde yapılan bir işlem. Bu eğer düzenlenecekse farklı bir boyutta tekrar düzenlenir. Mahalli idarelerin yapısıyla ilgili, kaynaklarıyla ilgili vesaireler ile ilgili tabiî ki hükümetimiz yeni kararlar alır buradaki yapıları güçlendirirse bizde mutlu oluruz. Diğer bir mesele arkadaşlar Smyrna Meydanıyla ilgili. Smyrna Meydanıyla ilgili öncelikle Ticaret Odası nezdinde ve Büyükşehir’imizin de sanıyorum %50 mi %100 mü arttırdı bütçemizi kazı alanıyla lilgili?

Mikrofonsuz konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

BAŞKAN- %100 arttırdık biz de stratejik planımıza aldık. İl Kültür Müdürlüğümüzle temaslarda bulunduk. Hatta onlara şöyle bir teklifimiz de var. Buranın ören yeri ilan edilmesi gerçekleşirse sanıyorum arkadaşlarımız o çalışmanın sonuna gelmişler onay aşamasında. Biz de bizim Zabıta Müdürlüğümüzün olduğu alan, Kültür Müdürlüğüne bakın buda yine aynı Büyükşehir’le yaptığımız işleme benzer bir işlem. Kültür Bakanlığına devrederek oraya bir müze kurulmasını istiyoruz. Tek koşulumuz orada çıkan eserlerin ve şuan İzmir’de çıkıp da sergilenmeyen eserlerin o müzede sergilenmesiyle ilgili ve oraya o müze işini yaparsak o alandan başlayarak Smyrna Meydanına kadar o alanın komple düzenlenmesi, aslında kent meydanını da içine alabilecek yeni bir düzenlemeyle ilgili çalışıyoruz Smyrna ile ilgili. Bu CHP’li belediye mevzuu birazcık enteresan bir mevzu, şuan karşınızda içi de dışı da CHP li bir belediye başkanı var. Geçmiş meselelere daha önce de size söyledim, çok girmek istemiyorum. Ama zorlarsanız konuşurum. Bu meseleleri kapatmak lazım, ben Cumhuriyet Halk Partili bir belediye başkanıyım. İçimde, dışımda, kafamda, beynimde Cumhuriyet Halk Partili. Ben rozetini çıkaran bir belediye başkanı da değilim. Sadece kamu hizmeti anlamında eşit hizmetle ilgili üzerime ne düşüyorsa yaparım. Kentsel dönüşüm meselesi ayrı bir mesele, gerçekten kanayan yaramız. Bununla ilgili inanın elimizden gelen her çabayı arkadaşlardan gerekli brifingleri vesaireleri alıyoruz. Dinlememiz gereken insanları dinliyoruz. Burada yardımınıza desteğinize de kesinlikle ihtiyacımız var. Toplumun tamamının tüm odaların borsaların çünkü kanayan bir yara. Ve burada bizim istediğimiz şey yoksul vatandaşımızın da zenginleşeceği, yeşil alanların gerçekten daha modern, daha çağdaş bir araya toplanabileceği daha düzgün bir kent elde etmekle ilgili ne yaparız bunun çabası ve gayreti içerisindeyiz. Aslında bununla da ilgili dönem dönem bir araya gelebiliriz, konuşabiliriz, sizin yeni fikirleriniz varsa bunları çözebiliriz. Kentsel dönüşümdeki aksaklıkların neler olduğunu, ada bazlı işlemlerde ne tür sıkıntıların olduğu bunların hepsine ortak bir çözüm yolu bulup, bu işi sürdürmeliyiz. Edindiğimiz tecrübe şuana kadar geldiğimiz nokta hep baştan beride söylüyorduk, bir işi masa üzerinde yapıp vatandaşa dayatmak yol değil. Biz önce dersimize iyi çalışalım, birazcık sabırlı olalım, sonra çıkacak formülü biz kendi aramızda hatta meclis üyeleri de tartışalım. Sonra vatandaşın tartışmasına açalım, sonra bu işi şekillendirelim mantığımız bu. Bunun eksiği, fazlası, yanlışı olabilir bu anlamdaki bütün eleştirilere açığız. Uyuşturucu ile ilgili mesele kanayan bir yara. Aslında bu sadece Bayraklı’nın meselesi değil. Ülkenin de meselesi diğer ülkelerin de meselesi.

Mikrofonsuz konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

BAŞKAN- Bayraklı’da tabiî ki örnek olmak istiyoruz. Yani uyuşturucuyla beraber gelen o rahatsızlığın ailelere verdiği tahribat, bölgeye çevreye verdiği tahribat onunla beraber o ahlaki yozlaşma hepimizin temel sıkıntısı. Bununla ilgili İl Emniyet Müdürümüzü ziyaret ettik. Sıkıntımızı ve derdimizi anlattık. Sayın Valimizi ziyaret ettik. Bugün aynı konuyu Cumhuriyet Başsavcımıza da söyledik. Bir şeyden de memnuniyetimi dile getirmek istiyorum. Gerek Sayın Valimiz, gerek Sayın Emniyet Müdürümüz, gerekse Cumhuriyet Başsavcımız bu noktada son derece titizler. Bu meselede biz de her gittiğimiz platformda şunu beyan ediyoruz, hatta teşvik etmek adına da elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Bu mesele sadece güvenlik tedbirleriyle, sadece belediyeyle yapılabilecek bir işlem değil, içerisinde bütün bileşenleri sağlığından üniversitelerine diğer sosyal işleri de içerisine alabilecek büyük çaplı bir çalışma. Biz bunun sonuçlanmasıyla ilgili üzerimize ne düşüyorsa, bu kamu kurum ve kuruluşlarından ne tür teklifler geliyorsa ya da biz ne üretip onlara gidiyorsak bu konuda üzerimize düşeni fazlasıyla yaparız yani. Bizim de gerçekten hassas noktalarımızdan bir tanesi.

Mikrofonsuz konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

BAŞKAN- Efendim?

Muhammet ŞAHİN- Spor kulüpleri ve spor alanlarını bizim güçlendirmemiz lazım.

BAŞKAN- Şimdi sevgili arkadaşım yani 1 bu parklarımız, 2 spor tesislerimizle ilgili bir Büyükşehir’imizde olan alanlar var onlar ivedilikle sahaların yeniden düzenlenmesi ile ilgili çalışmaları başlatacaklar. Biz bizde olanlarla ilgili bu anlamda zaten genel projemizdi bizim hani dünya çocuk ve gençlik kenti adı altında yürüttüğümüz şeyle de spor birinci önceliklerden özellikle gençlerde. Çabalıyoruz, gayret içerisindeyiz. İnanıyorum ki kısa sürede el birliğiyle doğru ve güzel şeyler yapacağız. Bu sadece başkanlığın değil, meclisin değil, bütün Bayraklı’yla beraber biz bunu başaracağız. Başarmamak adına önümüzde hiçbir engel yok diye düşünüyorum. Biz genel meseleleri demin Abdullah Bey söyledi yani birazcık buralar biracıkta siyasi platformlar arkadaşlar aslında bizim ne kadar iyi çalıştığımızı bilirler ama siyaset yapmak adına da eleştiri hakkı her zaman vardır. Doğal olarak bazen biz de böyle bir eleştiri yapmak zorunda kalırız. Mesela gerek vergi, gerek sigorta noktasında Ak Parti grubundan arkadaşların da bize destek olduğunu biliyorum. Çaba içerisinde olduklarını biliyorum ve Bayraklı adına teşekkür ediyorum. Atık suyla ilgili bir şey var ama bana gelen notta şu var arkadaşlar aktık su Büyükşehir’le ilgili yani Bayraklı Belediyesi’nin payı dediniz ama sanıyorum Büyükşehir’le ilgili.

Mikrofonsuz konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

BAŞKAN- Notu getiren notu alıp yeni not getirsin o zaman yani demek ki yanlış bir not.

Mikrofonsuz konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

BAŞKAN- Evet.

 

Mikrofonsuz konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

BAŞKAN- Onu ben size teknik olarak gelin arkadaşlar açıklasınlar nedir ne değildir. Yani daha öncede sordunuz arkadaşlar onun cevabını verdi diye düşünüyorum.

 

Abdullah AKTAŞ- Hayır şöyle müdürümüz cevap verdi de şimdi bizim 40 milyon lira emlak vergi gelirimiz mi var? Bu kadar herhalde değildir tahminimce. Olsaydı zaten belediye borçlu olmazdı. Şimdi peki bu belediyeye imar barışından para gelmedi mi? O da geldi. Yani ben şunu merak ediyorum siz bu 40 milyonu artı 40 milyon  olarak mı ödediniz borçlar rutine ait…

 

BAŞKAN- Abdullah Bey şöyle yapalım Mali İşlerden sorumlu başkan yardımcımızla hafta içi yada istediğiniz zaman buluşun, görüşün gerekli bilgileri alın yani. Ben zaten bu bilgileri girerken kendim hesaplayıp yazmıyorum arkadaşlar yapıyorlar.

 

Abdullah AKTAŞ- Peki.

 

BAŞKAN- Çok teşekkür ediyorum.

 

VI. TOPLANTIYA KATILAMAYAN MECLİS ÜYELERİNİN MAZERETLERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ

 

BAŞKAN- Evet arkadaşlar mazeretli arkadaşlarımız var herhalde mazeretleri oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oybirliği ile kabul edilmiştir.

VII. TOPLANTI GÜN VE SAATİNİN TESPİTİ VE KAPANIŞ.

BAŞKAN- Bir dahaki meclisimiz?

Yeşim TEKOĞLU- 2 Eylül başkanım saat 18.00’de.

BAŞKAN- Abdullah Bey uygun mu? Evet bir dahaki meclisimiz - 2 Eylül saat 18.00’de herkese iyi bayramlar ve iyi akşamlar diliyorum.

 

   

  Serdar SANDAL

        Başkan

 

 

 

                                                             Mukaddes IŞIN                                İpek KUL

                                                                       Üye                                              Üye