Meclis Çalışmaları

14/04/2019

 

BAYRAKLI BELEDİYE MECLİSİNİN 2019 YILI NİSAN AYI TOPLANTISININ 14.04.2019 TARİHLİ I. BİRLEŞİMİNE AİT TUTANAK

 

HAZIR BULUNANLAR    :

Belediye  Başkanı                 : Serdar SANDAL

Üyeler                                    : İsmail SARI- Mehmet TOPTAŞ- İbrahim BALIKÇI- Hulisi BAŞARAN- Yeşim TEKOĞLU- Gamze Gül ÇAMUR- İrfan ÖNAL- Cindi Can POLAT- Serap KESKİN- İpek KUL- Nilgün ALPASLAN- Zehra ONGUN- Gönül GÜNGÖR- Ali UĞUREL- Emel ARSLAN HÜR- Ertuğrul CİVELEK- Hasan KARABAĞ- Alim ÇANKAYA- Metin UYMA- Mukaddes IŞIN- Şentürk APAYDIN- Kıyasettin AYDEMİR- Şeyhmus BIÇAKÇI- Özgür HIZAL- Dilek YILDIZ- Osman SAĞLAM- Abdullah AKTAŞ- Mikail BİLİCİ- Hayrullah TELLİ- Seyfettin ATBAŞ- Murat PERVANE- Ahmet ÖZTEP- Emre DEMİR- Orhan TEMİZ- Muhammet ŞAHİN- Derviş KABACIK.

HAZIR BULUNMAYANLAR: Osman AKSEKİ.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı

I. BAŞKAN TARAFINDAN MECLİSİN AÇILMASI

BAŞKAN- Evet siyasi partilerimizin değerli temsilcileri, meclis üyelerimiz, muhtarlarımız, sivil toplum örgütünün değerli temsilcileri, meclis üyelerimiz oturumumuzu açıyoruz. Öncelikle Kâtip üyeliklerle ilgili genç katip üyelerimiz Emre DEMİR, burada mı arkadaşımız? Evet, alalım sizi. İpek KUL? Genç arkadaşlarımızı. Hepimiz zorlu bir süreci geride bıraktık, seçim noktalandı. Meclisimizi oluşturduk, istiyoruz ki bundan sonraki süreçte herhangi bir ayrım, herhangi bir farklılık gözetmeksizin kentin sorunlarıyla ilgili, dertleriyle ilgili gerek bizimle ittifak halinde olan İyi Partiyle beraber Adalet ve Kalkınma Partisiyle, Milliyetçi Hareket Partisiyle birlikte kentin sorunlarını hep birlikte çözelim ve omuz omuza kentle ilgili ne tür iş gerekiyorsa el ele, kol kola bu süreci götürelim. Kente nasıl fayda sunacaksak o anlamda biz üzerimize düşen her türlü sorumluluğumuzu yerine getireceğimizi ben burada bütün siyasi parti temsilcilerine beyan etmek isterim.

II. 5393 SAYILI BELEDİYE KANUNU NUN 19, 33 VE 24 ÜNCÜ MADDELERİ GEREĞİ YAPILACAK SEÇİMLER

BAŞKAN- Evet, arkadaşlar şimdi 5393 sayılı belediye kanununun 19,33 ve 24. maddeleri gereği yapılacak seçimlerimiz var, buyurun…

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım söz alabilir miyim?

BAŞKAN- Efendim.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım söz alabilir miyim?

BAŞKAN- Buyurun.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım gündeme geçmeden önce birkaç bir şey söylemek istiyorum. Sayın başkanım değerli meclis üyeleri, bugün 2019-2024 döneminin ilk toplantısını yapıyoruz. Öncelikli olarak hepinize partim, grubum ve şahsım adına sevgi ve saygılar sunuyorum. 31 Mart yerel seçimlerinden sonra bu koltuğa büyük başarıyla gelmesinden dolayı sayın başkanımızı kutluyoruz. Biz meclis üyeleri olarak sizinle birlikte Bayraklı için doğu kararlara imza atacağımızı biliyoruz. İyi, huzurlu, barış içinde şeffaflık, prensiplik çerçevesinde belediyemizi yöneteceğinizi, Türkiye’ye, İzmir’e örnek bir belediyecilik anlayışıyla hizmet edeceğinizi biliyoruz. Yeni dönemin hepimize bizlere, Bayraklımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Başkanım gündemdeki maddelerin gündemde yazıldığı şekliyle okunmasını talep ediyorum.

BAŞKAN- Buyurun.

Abdullah AKTAŞ- Başkanım önce bir sözlü önergemiz var. Milliyetçi Hareket Partisindeki arkadaşlarımızın da komisyonlarda görev almasını istiyoruz. Bunun örnekleri birçok ilçelerde yapıldı, görev aldılar. Burada da belediyemizde de görev almalarını istiyoruz. Sayın başkan değerli meclis üyesi arkadaşlarımız hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyoruz. Ak Parti grubu olarak belediye başkanımızı kutluyor yeni dönemin ilk meclis toplantısının Bayraklımıza 31 Mart yerel seçimlerinin ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyoruz. Zorlu bir seçim sürecinin ardından Bayraklımıza hizmet etme zamanı gelmiştir. Muhalefet olarak önceki dönemdeki gibi Bayraklımız için faydalı olan tüm hizmet ve projelerde destekçiniz olacağımızı, uygun olmayan hizmet ve projelerde gerekli uyarıları yapacağımızı belirtmek isteriz. Belediye işleyişinde önceki dönemde yapılan ve tarafımızca da tespit edilen yanlışların bu dönem tekrarlanmayacağını ümit ediyoruz. İhtisas komisyonunda görev alacak meclis üyesi arkadaşlarımıza şimdiden başarılar diliyoruz. Komisyonlarda gerekli tespit ve araştırmalar yapılarak şahsi menfaat içeren kararlardan uzak, doğru kararların alınmasını ümit ediyoruz. 10 yıldır Cumhuriyet Halk Partisi tarafından yönetilen belediyeyi tekrardan siz yöneteceksiniz. Önceki dönemden edinmiş olduğumuz bilgi ve tecrübeye göre bu dönemin zorlu bir 5 yıl olacağını görmekteyiz. Sebebine gelince, takribi 300 milyon TL borçlu neredeyse kasası boş bir belediyeyle karşı karşıyayız. Geçtiğimiz 5 yıl boyunca harcamaların tasarrufa gidilmesi konusunda gerekli uyarıları yapmıştık, yeni dönemde de yapmaya devam edeceğiz. Ayrıca seçim sürecinde vaat edilen projelerin de halkımız adına takipçisi olacağız. Satın almalarda doğrudan temin yöntemini en aza indirgeyerek yıllık ihtiyacın önceden planlanıp ihale yöntemiyle yapılmasını belediye bütçesine olumlu yönde katkı koyacağını biliyoruz. Doğrudan teminle iş verilen şirketlerin iyi izlenerek usulsüzlüklere mahal verilmemesi en büyük temennimizdir. Belediye şirketimiz olan BAY-BEL A.Ş ehli kişiler tarafından yönetilmediği ve gerekli denetimlerin yapılmadığı için serbest piyasayla aynı karlılık oranında hizmetler yapmasına rağmen her yıl zarar etmiştir. Zarar eden bu şirkete geçtiğimiz 5 yıl süresince rutin olarak sermaye aktarımı yapılmıştır. Bu şirkette usulsüz yapılan işler ile ilgili bilgi ve belgeler önceki dönem denetim komisyon raporumuzda belirtilmiş ve konu yargıya intikal ettirilmiştir. Öncelikle bu iki konuya yeni başkan ve yönetiminin dikkat etmesi gerektiğini belirtmek isteriz. Ayrıca belediye başkanlarının önceki dönemin tam tersine telefonları sürekli değişmeyen, ulaşılabilir bir belediye başkanı olmasını bekliyoruz. Bayraklı belediye meclisinin konuşan, tartışan, istişare ederek doğru kararlar veren bir meclis olması temennisiyle tüm arkadaşlarımıza ve belediye yönetim kadrolarımıza başarılar diliyorum, saygılar sunuyoruz.

BAŞKAN- Evet. Yani öncelikle dilek ve temennilerde söylemeniz gerekenleri şimdi söylediniz ama ben sözünüzü kesmek istemedim. Milliyetçi Hareket Partisinden arkadaşlarımızın komisyonlarda yer alması, biliyorsunuz ittifak halinde Adalet ve Kalkınma Partisiyle birlikte hareket ettiler. Sizin listelerinizden mecliste olmalarında herhangi bir sıkıntı yok. Bizimle birlikte ittifakta olan İyi Partili arkadaşlarımızı biz kendi grubumuzda ve kendi kontenjanımızdan yazdık. Onun dışında grup oluşturulmadığı için yasal olarak böyle bir şey yapabilme şansımız yok.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım gündemdeki maddelerin gündemde yazıldığı şekliyle okunmasını oylamaya sunabilir misiniz?

BAŞKAN- Evet arkadaşlar gündemdeki maddelerin gündemde yazıldığı şekliyle okunmasını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

1- (YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ-1083) 5393 sayılı Belediye Kanununun 19 uncu maddesi gereği Meclis 1. ve 2. Başkan vekili ile katip üyelerin ( 2 asil 2 yedek) gizli oylama yöntemi ile seçilmesi hk.

BAŞKAN- Önce kâtip üyeleri için Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına…

Yeşim TEKOĞLU- Sayın başkanım Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına İpek KUL, Mukaddes IŞIN. 2 tane de yedek öneriyoruz, Şentürk APAYDIN, Emel ARSLAN HÜR. Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN- Evet başka aday olmak isteyen arkadaşımız var mı?  Kâtip üyelik için. Evet, yok herhalde.

Abdullah AKTAŞ- Başkanım biz öneremiyoruz değil mi? Daha önce önermiştik ama divana hiç oturmamıştı arkadaşlarımız.

BAŞKAN- Önerebilirsiniz.

Abdullah AKTAŞ- O zaman biz de önerelim.

BAŞKAN- Tamam.

Abdullah AKTAŞ- Emre DEMİR, Seyfettin ATBAŞ. Yedek üye de, Orhan TEMİZ. AKP yazısını Ak Parti olarak düzeltebilir miyiz? Orhan TEMİZ. ATBAŞ olacak Trabzon’un T’si.

BAŞKAN- Evet arkadaşlar seçim sonuçlandı. Meclis üye sayımız 37, bir arkadaşımız mazeretli. Geçerli oy 36, İpek KUL 22 oy, Mukaddes IŞIN 22 oy. Şentürk APAYDIN 22 oy, Emel ARSLAN HÜR 22 oy, Emre DEMİR 12 oy, Seyfettin ATBAŞ 13 oy, Orhan TEMİZ 10 oy. Böylece kâtip üyeliklerimiz sonuçlanmıştır. İpek Hanım ve Mukaddes Hanım sizi alalım. Evet, diğer seçime geçelim. Dağıtılıyor mu? İsimleri yazalım. Cumhuriyet Halk Partisi adına Meclis 1. başkan vekili…

Yeşim TEKOĞLU- 1. Ve 2. Meclis başkan vekilleri Cumhuriyet Halk Partisi adına, İrfan ÖNAL, Gönül GÜNGÖR.

Abdullah AKTAŞ- Ak Parti grubu adına Seyfettin ATBAŞ, Osman SAĞLAM.

BAŞKAN- Ak Parti grubu adına Seyfettin ATBAŞ, Osman SAĞLAM.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım Encümen üyeliği seçimine geçebiliriz sayım yapılırken.

BAŞKAN- Buyurun

2- (YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ-1084) 5393 sayılı Belediye Kanununun 33 üncü maddesi gereği belediye Encümeninde görev yapacak olan 3 üyenin gizli oylama yöntemi ile seçilmesi hk.

BAŞKAN- Cumhuriyet Halk Partisi adına…

Yeşim TEKOĞLU- İrfan ÖNAL, İsmail SARI, Kıyasettin AYDEMİR’İ öneriyoruz başkanım.

BAŞKAN- Ak Parti grubu adına.

Abdullah AKTAŞ- Ak Parti grubu adına Özgür HIZAL, Dilek YILDIZ BÜYÜKDAĞ, Mikail BİLİCİ.

BAŞKAN- 5393 sayılı belediye kanununun 19. maddesi gereği Meclis 1. Ve 2. başkan vekilleri seçimi için yapılan gizli oylama sonucunda, Meclis üye sayısı 37, açılan zarf 37, geçerli oy 37, geçersiz oy yok. İrfan ÖNAL 24 oy, Gönül GÜNGÖR 24 oy, Seyfettin ATBAŞ 13 oy, Osman SAĞLAM 11 oy. Bilgilerinize.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım sayımlar devam ederken ihtisas komisyonlarına geçelim isterseniz. Bu seçimler açık oylamayla yapılıyor. Partilerimizde şöyle temsil ediliyor, 3 Cumhuriyet Halk Partisi, 1 Ak Parti olarak.

3- (YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ-1085) 5393 sayılı Belediye Kanununun 24 üncü maddesi gereği meclis ihtisas komisyonlarının kurulması, komisyonların kaç kişiden oluşacağı süresinin belirlenmesi ve üyelerinin işaretle oylama yöntemi ile seçilmesi hk.

BAŞKAN- Bu komisyonlarımız 4 kişiden oluşuyor. 3 Cumhuriyet Halk Partisi, 1 Adalet ve Kalkınma Partisinden bir üyemiz olacak. Görev süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Uygun mudur? Buyurun başkanım.

Yeşim TEKOĞLU- Plan ve Bütçe Komisyonu- Mehmet TOPTAŞ, Cindi Can POLAT, Hasan KARABAĞ.

Abdullah AKTAŞ- Mikail BİLİCİ.

BAŞKAN- Şimdi oyluyoruz değil mi? Evet arkadaşlar oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

Yeşim TEKOĞLU- İmar Komisyonu- Yeşim TEKOĞLU, Emel ARSLAN HÜR, Mukaddes IŞIN.

Abdullah AKTAŞ- Osman SAĞLAM.

BAŞKAN- Evet arkadaşlar oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

Yeşim TEKOĞLU- Hukuk Komisyonu; Gamze Gül ÇAMUR, İpek KUL, Serap KESKİN.

BAŞKAN- Evet, buyurun.

Abdullah AKTAŞ- Özgür HIZAL.

BAŞKAN- Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

Yeşim TEKOĞLU- Çevre ve Sağlık Komisyonu; Zehra ONGUN, Şeyhmus BIÇAKÇI, Şentürk APAYDIN.

BAŞKAN- Evet, buyurun.

Abdullah AKTAŞ- Murat PERVANE.

BAŞKAN- Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

Yeşim TEKOĞLU- Eğitim Komisyonu; Şeyhmus BIÇAKÇI, Gönül GÜNGÖR, Alim ÇANKAYA.

Abdullah AKTAŞ- Ahmet ÖZTEP.

BAŞKAN- Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

Yeşim TEKOĞLU- Esnaf -Sanatkârlar ve Pazaryerleri Komisyonu; Ertuğrul CİVELEK, Metin UYMA, Hulisi BAŞARAN.

Abdullah AKTAŞ- Hayrullah TELLİ.

BAŞKAN- Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

Yeşim TEKOĞLU- Sosyal İşler Komisyonu; İbrahim BALIKÇI, Nilgün ALPASLAN, Ertuğrul CİVELEK.

Abdullah AKTAŞ- Orhan TEMİZ.

BAŞKAN- Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

Yeşim TEKOĞLU- Mahalle Sınırları Tespit Komisyonu; Şentürk APAYDIN, Hulisi BAŞARAN, Kıyasettin AYDEMİR.

Abdullah AKTAŞ- Seyfettin ATBAŞ.

BAŞKAN- Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

Yeşim TEKOĞLU- Çocuk, Gençlik ve Spor Komisyonu…

BAŞKAN- Orada bir düzeltme yapıldı, başına çocuk eklenecek, o haliyle mi?

Yeşim TEKOĞLU- Gençlik ve Spor Komisyonunun başına çocuk da eklendi başkanım. Çocuk, Gençlik ve Spor Komisyonu- Metin UYMA, İpek KUL, Nilgün ALPASLAN.

Abdullah AKTAŞ-Orhan TEMİZ.

BAŞKAN- Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

Yeşim TEKOĞLU- Kültür Komisyonu; Osman AKSEKİ, Serap KESKİN, Ali UĞUREL.

Abdullah AKTAŞ- Emre DEMİR.

 BAŞKAN- Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

Yeşim TEKOĞLU- Sosyal Konutlar Komisyonu; Kıyasettin AYDEMİR, Hasan KARABAĞ, Alim ÇANKAYA.

Abdullah AKTAŞ- Abdullah AKTAŞ.

BAŞKAN- Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.    

Yeşim TEKOĞLU- Kent Konseyi Komisyonu; Zehra ONGUN, Emel ARSLAN HÜR, Ali UĞUREL.

Abdullah AKTAŞ- Seyfettin ATBAŞ.

BAŞKAN- Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.    

Yeşim TEKOĞLU- Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu; Osman AKSEKİ, Hulisi BAŞARAN, Mukaddes IŞIN.

Abdullah AKTAŞ- Dilek YILDIZ BÜYÜKDAĞ.

BAŞKAN- Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.    

Yeşim TEKOĞLU- Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu; Gönül GÜNGÖR, Cindi Can POLAT, İbrahim BALIKÇI. Bu komisyonumuz yeni ama gündeme yazdıkları için başkanım o yüzden oylatıyoruz.

Abdullah AKTAŞ- Ahmet ÖZTEP.

BAŞKAN- Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.    

Abdullah AKTAŞ- Başkanım bir şey söylemek istiyorum. Şimdi birçok ilçede Kentsel Dönüşümle ilgili komisyon kuruldu. Bizim bölgemizde kentsel dönüşüm bölgesi, neredeyse %70’i imarı değişiyor ya da kentsel dönüşüm işinde böyle bir komisyon bizde buraya ilave edebiliriz. Bölgemizi ilgilendirdiği için.

Yeşim TEKOĞLU- Sözlü önerge olarak başkanım alabiliriz.

Abdullah AKTAŞ- Evet sözlü önerge vermiş olalım.

BAŞKAN- Yani bizce de uygun. Cumhuriyet Halk Partisi adına…

Yeşim TEKOĞLU- Uygun başkanım. Bizde bir komisyon önerecektik zaten.

BAŞKAN- Sizde buyurun.

Yeşim TEKOĞLU- Araştırma ve Geliştirme komisyonu kurulmasını talep ediyoruz başkanım bizde. İkisini de oylara sunabiliriz.

BAŞKAN- Her iki önergeyi de oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

Yeşim TEKOĞLU- Araştırma- Geliştirme. AR-GE Komisyonunu önerebiliriz herhalde. Mehmet TOPTAŞ, Serap KESKİN, Zehra ONGUN.

BAŞKAN- Evet Ak Parti grubundan?

Abdullah AKTAŞ- 1 saniye başkanım. Başkanım bununla ilgili biz bir ara alabilir miyiz? Çünkü ilk defa oluyor ya böyle bir şey. Yani bire düşme olayı ondan dolayı bununla ilgili bir ara alalım, toplantı yapalım kendi aramızda.

Yeşim TEKOĞLU- AR-GE Komisyonu yeni kurulduğu için olur başkanım, 5 dakika ara verebilirsek.

Muhammet ŞAHİN- Her ilçelerdeki uygulamayla şuanda farklı bir uygulama yapılıyor sayın başkan. Ak Partinin önerisiyle, Milliyetçi Hareket Partisinin komisyonlara girmesi diğer 20 tane ilçeyi biz takip ediyoruz Milliyetçi Hareket Partisi olarak, diğer ilçelerin hiçbirinde şu anki sizin uygulamış olduğunuz uygulama gibi bir uygulama yok. Bunun da örnekleri diğer ilçelerde var, sorabilirsiniz de.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım sanırım kendi birlikte mücadele ettikleri Ak Parti grubu herhalde onları komisyonlara yazmıştır.

Muhammet ŞAHİN- Hayır değil. Ak Partinin önerisiyle, Milliyetçi Hareket Partisinden istifa eden arkadaşlar Ak Partinin önerisiyle komisyona girdiler. Diğer ilçelerin hepsinde bu uygulama var.

BAŞKAN- Diğer ilçelerde böyle uygulamalar olabilir. Grup çoğunluğunuz olmadığı için böyle bir komisyon görevi verebilme yetkimiz yok ama istiyorsa Adalet ve Kalkınma Partisi bundan sonraki komisyonlarında sizlere yer verebilirler.

Abdullah AKTAŞ- Başkanım bir 10 dakika ara verelim biz bununla ilgili.

Yeşim TEKOĞLU- Verelim başkanım.

BAŞKAN- Buyurun. Evet arkadaşlar.

BİRLEŞİME 10 DAKİKA ARA VERİLDİ

2. oturum

HAZIR BULUNANLAR    :

Belediye  Başkanı                 : Serdar SANDAL

Üyeler                                    : İsmail SARI- Mehmet TOPTAŞ- İbrahim BALIKÇI- Hulisi BAŞARAN- Yeşim TEKOĞLU- Gamze Gül ÇAMUR- İrfan ÖNAL- Cindi Can POLAT- Serap KESKİN- İpek KUL- Nilgün ALPASLAN- Zehra ONGUN- Gönül GÜNGÖR- Ali UĞUREL- Emel ARSLAN HÜR- Ertuğrul CİVELEK- Hasan KARABAĞ- Alim ÇANKAYA- Metin UYMA- Mukaddes IŞIN- Şentürk APAYDIN- Kıyasettin AYDEMİR- Şeyhmus BIÇAKÇI- Özgür HIZAL- Dilek YILDIZ- Osman SAĞLAM- Abdullah AKTAŞ- Mikail BİLİCİ- Hayrullah TELLİ- Seyfettin ATBAŞ- Murat PERVANE- Ahmet ÖZTEP- Emre DEMİR- Orhan TEMİZ- Muhammet ŞAHİN- Derviş KABACIK.

HAZIR BULUNMAYANLAR: Osman AKSEKİ.

Abdullah AKTAŞ- Başkanım bir komisyonda isim değişikliği yapmak istiyoruz ve tekrar oylanmasını öneriyoruz. Geçmiş olan oylanmış olan komisyonlarda bir değişiklik yapmak istiyoruz.

BAŞKAN- Evet hangisi?

Abdullah AKTAŞ- Mahalle Sınırları ve Tespit Komisyonu. Seyfettin ATBAŞ’ı oradan çıkartıp Muhammet ŞAHİN’İ yazmak istiyoruz. Mahalle Sınırları ve Tespit Komisyonu evet doğru. Muhammet ŞAHİN. Araştırma Geliştirme Komisyonu Derviş KABACIK. Kentsel Dönüşüm Komisyonu- Seyfettin ATBAŞ.

BAŞKAN- Kentsel Dönüşümü yazmadık daha ama.

Abdullah AKTAŞ- İlave etmiştik Kentsel Dönüşümü. Edeceğiz daha.

Yeşim TEKOĞLU- Değişikte onayladık.

Abdullah AKTAŞ- Onayladık yazılacak.

BAŞKAN- Arkadaşlar Mahalle Sınırları Komisyonu ile ilgili değişikliği oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir. Son şekli ile seçim sonuçlarını da oylayalım.

Yeşim TEKOĞLU- Bitmedi başkanım, AR-GE Komisyonu var başkanım.

BAŞKAN- AR-GE Komisyonunu oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

Yeşim TEKOĞLU- Şimdi Kentsel Dönüşüm için Cumhuriyet Halk Partisi adına Şentürk APAYDIN, Nilgün ALPASLAN, İpek KUL.

Abdullah AKTAŞ- Seyfettin ATBAŞ.

BAŞKAN- Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir. Evet, arkadaşlar encümen sonuçlarını da söyleyelim.

Abdullah AKTAŞ- Gökçen Hanım yanlış yazılmış Derviş KABACIK olacak.

BAŞKAN- Encümen sonuçları katılan meclis üyesi sayısı 37, açılan zarf 37, geçerli oy 37, İrfan ÖNAL 24 oy, İsmail SARI 24 oy,  Kıyasettin AYDEMİR 24 oy, Özgür HIZAL 11 oy, Dilek YILDIZ BÜYÜKDAĞ 13 oy, Mikail BİLİCİ 11 oy bilgilerinize.

Yeşim TEKOĞLU- Üçüncü maddeyi görüşeceğiz şimdi başkanım.

III. BELEDİYE BAŞKANI VE MECLİS ÜYELERİNCE GÜNDEME İLAVE EDİLMESİ İSTENEN ÖNERGELER

BAŞKAN- Başka bir önerge yok herhalde. Buyurun

IV.GÜNDEME İLAVE EDİLMESİ İSTENEN BİRİMLERDEN GELEN ÖNERGELER

BAŞKAN- Ek önerge yok. Buyurun

V. BİRİMLERİN ÖNERGELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ

1- (YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ-1089) Ege Belediyeler Birliğine 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesinin “o” fıkrası gereği üye olunup olunmaması hakkında karar verilmesine, üye olunması halinde, Ege Belediyeler Birliği Tüzüğü’nün 8. maddesinde belirtildiği üzere  1 asil ve 1 yedek üyenin 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu’nun 8. maddesi gereği gizli oylama yöntemi ile seçilmesi hk.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım söz alabilir miyim?

BAŞKAN- Evet.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım biz geçmiş dönemlerde de zaten Ege Belediyeler Birliğinin üyesiydik. O yüzden bu dönemde de yenilenmesini talep ediyoruz.

Abdullah AKTAŞ- Bizce de uygundur başkanım.

 BAŞKAN- Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir. Evet, Cumhuriyet Halk Partisi adına öneriniz.

Yeşim TEKOĞLU-  Zehra ONGUN, Hulisi BAŞARAN.

Abdullah AKTAŞ- Mikail BİLİCİ, Orhan TEMİZ.

Yeşim TEKOĞLU-  Başkanım oylama sürerken isterseniz ikinci maddeye geçelim.

BAŞKAN- Evet, okuyalım.

 

2- (YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ-1088) Tarihi Kentler Birliğine 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesinin “o” fıkrası gereği üye olunup olunmaması hakkında karar verilmesine, üye olunması halinde, Tarihi Kentler Birliği Tüzüğü’nün 9. maddesinde belirtildiği üzere  1 asil ve 1 yedek üyenin 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu’nun 8. maddesi gereği gizli oylama yöntemi ile seçilmesi hk.

BAŞKAN- Buyurun.

Abdullah AKTAŞ- Uygundur başkanım.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım biz geçmiş dönemlerde de yine Tarihi Kentler Birliğine üyeliğimiz bulunmaktadır. Bu dönemde de yenilenmesini talep ediyoruz.

BAŞKAN- Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

Yeşim TEKOĞLU- Cumhuriyet Halk Partisi adına Cindi Can POLAT, Gönül GÜNGÖR.

Abdullah AKTAŞ- Ak Parti grubu adına Murat PERVANE, Hayrullah TELLİ. Gökçen Hanım Ak Parti yazısını tekrar düzeltebilir miyiz?

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım üçüncü maddeyi görüşebiliriz.

BAŞKAN- Evet Ege Belediyeler Birliği üyeliği için yapılan seçimde meclis üye sayısı 37, açılan zarf 37, geçerli oy 37, Zehra ONGUN 24 oy, Hulusi BAŞARAN 24 oy, Mikail BİLİCİ 13 oy, Orhan TEMİZ 11 oy.

3- (YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ-1090) Kıyı Ege Belediyeler Birliğine 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesinin “o” fıkrası gereği üye olunup olunmaması hakkında karar verilmesine, üye olunması halinde, Kıyı Ege Belediyeler Birliği Tüzüğü’nün 10. maddesinde belirtildiği üzere 3 asil ve 3 yedek üyenin 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu’nun 8. maddesi gereği gizli oylama yöntemi ile seçilmesi hk.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım geçmiş dönemlerde olduğu gibi yine Kıyı Ege Belediyeler Birliğinin üyesiydik. Bu dönemde de tekrarlanmasını talep ediyoruz.

Abdullah AKTAŞ- Aynen başkanım tekrarlanmasını talep ediyoruz.

BAŞKAN- İlgili maddeyi oylarınıza sunuyorum arkadaşlar. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

Yeşim TEKOĞLU- Cumhuriyet Halk Partisi adına Kıyı Ege Belediyeler Birliği Nilgün ALPASLAN, Yeşim TEKOĞLU, Hasan KARABAĞ. Yedekleri söylüyorum,  Emel ASLAN HÜR, Alim ÇANKAYA, Şentürk APAYDIN.

Abdullah AKTAŞ- Ak Parti grubu adına Orhan TEMİZ, Seyfettin ATBAŞ, Ahmet ÖZTEP. Yedekler,  Abdullah AKTAŞ, Özgür HIZAL, Osman SAĞLAM.

BAŞKAN- Evet Tarihi Kentler Birliği üyeliği için yapılan seçimde meclis üye sayısı 37, açılan zarf 37, geçerli oy 37, Cindi Can POLAT 24 oy, Gönül GÜNGÖR 24 oy, Murat PERVANE 13 oy, Hayrullah TELLİ 13 oy.

 

BAŞKAN – Bir sonraki maddeye geçebiliriz sayım yapılırken.

4- (YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ-1086)  5393 sayılı Belediye Kanununun 32.maddesi gereği Meclis Başkan ve üyelerine, meclis ve komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için ödenecek huzur hakkı miktarının belirlenmesi hk.

BAŞKAN- Cumhuriyet Halk Partisi adına buyurun.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım bu önergenin Plan Bütçe ve Hukuk komisyonuna havale edilmesini talep ediyoruz ancak bir sonraki meclise yetiştirmeleri gerekiyor. Belirlensin başkanım.

BAŞKAN- Ak Parti adına.

Abdullah AKTAŞ- Uygundur başkanım aynı komisyonlara sevkini istiyoruz.

BAŞKAN- Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

5- (YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ-1087) 5393 sayılı Belediye Kanununun 20. maddesi gereği meclis toplantılarının sesli ve görüntülü cihazlarla kaydedilmesi hakkında karar alınması.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım bu önergenin oylanmasını talep ediyoruz.

BAŞKAN- Evet Ak Parti grubu adına.

Abdullah AKTAŞ- Uygundur başkanım.

BAŞKAN- Oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

 

Serdar SANDAL

      Başkan

 

 

   İpek KUL                                     Mukaddes IŞIN

                                                       Üye                                                        Üye        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6- (MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ-1219) 2018 Mali yılı Faaliyet raporu.

3. oturum (Meclis 1. Başkan Vekilinin başkanlığında)

HAZIR BULUNANLAR    :

Meclis 1. Başkan Vekili        : İrfan ÖNAL

Belediye  Başkanı                 : Serdar SANDAL

Üyeler                                    : İsmail SARI- Mehmet TOPTAŞ- İbrahim BALIKÇI- Hulisi BAŞARAN- Yeşim TEKOĞLU- Gamze Gül ÇAMUR- İrfan ÖNAL- Cindi Can POLAT- Serap KESKİN- İpek KUL- Nilgün ALPASLAN- Zehra ONGUN- Gönül GÜNGÖR- Ali UĞUREL- Emel ARSLAN HÜR- Ertuğrul CİVELEK- Hasan KARABAĞ- Alim ÇANKAYA- Metin UYMA- Mukaddes IŞIN- Şentürk APAYDIN- Kıyasettin AYDEMİR- Şeyhmus BIÇAKÇI- Özgür HIZAL- Dilek YILDIZ- Osman SAĞLAM- Abdullah AKTAŞ- Mikail BİLİCİ- Hayrullah TELLİ- Seyfettin ATBAŞ- Murat PERVANE- Ahmet ÖZTEP- Emre DEMİR- Orhan TEMİZ- Muhammet ŞAHİN- Derviş KABACIK.

HAZIR BULUNMAYANLAR: Osman AKSEKİ.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Sayın başkan değerli meclis üyeleri Bayraklı Belediyesi 2018 yılı faaliyet raporunu oylarınıza sunuyorum.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım faaliyet raporu hakkında söz alabilir miyim?

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Tabi, buyurun.

Yeşim TEKOĞLU- 2018 yılı faaliyet raporu bildiğiniz üzere bir önceki döneme ait. O nedenle ben belediye başkanımızın yaptığı çalışmalardan dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Kültür ve Sanat hizmetlerinden, Gençlik ve Spordan, Sosyal Hizmetler, Çevre Sağlık, Poliklinik hizmetleri, Eğitime yönelik kurslar, Kadınlara yönelik çalışmalar ve yığınlarca sayamayacağım gündemle ilgili hizmetleri yürüttüğü için bir önceki belediye başkanımıza, meclis üyelerimize ve bürokratlarımıza çok teşekkür ediyorum, oylanmasını talep ediyorum.

Abdullah AKTAŞ- Biz de söz almak istiyoruz. Ben Yeşim Hanım’a katılmıyorum. Bir önceki dönemde birçok yanlışlar, hukuksal hatalar, hizmette eksiklikler yapıldığını buradaki birçok arkadaşımız da şahit oldu burada konuşulan şeylere. Hatta bir çoğu da bizim tarafımızdan yargıya intikal ettirildi. Dolayısıyla belediyenin geçmiş 5 yıllık performansını hatta geçen yılki performansını uygun olmadığını düşünüyoruz. Ayrıca, ilk kurulduğunda kasası doluyken beşinci yılın sonunda 300 milyon borç artı belediye hizmet binasının dışında yapılan elle tutulur bir hizmet yapılmadığı bina ya da bir proje üretilmediğini, son dönemde 53 milyonluk bir kredi istenmesine rağmen o kredilerle şunlar yapılacak bu proje yapılacak diye söz vermesine rağmen onların hiçbirini yerine getirmediğini gördük, bunu da defalarca bu mecliste gündeme getirdik.  Dolayısıyla biz Bayraklı belediyesinin geçen yılki ve son 5 yıllık performansını böyle büyüklükteki bir bütçe ile çok kötü kullanıldığını, parasının çar çur edildiğini ve performansının düşük olduğunu düşünüyoruz. Grubumuz adına Mikail Bey’de söz alacak.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Tabi, buyurun.

Mikail BİLİCİ- Sayın başkan değerli arkadaşlar tabi 2015-2018 2019 dönemini kapsayan faaliyet raporunun oylanması talep edilmekte. 2015 yılında ilk meclise geldiğimizdeki faaliyet raporu rakamları birbirine denkti. Ondan sonraki rakamlar %25 lik , %28 lik rakamlara değil katkı koyacak şekilde mesafeler açıldı. Defalarca uyarmamıza keza herhangi bir bilançoda düzelme olmadı. 1500 lira – 1000 lira gibi veya 1 milyon gibi rakamla faiz ödemelerimiz varken şuan 9-10 milyon liraya yaklaşmış durumda. Mevcut belediyemizin bu 2015-2019 arasındaki faaliyetinde raporun sunumuyla yani taslakla icra edilen kesinleşen arasında son 2018 deki farkın 2017 deki farkın 50 milyonlara yakın olduğunu geçmiş rakam 50 milyar. O yüzden mevcut belediyemizin 2015-2019 arasındaki faaliyeti son derece sıkıntılı olmuştur. Faiz hanesindeki artış oksitlenme icra eder, banka bilançolarında oksitlenme, karşılığı olmayan ödemelerdir. Aynı şekilde hizmet birimlerindeki oksitlenmede mevcut faiz ödemelerini bağlar. Faiz ödemelerimiz 10 milyon’a yaklaşmıştır, büyük bir rakamdır. Mevcut belediye başkanımızın yeni başkanımızın da kapıları kaldırdığını falan kulağıma geldi. Tebrik ediyorum da sayın başkan kapıları kaldırmakla Bayraklıda sıkıntılar çözülmez. Görsel bölümden reel bölüme bilançolar bölümüne geçmek lazım. İşiniz zor bir o kadar da kolay bu BAY-BEL şirketine dikkat edecek olursanız rahatlarsınız. Mevcut elimizdeki faaliyet raporundaki bilançoların müdürlüklerin harcamaları görülmekte, müdürlük harcamalarına da dikkat edecek olursanız…

Yeşim TEKOĞLU-  Başkanım bütçeyi görüşmüyoruz, faaliyet raporundayız.

Mikail BİLİCİ- Faaliyet raporunu konuşuyorum.

Yeşim TEKOĞLU-  Bütçeyle ilgili konuşma yapıyorsunuz.

Mikail BİLİCİ- Elimdeki faaliyet raporundaki rakamlarım, söylediğim rakamlar buraya ait rakamlar. Faaliyet raporu bütçeyi bağlar, bütçe faaliyet raporuna entegre çıkar.

 Yeşim TEKOĞLU-  O ayrı görüşülüyor biliyorsunuz.

Mikail BİLİCİ- O yüzden mevcutta faaliyet raporunun sıkıntılı olduğunu beyan ediyoruz, katılmıyoruz. Teşekkür ediyorum.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Buyurun Cindi Bey.

Cindi Can POLAT- Sayın meclis başkanım, belediye başkanım, çok kıymetli meclis üyesi arkadaşlarım hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Değerli arkadaşlar hepinizin bildiği gibi Bayraklı belediyesi 2009 yılında kuruldu ve 2009 yılında Bayraklı belediyesi o gün hükümetçe siyasi hesaplarla yerelde iktidara nasıl geliriz noktasında yapılmış hesaplar neticesinde kurulmuş bir belediyeydi. O günlerde Bayraklı Belediyesi’nin oturacak masası, sandalyesi bırakın hizmet binasını bütün pazaryerlerinin üstü açık mahalle aralarında kuruluyordu ve Bayraklı hem Karşıyaka’dan gelen mahalleler hem Bayraklıdan gelen mahalleler pardon Bornova’dan gelen mahalleler de Bornova belediyesinden hizmet anlamında yoksul mahallelerden kurulmuş bir ilçeydi. O günden bu güne Bayraklı da Bayraklı belediyesi bütçesiyle birçok hizmet yapıldı. Geçmiş 10 yıl içerisinde bende belediye meclisinde görev aldım, belediye hizmet binasının yanında birçok Pazar yerinin üstü kapandı ve hemen her mahallede kurulmuş olan semt merkezlerinde Bayraklı halkına daha iyi ve daha iyi erişilebilir hizmet edilmesi konusunda çalışmalar yapılmıştır. Bunun haricinde Park bahçe çalışmaları, yol çalışmaları ve şuan burada sayamayacağımız sosyal alanlarda yapılan hizmetler. Birçok hizmet yapıldı buna karşın geçmiş on yıl içerisinde ilçemizde hükümet tarafından yapılmış hiçbir hizmetin olmadığını görüyoruz. Bir Kaymakamlık binamız bile yok diğer kamu kurumlarının hemen hepsi kirada, ben Adalet ve Kalkınma Partili meclis üyesi arkadaşlarımdan evet eksik aksaklıklar olabilir, bu dönem içinde bunlar mutlaka giderilecek ve bayraklıya Bayraklı belediyesi bundan sonra daha iyi hizmet vereceğine inanıyorum. Arkadaşlarımızın da iktidar kanadından Bayraklıdaki diğer kamu kurumlarının en azından kendi hizmet binalarında hizmet etmelerini ve bayraklımıza, Bayraklılı hemşerilerimize daha iyi hizmet vermeleri noktasında girişimlerde bulunmalarını rica ediyorum, hepinize teşekkür ediyorum.

 İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Teşekkürler. Evet, gündemle ilgili başka söz alan yoksa… Buyurun.

Abdullah AKTAŞ- Cindi Bey çok iyi şeyler yapıldığını söyledi. Geçen dönem tam tersini söyledi ama bu dönem nedense doğru işler yaptıklarını savunacak tebrik ederim. İkincisi, Kaymakamlık binasının biliyorsunuz ihalesi yapıldı, ihale süreci devam ediyor, Çevre Şehircilik İl Başkanlığımızın inşaatı bitti bitecek yakında oraya geçilecek, Defterdarlık binamız bitti bitecek yakında oraya da geçilecek ayrıca daha önceki meclis toplantısında söylemiştim Bayraklı genelinde 15’e yakın yeni Ortaokul, Lise ve İlkokulların inşaatları devam ediyor, birçoğu da geçtiğimiz dönem hizmete kavuşturuldu. Teşekkür ederim.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Teşekkürler. Evet, faaliyet raporunu oylamaya açıyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Kabul edilmiştir teşekkürler. Oy çokluğu ile kabul edilmiştir.

       İrfan ÖNAL

Meclis 1. Başkan Vekili

 

 

                                                           İpek KUL                                         Mukaddes IŞIN

                                                              Üye                                                             Üye        

 

 

 

4. oturum

HAZIR BULUNANLAR    :

Belediye  Başkanı                 : Serdar SANDAL

Üyeler                                    : İsmail SARI- Mehmet TOPTAŞ- İbrahim BALIKÇI- Hulisi BAŞARAN- Yeşim TEKOĞLU- Gamze Gül ÇAMUR- İrfan ÖNAL- Cindi Can POLAT- Serap KESKİN- İpek KUL- Nilgün ALPASLAN- Zehra ONGUN- Gönül GÜNGÖR- Ali UĞUREL- Emel ARSLAN HÜR- Ertuğrul CİVELEK- Hasan KARABAĞ- Alim ÇANKAYA- Metin UYMA- Mukaddes IŞIN- Şentürk APAYDIN- Kıyasettin AYDEMİR- Şeyhmus BIÇAKÇI- Özgür HIZAL- Dilek YILDIZ- Osman SAĞLAM- Abdullah AKTAŞ- Mikail BİLİCİ- Hayrullah TELLİ- Seyfettin ATBAŞ- Murat PERVANE- Ahmet ÖZTEP- Emre DEMİR- Orhan TEMİZ- Muhammet ŞAHİN- Derviş KABACIK.

HAZIR BULUNMAYANLAR: Osman AKSEKİ.

BAŞKAN- Evet arkadaşlar Kıyı Ege Belediyeler Birliği üyeliği için yapılan seçim sonucunu arz ediyorum. Katılan meclis üyesi sayısı 37, açılan zarf 37, geçerli oy 37. Nilgün ALPASLAN 24 oy, Yeşim TEKOĞLU 24 oy, Hasan KARABAĞ 24 oy, Emel ASLAN HÜR 24 oy, Alim ÇANKAYA 24 oy, Şentürk APAYDIN 24 oy, Orhan TEMİZ 10 oy, Seyfettin ATBAŞ 11 oy, Ahmet ÖZTEP 13 oy, Abdullah AKTAŞ 8 oy, Özgür HIZAL 9 oy, Osman SAĞLAM 9 oy. Evet, bir sonraki maddeye geçelim.

V. İHTİSAS KOMİSYON RAPORLARININ GÖRÜŞÜLMESİ

1- (PLAN VE PROJE MÜDÜRLÜĞÜ-201) İzmir ili, Bayraklı ilçesi, Çiçek Mahallesi, 25N-1c paftada, 1615/4 ile 1615/5 Sokakların kesişiminde kalan,  kamuya terkli alanda bulunan ve yürürlükteki 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında "Park" olarak belirlenmiş alan içerisine 4 m. x 4 m. ebatlarında 1 adet regülatör yeri ayrılmasına ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği talebinin kabulüne ilişkin İmar, Hukuk, Çevre ve Sağlık, Eğitim, Kültür, Sosyal Konutlar, Sosyal İşler, Esnaf-Sanatkarlar ve Pazaryerleri Komisyonları (oy birliği) ortak raporu.

BAŞKAN- Evet Cumhuriyet Halk Partisi adına.

Yeşim TEKOĞLU- Komisyondan geldiği gibi oylanmasını talep ediyoruz.

Abdullah AKTAŞ- Bizce de uygundur başkanım.

BAŞKAN- Evet oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Kabul edilmiştir.

VI. DENETİM KOMİSYONU RAPORUNUN OKUNMASI

BAŞKAN- Evet okuyalım.

 

 

 

 

T.C

BAYRAKLI BELEDİYESİ

2018 MALİ YILI

DENETİM KOMİSYONU RAPORU

DENETİM YERİ

       İli                          :  İzmir

İlçesi                    : Bayraklı

Belediyesi         :  Bayraklı Belediyesi

Denetim Komisyonu Toplantı Yeri:   Yeni Hizmet Binası Denetim Komisyonu Toplantı Salonu

 İşlemler            :  Bir önceki yıl gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerin denetimi.

 Dönem              :  01/Ocak/2018 – 31/Aralık/2018

 

DENETİM KOMİSYONU

                Başkan           :   Sema TURAN

                Bşk. Vekili     :   Fahrettin ORANDI

                Üye                 :    Nail KURTULUŞ, Kemal BÜYÜKKESİM, Mustafa YILMAZ.

 

 DENETİM KOMİSYONU ÇALIŞMA SÜRESİ

            Başlama  Tarihi: 09 Ocak  2019

            Bitiş        Tarihi:   27 Mart  2019

                                                45 Gün

 

 

SAYIN MECLİS BAŞKANLIĞINA

GİRİŞ:           

               5747 sayılı Kanunla kurulan ve 30/Mart/2009 tarihinde tüzel bir kişilik kazanan Bayraklı Belediyemiz, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 25 inci maddesi gereği; belediye meclisimizin 07/01/2019 gün ve 9 sayılı kararıyla  oluşturulan, Denetim Komisyonumuz tarafından yapılan incelemede; 01/Ocak/2018–31/Aralık/2018 dönemine ait gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerinin denetimi sonucunda,  iş bu rapor düzenlenmiştir.

  • BÜTÇE
  • GELİR OLUŞTURAN İŞLEMLER
  • TAHAKKUK TAHSİLÂT İŞLERİ:

Belediyenin vergi, resim, harç, para cezaları, su ücretleri ve tarifeye bağlı diğer gelirler, bağışlar, para cezaları varsa işletmenin gelir ve giderleri,  kira ve gayrimenkul satışları ve diğer çeşitli tahsilât oranları, zamanaşımına uğratılan tahakkukların bulunup bulunmadığı, tahsil edilen paraların belediye hesaplarına intikal ettirilip ettirilmediği, tahsilat denetiminin yapılıp yapılmadığı, bankalarda açılan hesapların neler olduğu, vergi, harç ve ücretlerinin doğru uygulanıp uygulanmadığı gibi hususlar yer alır.

 

2018 yılı gelir bütçesi icmal dökümü aşağıdaki tablodaki gibidir.

Gelirin Türü

Bütçe İle Tahmin

Edilen

2018 Yılı Net

Tahsilatı

VERGİ GELİRLERİ

98.270.000,00

63.481.494,30

TEŞEBBÜS VE MÜLKİYET GELİRLERİ

36.237.000,00

29.646.641,79

ALINAN BAĞIŞ VE YARDIMLAR İLE

 ÖZEL GELİRLER 

      585.000,00

             647,61

DİĞER GELİRLER

99.143,100,00

87.825.257,52

SERMAYE GELİRLERİ

15.810.000,00

12.076.395,91

RED VE İADELER (-)  

      -45.100,00

0,00

TOPLAM

250.000.000,00

193.030.437,13

 

 2018 yılı gelir bütçesinde yapılan incelemeler sonucunda; gelir bütçesi, 250.000.000,00.-TL’sı olup, elde edilen bütçenin % 77 oranında tahsilât gerçekleştirilmiş olup buna karşılık 193.030.437,13.-TL’sı tahsilât yapıldığı görülmüştür.

 

GİDER OLUŞTURAN İŞLEMLER

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu Hükümlerine Göre Yapılan İhaleler:

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun temel ilkeler başlığını taşıyan 5. maddesinde; İdarelerin bu kanuna göre yapılacak ihalelerinde;

‘’Saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynaklarını verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olduğu, yapılacak ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulünün temel usuller olduğu, diğer ihale usullerin kanunda belirtilen özel hallerde kullanılabileceği’’  belirtilmiştir.

Bu madde göz önüne alınarak; belediyemizin mal ve hizmet alımları ile yapım,  bakım ve onarım işlerinin adı geçen kanun hükümlerine uygun olarak gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.

             

HARCAMALAR

Belediyemiz muhasebesi tahakkuk esaslı devlet muhasebesi sistemine göre hazırlanan mali raporları, gelirleri, giderleri (amortisman dahil), varlıkları (mali ve fiziksel varlıkları, cari ve sermaye varlıklarını), yükümlülükleri ve diğer ekonomik akımlarını içermektedir.

Harcamanın çeşidine göre  de yapılan tüm harcamalarda, Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğinde belirtilen  ve  istenilen belgelerin tamam olduğu tespit edilmiştir.

 2018 yılı gider bütçesi icmal dökümü aşağıdaki tablodaki gibidir.

Giderin Türü

 

 

2018 Yılı Net Bütçe Ödeneği

2018 Yılı Bütçe Gideri

PERSONEL GİDERLERİ

49.098.002,00

40.301.982,38

SOSYAL GÜVENLİK KURUMLARINA DEVLET PRİMİ GİDERLERİ

7.853.500,00

   4.814.681,21

MAL VE HİZMET ALIM GİDERLERİ

154.180.000,00

132.935.126,47

FAİZ GİDERLERİ  

    9.065.000,00

  9.063.371,78

CARİ TRANSFERLER

    5.696.000,00

3.325.678,47

SERMAYE GİDERLERİ

  35.024.500,00

17.807.013,45

SERMAYE TRANSFERLERİ

453.000,00

0,00

BORÇ VERME

9.000.000,00

9.000.000,00

YEDEK ÖDENEK

0,00

0,00

TOPLAM

270.100.002,00

217.247.853,76

 

               2018 yılı gider bütçesinde yapılan incelemeler sonucunda;  tahmin edilen gider bütçesi 270.100.002,00.-TL’sı olup 2018 yılı içerisinde yapılan toplam harcamalar 217.247.853,76.- TL’sı olup bu verilere istinaden tahmini gider bütçesinin, gerçekleşme oranı %80 olarak gerçekleştirilmiş olduğu,   yapılan bu incelemeler sonucunda tespit edilmiştir.

  • SONUÇ :

              Komisyon olarak yaptığımız çalışmalar sonucunda;  01/Ocak/2018 – 31/Aralık/2018 dönemine ait gelir ve gider ile bunlara ilişkin hesap kayıt işlemlerinin kanun, yönetmelik ve tebliğlere uygun olarak yapıldığı sonucuna varılmıştır.

 Tüm kurum çalışanlarına emek ve hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, bundan sonraki çalışmalarında  da hassasiyet ve özveriyi göstermelerini temenni ederiz.

             Bilgilerinize arz olunur.

 

VII. DİLEK VE TEMENNİLER

BAŞKAN- Evet Cumhuriyet Halk Partisi adına, buyurun.

Yeşim TEKOĞLU- Sayın başkanım değerli meclis üyeleri, yerel meclisler kanun koyucu tarafından bazı kısıtlamalar ile çalışmaktadır. Bizler bu meclise girerken siyasi kimliklerimizi dışarıda bırakmalıyız, siyasi kimliklerimiz asla kaybolmaz. Biz hepimiz siyasi partinin birer üyesiyiz ama meclisimizde, halkımıza hizmette, faydada parti gözetmeden çalışmalı güzel kararlara imza atmalıyız, amacımız sadece bu olmalıdır. Bayraklıdan Bayraklı halkından sorumlu olduğumuzu unutmayıp daha dikkatli olacağımıza inanıyorum. Bayraklı meclisimize seçilen tüm arkadaşlarımı kutluyorum. Bu dönemde İzmir için, Bayraklımız için doğal olarak ülkemiz için yararlı çalışmalar yapacağımızı biliyorum. Bu duygu ve düşünceler ile bütün meclis üyelerini selamlıyorum, teşekkür ediyorum.

BAŞKAN- Evet, buyurun.

Emre DEMİR- Sayın başkan sayın meclis üyeleri herkesi saygıyla selamlıyorum. Başkanım, benim dilek ve temenninim sadece Ak Parti ailesi adına değil tüm Bayraklı halkı adına. Bildiğiniz üzere hepimizin bildiği üzere yaklaşık 20 yıldır Cevat DURAK döneminden yani Bayraklının Karşıyaka’ya bağlı olduğu dönemden bu döneme kadar 20 yıldır CHP Bayraklıyı yönetmekte. Benim dileğim ve temennim umarım bu 5 senenin sonunda biraz önce Cindi Bey’in de olduğu gibi bütün meclis üyeleri, yapılan sadece pazar yerlerinin üzerlerinin kapalı olduğu gibi bir proje ile övünmezler. Bildiğiniz demir yığını ile kapatılan pazar yerleri ile övünmek ne biz AK parti ailesi adına yakışmakta ne de tüm Bayraklı halkına yakışmamakta. Umarım sizler manifestonuzda yayınladığınız gibi, manifestonuzda da 24 mahallemize seslendiğiniz gibi, tüm projelerinizi yaparsınız ve biz de sizleri izleriz. Hepimiz için hayırlısı olsun. Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN- Çok teşekkür ediyorum. Buyurun.

Muhammet ŞAHİN- Efendim, öncelikle bizimle birlikte seçilen şahsınıza ve tüm meclis üyesi arkadaşlara Milliyetçi Hareket Partisi adına başarılar diyoruz.

BAŞKAN- Teşekkür ederim.

Muhammet ŞAHİN-  Burada biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak halkımızın faydasına, halkımızın hayrına olan bütün projelerde, bütün çalışmalarda yanınızda olacağımıza belediyedeki faaliyetlerinizi yakından takip edeceğimizi, gerek Milliyetçi Hareket Partisi ilçe teşkilatı olarak, gerek ocak teşkilatımız olarak, mahalle teşkilatlarımız olarak bunları yakından takip edeceğimizi bilmenizi istirham ediyoruz. Bayraklımızın menfaatlerine olan birlik ve beraberlik içinde eksik hizmet götürülen mahallelerimizin sorunlarını, sıkıntılarını hep birlikte bunu çözeceğimize ve çözüm üreteceğinize inanıyoruz bunların da yakından takipçisi olacağız. Bizim sizlerden istirhamımız, hesap verilebilir açık ve şeffaf belediyecilik faaliyetlerini yürütmenizi temenni ediyoruz. Bu bağlamda da Milliyetçi Hareket Partisi olarak bunların yakından takipçisi olacağımızı bilmenizi istirham ediyoruz. Saygılar sunuyorum, iyi günler diliyorum.

BAŞKAN- Çok teşekkür ederim. Buyurun.

Mikail BİLİCİ- Sayın başkan ben de arkadaşlarımızın başta sizin,  bu dönemdeki çalışmalarınızı tebrik ediyorum. Sayın başkan Mart ayı bu coğrafyada yaşayan milletler için önemli bir ay. Bu ay içerisinde Emekçi Kadınların günü vardır.

BAŞKAN- 8 Mart.

Mikail BİLİCİ- 8 Mart evet. Yaşlıların günü vardır, şehitlerimizin günü bu aydadır. İstiklal Marşımız bu ayda kendini bulmuştur kabulü. Çanakkale Deniz Zaferi bu aydadır, yine Vergi haftası bu aydadır. Tabi bu kadar gün varken değinmek lazım ufak tefek ama şöyle bir ikisine değineyim. Çanakkale Zaferi bir toplumun millet oluşunu bulamamışsa hele hele bu coğrafyada yaşayan bir milletin tam tekmil bir millet edememişse o coğrafyanın büyük sıkıntılara, eğil olduklarına inanmak lazım. Arkadaşlar Çanakkale de Gelibolu denilen adaya bir saatte düşen mermi ağırlığı 3200 kg. Bir saatte metrekareye düşen kovan sayısı 600. Yine o dönemde denizden denizdeki Muavenet isimli gemimiz İngiliz gemisini batırdığında 500 tane İngiliz  mürettebatı denizin dibine gömüldüğünde 1992 yılında sırf ismi benziyor diye Amerikan donanması tarafından tatbikatta muavenet isimli gemimiz vurulmuştur ve bizim orda şehitlerimiz olmuştur. Millet olmak bunları bilmekten geçiyor. Birde vergi haftasına değinmek istiyorum. Değerli arkadaşlar, İsveç denen bir ülke var bu ülkenin nüfusunun %90 ı ateist. İnanmayan bir nüfus ama bakıyorsunuz ki o ülkede vatandaşına vergi iadesi dönüşü yapılıyor yani, on lira almış iki lirası fazla gelmiş vatandaşına diyor ki, gelin bu iki lirayı size iade ediyorum diye bir millet veya devlet. Bizim ülkemizde de vergi olayını efendim ben şu görüşteyim ben şu algıdayım, ben şu kaygıdayım diye kendini onun arkasında saklamaya çalışıp da rahat hırsızlık yapıp, vergi ödemeyen bir nüfusun mensubuyuz. Bizim ülkemizde vergi ahlakı son derece sıkıntılı. O ahlaki sıkıntıya düşüren söylemler içerisinde de şu menşeliyim bu menşeliyim sohbetleri ile kendilerini kandırdıklarını bilmiyorlar sadece o hırslıklarının önüne set olsun diye koyuyorlar. O yüzden bu vergi haftası da bizim milletimiz için ülkemiz için önemli bir gün. Böyle bir hatırlatma içinde olayım dedim sayın başkan teşekkür ederim.

BAŞKAN- Çok teşekkür ediyorum. Buyurun.

Abdullah AKTAŞ- Ben Cindi Bey’in söylediğine bir ilave yapacağım. Dedi ki kapalı pazar yeri yapıldı. Emre Bey’de buna gerekli cevabı verdi ama şimdi kaç tane kapalı pazar yeri yapıldı  Bayraklı da acaba sayabilir mi kendisi? Benim bildiğim iki tane ya da üç tane onlara da kapalı pazar yeri denmesi mümkün değil. Esnafın kafasına yağmur suları, pislik suları aka aka satış yapmaya çalışıyorlar. Bu pazarlar gerçekten Bayraklıya yakışan pazar yerleri değil ya da bu devirde olması gereken pazar yerleri değil. Sizin seçim süresince vermiş olduğunuz vaatlerin içerisinde vardı biz de bunu takip edeceğiz. İnşallah daha modern daha iyi pazar yerleri Bayraklıya kazandırılır diye düşünüyoruz. Ayrıca Mansuroğlu Mahallesin de 41 yıllık ve İzmir‘in en büyük ikinci Pazarı olan yaklaşık 1300 esnafı barındıran, Manisa’dan, Salihli’den servislerle pazarlara gelinen Çamkıran Pazar yeri geçmiş dönem belediyenin vurdumduymazlığı, buraya proje üretmemesi, burayı bir yere taşımamasından dolayı kapatıldı. Ondan sonra dendi ki,  şu şu maddenin, şu şu yönetmeliğinden dolayı kapatılıyoruz denilerek üstü örtülmeye çalışıldı ama biz bunun nasıl kapatıldığını çok iyi biliyoruz ve o zamanda takipçisi olmuştuk ve bu Pazar yerlerinin çözülmesi için biz de devreye girdik. Viyadüklerin alta taşınması için gerekli izinler alındı tarafımızdan, milletvekili yani genel başkan yardımcısı tarafından gerekli izinler alındı. Bu sefer de Bornova belediyesi buna izin vermedi. Dolayısıyla pazaryeri konusuna girmeyin Pazar yerini yapamadığınız 5 yılda Bayraklı belediyesinin beceriksizliğinden bir tanesiydi. Çay mahallesi Pazar yeri yaptınız iki yılda açamadınız. Neden? 130 kişi fazla insan yazdınız diye. 130 yandaşı fazla yazdınız diye olaylar çıktı ve bunların şeyleri yapılamadı. Dolayısıyla pazar yerleri komple elden geçirilmesi lazım insanımıza ve esnafımıza uygun Pazar yerleri yapılması lazım. Bir diğer bir konu, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı İzmir’e yapılıyor. 2060 yataklı Bayraklı Entegre Sağlık Merkezi. İçerisinde 5 tane hastane, yaklaşık 500 tane ameliyathane, şuan da 3 vardiya halinde 1500 kişi çalışıyor yani günlük 4000 çalışan demek. Bittiğinde de 5000 çalışana ulaşacağı anlamına geliyor bu. İçerisinde 5 Hastanenin dışında bir tane tutuklu hastanesi var, ayrıca…

BAŞKAN- Kim yapıyor bu hastaneyi?

Abdullah AKTAŞ- Devletimiz yapıyor. Bu da Bayraklıya yapılan bir yatırım.

BAŞKAN- İki firma var sanıyorum orada hastaneyi yapan, yani devlet yapmıyor. Özel yatırım teşebbüsü.

Abdullah AKTAŞ- Yap- işlet- devret modeli ile devletin yaptığı bir proje başkanım.

BAŞKAN- Evet, buyurun.

Abdullah AKTAŞ-  Dolayısıyla devletimiz buradaki birçok İzmir’le ilgili Bayraklı yatırımlarını elinden geldiğince yapmaya çalışıyor. Burada hükümeti ya da şuan biz burada yerel siyasetçileriz dolayısıyla genele geçmek bizim için uygun değil.

BAŞKAN- Siz geçiyorsunuz ama, siz şu an  geçiyorsunuz.

Abdullah AKTAŞ- Hayır söylediği için ben şuan cevap verdim. Dolayısıyla biz kendi işimize bakacağız, biz de muhalefet olarak gerekli katkıyı koyacağız. Bayraklı ya Bayraklı halkının olması gereken düzeye, olması gereken değere getirmek için elimizden geleni yapacağız.

BAŞKAN- Çok teşekkür ederim. Buyurun Mehmet Bey.

Mehmet TOPTAŞ- Sevgili başkanım bu dönem hepimize hayırlı olsun. Gerçekten çok sesli çok renkli bir meclis olacağının işaretini alıyoruz.

BAŞKAN- İstenen şey o.

Mehmet TOPTAŞ- Yerel sorunlar çok yerel sorunları yaratanlar bizler değiliz. Bir de aynaya bir bakalım. Bakınız Emniyet binası belediyenin kendi binası. Bayraklı Emniyet binası hala Bayraklı belediyesinin uhdesinde. Yani kamusal hiçbir yatırım olmadı. Birbirimizin eksiğini, kusurunu aramaktan ziyade yapıcı olmakta fayda var. Biraz önce Mikail arkadaşım güzel bir şey söyledi. Çanakkale ruhu.  İşte Çanakkale ruhunu burada yapmamız lazım. Neydi o Çanakkale ruhu? Anasını, babasını, tarladaki ürünü bırakıp bu vatanı kurtarmak için insanların oraya seve seve, koşa koşa ölüme gittikleri bir ruhtu. Biz de Bayraklı da inşallah bu dönem hep beraber evet borcumuz var, geçmişte bir takım eksiklikler kusurlar olabilir ama ben bütün arkadaşlarıma burada çok güveniyorum, belediye başkanımıza çok güveniyorum, gerçekten her şeyi bilen bir belediye başkanına bugün sahibiz. İlk gün geldiği günden itibaren nasıl davrandığını herkes gördü, bu şeffaf bir belediyecilik de yapacağının işaretlerini de verdi. Biz Cumhuriyet Halk Partisi belediye meclis üyeleri olarak kendisine sonuna kadar destek veriyoruz, çok da güveniyoruz. Çok tasarruflu çok da güzel işler yapacağının işaretini aldık. Borçlar ödenir her belediyenin borçları var arkadaşlar bunlar bu kadar büyütülecek şeyler değil, devletlerin borcu var. Bugün Ankara, İstanbul belediyesinin dünya borçları var işte tek tek ortaya çıkacak göreceğiz ama biz bu borçların altından kalkacağız. Tasarruf tedbirlerimizi bürokratlarımızla, çalışanlarımızla çok güzel bir Bayraklıyı hep beraber yaratacağımızı görüyorum. Hepimize bu dönemin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

BAŞKAN- Buyurun Cindi Bey.

Cindi Can POLAT- Sayın başkanım ismim geçtiği için tekrar söz aldım. Ayakta konuşayım, oturarak konuşabilir miyim?

BAŞKAN- Buyurun. Bir daha isim geçmesin de.

Cindi Can POLAT-  Evet ismim geçtiği için cevap hakkımı kullanmak istiyorum. Şimdi arkadaşlar haksızlık yapmayalım. Geçmiş on yılda gerçekten Bayraklı da çok şey yapıldı arkadaşlarımız küçük görebilir ama ben şuanda hatırladığım kadarıyla 5 ya da 6 Pazar yerinin üstü kapatıldı. Gümüşpala da katlı pazar yeri yapıldı, Nene hatun Kız Yurdu yapıldı…

Mikail BİLİCİ- Cindi sen de gülüyorsun.

Cindi Can POLAT- Ben anlatıyorum siz bunları biliyorsunuz ama bir daha hatırlatayım istedim. BAY-GEM de her sene yüzlerce öğrenciye eğitim desteği sağlandı. Dar gelirli öğrencilerimize burslar verildi, Bayraklı dar gelirli vatandaşlarımızın yoğun yaşadığı bir kent ve bu kentte geçmiş on yıl içerisinde belki binlerce kişiye sosyal yardımlar yapıldı. Belediye hizmet binası küçük bir iş değil Büyükşehir’in de desteği ile hizmete açıldı. Ben şunu söylemek istedim bir az önce, geçmiş on yıl içerisinde merkezi hükümetçe diğer kamu kurumlarına ait başlanmış ve bitmiş şu anda hizmete girmiş tek bir yer yok. Biraz önce Mehmet Bey ifade etti. Bayraklı Emniyet müdürlüğü on yıldır halen bizim hizmet binamızda Bayraklı da hizmet veriyor.

BAŞKAN- Evet karşılıklı konuşmayalım.

Cindi Can POLAT- Şimdi arkadaşlar, Özkanlar Pazar yerini biz kapatmadık Danıştay kararı ile kapatıldı. O da sayın başkanımız daha gelmeden seçilmeden çözdü, yine biz çözdük arkadaşlar. Hastane evet 5 hastane kapasiteli bir hastane yap-işlet-devret modeli ile yapılıyor ama beş tane hastane de kapatılıyor. Onu biliyoruz değil mi? Yeşilyurt devlet hastanesi, Alsancak…

Abdullah AKTAŞ- Hayır hayır öyle bir şey yok. Hastaneler kapatılacak diye bir şey yok.

BAŞKAN- Evet karşılıklı değil.

Cindi Can POLAT- Evet beş bin kişi istihdam edilecek burada ama o diğer kapatılan hastanelerden on bin kişi gelecek, beş bin çalışan işçi arkadaşımız kardeşimiz belki işsiz kalacak.

Abdullah AKTAŞ- Cindi Bey böyle bir şey yok da kendi kafandan geçenleri şuan söylüyorsun. Hiçbir hastanenin kapanması gündemde değil.

Cindi Can POLAT- Arkadaşlar ben bunu söylüyorum, bir dönem kapandı. Evet eksik aksaklıklar olabilir, yanlışlar olabilir, belediyemizin borcu olabilir, Mehmet Bey ifade etti birçok belediyenin borcu var biz önümüze bakalım hep birlikte Bayraklıya daha iyi hizmet etmenin yoluna bakalım diyorum. Teşekkür ediyorum.

Mikail BİLİCİ- Sayın başkan, dilek ve temenniler kısmını bir kelime isim söylendi diye hani söz hakkı talep ediliyor ya öyle olsun benimki de. Cengizhan Mahallesin de bir parkımız var bizim. Onunla ilgili birkaç sefer yazılı önerge de verdik, sözlü önerge de verdik orada yaşlılarımız uzun süre geçiriyorlar. Orada lavabo, bir ibadet edecekleri bir ortam yok. Çok defa dillendirmemize rağmen icra edilmedi.

BAŞKAN- Öncelikli işlerimizden biri olacak.

Mikail BİLİCİ- Başkanı iyi görüyorum arkadaşlar performansı güzel. Cindi Bey’in ilk söylediği belediye hizmetlerine de güldü, hastane sohbetlerine de güldü.  Demek ki iyi konuşuyor Cindi Bey’de. Teşekkür ederim.

BAŞKAN- Ben söylediklerinin niteliği ile ilgili gülmedim ama. Buyurun.

Abdullah AKTAŞ- Başkanım bir de birçok belediye meclis üyesi arkadaşlarımız daha yeni. Hem size, hem belediyemize, hem bürokratlarımıza belki yer değiştirmeler olabilir. Hayırlı uğurlu olsun diyorum. Şimdi geçen dönem biz Hasan başkanımıza maalesef ulaşamıyorduk. Özellikle son bir yıl telefonla takip etmekten artık bıktık. Sizden böyle bir şey olmamasını rica ediyoruz. Neden? Şuan burada herkes Bayraklı belediyesinin birer meclis üyesi, parti kimliği artık ikinci bölümünde kalıyor. Dolayısıyla bizler seçilmiş insanlar olarak burada belediyenin meclis üyeleri olarak halkımızdan gelen bir takım talepleri yerine getirmemiz gerekiyor, dolayısı ile size ve bürokrat arkadaşlarımıza rahatça ulaşabilmemiz gerekiyor. Sizden ricam hem kendi cep telefonunuzu, hem de değişen varsa onlarla birlikle yenilenmiş bürokratlarımızın cep telefonları numaralarını taraflarımıza dağıtmanız. Rica ediyoruz.

BAŞKAN- Evet son olarak Yeşim Hanım.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım Mikail Bey’e cevap vermek için söz aldım. Mikail Bey İsveç den bahsetti hatırlıyorum. Değil mi, yanılmıyorum? Vergi iadesinden bahsetti. Ben size cevap vermek istiyorum vergi ile ilgili. İsveç’te vergi iadesinden bahsettiniz sanırım ki Türkiye’de de bu uygulama olduğunu hatırlamıyorsunuz. Çünkü KDV iadesi ya da vergi iadesi dediğiniz şey Türkiye de geçerliydi ve bunu hükümet kaldırdı. Vergi yükünün fazla olmasının nedeni yine sizsiniz, yani sizin iktidarınız. Umarım ki Cumhuriyet Halk Partisi iktidara gelince vergi yükünü düşürecektir. Teşekkür ediyorum.

Mikail BİLİCİ- Söz hakkı doğuyor sayın başkanım.

BAŞKAN- Mikail Bey yeterli. Bir kelime bir kelime daha…

Mikail BİLİCİ- Vergi iadesinden değil sayın başkan ben toplanan direkt vergilerden bahsettim. indirekt vergilerden dolaylı vergilerden değil. On lira vergi toplanıyor…

BAŞKAN- Mikail Bey şimdi komünizmi övüyorsun diye bir dahaki seçimlerde aleyhinde bir şeyler söyleyebilirler. Burada keselim bence.

Mikail BİLİCİ- Yok yok tamam. Teşekkür ederim.

BAŞKAN- Evet sevgili dostlar, sevgili arkadaşlar. Biz geldiğimiz günden bugüne hem seçim propagandamızda ve sonraki süreçlerde şunu söyledik, biz Bayraklıdaki tüm vatandaşlarımızın hizmetindeyiz. Biz parlamenter demokrasiye inanan bir partinin üyesiyiz. Seçimlere inanan bir partiyiz, doğal olarak seçimlerde vatandaşın hür iradesine saygı duyuyoruz. Hangi siyasal partiden olursa olsun, hangi partiye oy verirse versin vatandaşımız, ister Adalet ve Kalkınma partisine oy versin, ister Milliyetçi Hareket partisine oy versin, ister Halkların Demokratik partisine oy versin, İyi partiye oy versin, Cumhuriyet Halk partisine oy versin bu vatandaşlarımızın tamamının bizim başımızın üzerinde yeri vardır. Gerekli hizmet ne ise bu hizmetin tamamını aktaracağız. Ak Partili ve Milliyetçi Hareket partili meclis üyelerimize de kapımızın açık olduğunu, bütün önerilerinizi yapıcı eleştirilerinizi doğru algılayacağımızı, kabul edeceğimizi ve gereğini yapacağımızı burada beyan ediyorum.

VIII. TOPLANTIYA KATILAMAYAN MECLİS ÜYELERİNİN MAZERETLERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ

BAŞKAN- Evet, bir arkadaşımız gelmedi. Sayın Osman AKSEKİ. Daha önce planladığı sanıyorum bir gerekçe ile katılamadı. Osman Bey’in mazeretinin kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

IX. 2. BİRLEŞİMİN GÜN VE SAATİNİN TESPİTİ.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım bir sonraki meclisimiz 18 Nisan saat 18.00’de talep ediyoruz.

BAŞKAN- Uygun mudur size de?

Abdullah AKTAŞ- Uygundur başkanım.

BAŞKAN- Evet bir sonraki meclisimiz 18 Nisan Perşembe saat 18.00’ de. Hepinize çok teşekkür ediyorum.

 

    Serdar SANDAL

        Başkan

                                                    İpek KUL                                     Mukaddes IŞIN

                                                       Üye                                                        Üye