Meclis Çalışmaları

02/05/2019

 

BAYRAKLI BELEDİYE MECLİSİNİN 2019 YILI MAYIS AYI TOPLANTISININ 02.05.2019 TARİHLİ I. BİRLEŞİMİNİNE AİT TUTANAK

 

HAZIR BULUNANLAR    :

Belediye  Başkanı                 : Serdar SANDAL

Üyeler                                    : İsmail SARI- Mehmet TOPTAŞ- İbrahim BALIKÇI- Hulisi BAŞARAN- Yeşim TEKOĞLU- İrfan ÖNAL- Cindi Can POLAT- Serap KESKİN- İpek KUL- Nilgün ALPASLAN- Osman AKSEKİ- Zehra ONGUN- Gönül GÜNGÖR- Ali UĞUREL- Emel ARSLAN HÜR- Ertuğrul CİVELEK- Metin UYMA- Mukaddes IŞIN- Kıyasettin AYDEMİR- Şeyhmus BIÇAKÇI- Özgür HIZAL- Dilek YILDIZ- Osman SAĞLAM- Abdullah AKTAŞ- Mikail BİLİCİ- Hayrullah TELLİ- Seyfettin ATBAŞ- Murat PERVANE- Ahmet ÖZTEP- Emre DEMİR- Orhan TEMİZ- Muhammet ŞAHİN- Derviş KABACIK.

HAZIR BULUNMAYANLAR: Gamze Gül ÇAMUR- Hasan KARABAĞ- Alim ÇANKAYA- Şentürk APAYDIN.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı

I. BAŞKAN TARAFINDAN MECLİSİN AÇILMASI

BAŞKAN- Evet meclis çoğunluğumuz var, meclisi açıyorum. Değerli ilçe başkanlarım, muhtarlarımız, sivil toplumun değerli temsilcileri, meclis üyelerimiz hayırlı bir meclis geçirmemiz umuduyla meclisimizi açıyorum.

II. GEÇMİŞ TOPLANTI TUTANAĞININ OYLANMASI

18.04.2019 tarihli Meclis Tutanağı.

BAŞKAN- Öncelikle geçmiş toplantı tutanağının oylanmasıyla ilgili. Buyurun.

Abdullah AKTAŞ- Gündeme ilave edilmesini istediğimiz önergelerimiz var.

BAŞKAN- Tamam, o maddemiz var bizim zaten.  Yani 3. maddemiz oradan ekleyebilirsiniz.

Yeşim TEKOĞLU- Oylamaya sunalım başkanım toplantı tutanağını.

BAŞKAN- Evet. Geçmiş toplantı tutanağını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

Yeşim TEKOĞLU- Söz alabilir miyim, başkanım? Meclisten önce.

BAŞKAN- Buyurun.

Yeşim TEKOĞLU- Sayın başkanım, değerli meclis üyeleri hepinize sevgi ve saygılar sunuyorum. Meclise başlamadan önce birkaç bir şey söylemek için söz aldım. Son günlerde hain terör örgütü PKK’ya yönelik yapılan operasyonlardan aldığımız üzücü şehit haberleriyle yüreğimiz parçalandı. Sınır ötesinde mücadele ederken şehit düşen Mehmetçiklerimize ve bugüne kadar yitirdiğimiz tüm şehitlerimize Allahtan rahmet, ailelerine sabır diliyoruz. Öte yandan 17 Nisan 1940 Köy Enstitülerinin kurulduğu tarih. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı çağdaş uygarlık yolunda tamamen Türkiye Cumhuriyeti projesi olan ve köylere öğretmen yetiştirmek amacıyla açılan Köy Enstitülerin in’de 79. yılını geride bıraktık. Günümüzde artık Köy Enstitüleri olmasa da kurulmasında emeği geçen herkese saygılarımızı minnetlerimizi iletiyoruz. 22 Nisan da İstanbul Küçükçekmece de yaşanan çocuk istismarına hepimizin vicdanı sızladı. 5 yaşındaki çocuğa yaşatılan bu iğrenç olayın bir daha olmamasını diliyorum. Bu gibi menfur olayların bitmesi, gerekli tedbirlerin artık alınması ve suçlulara gerekli yaptırımların uygulanmasını istiyoruz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vardı birde bu ayda. Yaşadık kutladık. Atatürk’ün tüm çocuklara armağan ettiği bu bayramı Bayraklıda başkanlığımızın önderliğinde büyük coşkuyla şölen havasında kutladık. Binlerce vatandaşımızın katıldığı kortej yürüyüşü sonrası çocuklar kendileri için hazırlanan birbirinden eğlenceli aktivitelerle buluştular. Bütün dünya çocuklarının eşit hak ve özgürlük içinde mutlu ve huzurlu yaşayacakları bir yaşam diliyoruz, bu anlamda belediye başkanımıza da teşekkür ediyoruz. Bir diğer konu da dün biliyorsunuz 1 Mayıstı, emek ve dayanışma günü. Burada dün belediye başkanımızla birlikte Fen İşleri Şantiyesinde bayramımızı kutladık. Çalışan tüm yurttaşlarımızın emek, alın teri, dayanışma ve yardımlaşma gününü bir kez daha kutluyorum. Emeğin sömürülmediği ve en yüce değer olduğu emekçilerimizin de tüm temel haklarına sahip olduğu nice 1 Mayıslar diliyorum, teşekkür ediyorum.

BAŞKAN- Evet, teşekkür ediyorum. Gündemimizin 3. maddesi.

III. BELEDİYE BAŞKANI VE MECLİS ÜYELERİNCE GÜNDEME İLAVE EDİLMESİ İSTENEN ÖNERGELER

BAŞKAN- Var mı bir önergemiz?

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım bizim iki önergemiz var, takdim edeyim.

BAŞKAN- Buyurun. Evet, tek tek okuyalım. Evet, verilen önergeleri arkadaşımız okusun. Oylarınıza sunalım sonra. Evet buyurun.

SAYIN MECLİS BAŞKANLIĞI’NA

14.04.2019 tarihinde gerçekleştirmiş olduğumuz meclis birinci birleşiminde kurulmasına karar verilen Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonunun adının Madde Bağımlılığıyla Mücadele Komisyonu olarak düzeltilmesi hususunda karar alınmasını arz ederim.

Meclis üyesi Gönül GÜNGÖR imzalı

BAŞKAN- Evet arkadaşlar, verilen önergenin gündeme alınmasını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir. Buyurun.

                                  

 

 

 

MECLİS BAŞKANLIĞINA

Çocuk istismarı konusunda, belediyemiz Sosyal Yardım İşler Müdürlüğü bünyesinde ‘Çocuk Masası’ oluşturulması ve burada uzman kişiler tarafından sorunların çözümünde ailelere destek verilmesi hususunda gerekli kararın alınmasını arz ederiz.

Meclis üyesi ; Yeşim TEKOĞLU,  Emel ARSLAN HÜR, Cindi Can POLAT, Nilgün ALPASLAN, Metin UYMA, Gönül GÜNGÖR, Şeyhmus BIÇAKÇI, İpek KUL,            Mukaddes IŞIN imzalı.

BAŞKAN- Evet arkadaşlar önergenin gündeme alınmasını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir. Evet diğerini okuyalım.

                                               MECLİS BAŞKANLIĞINA

Belediyemiz sınırları içerisinde mülkiyeti belediyemize ait üzeri işgalli arsaların, gecekondu bölgelerindeki rayiç bedellerinin çok yüksek olması nedeniyle vatandaşlarımız tapularını alamamaktadır.

M2 3000 TL - 4000 TL olan takdir komisyonu kararlarının tekrar gözden geçirilerek, bu yüksek rakamların düşürülmesi ve emlak rayiç bedelleri üzerinden verilmesi, aynı zamanda yola terki olan parselleri, yola terki yapıldıktan sonra hak sahiplerine yola terksiz olarak verilmesini saygılarımla arz ederim.

Meclis üyesi Seyfettin ATBAŞ imzalı

BAŞKAN- Buyurun. Yeşim Hanım bir şey söyleyecek misiniz?

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım gündem olmasına gerek yok bence bilgi anlamında alabilirsiniz birimden.   

  BAŞKAN- Evet arkadaşlar bence de bizim de üzerinde düşündüğümüz, konuştuğumuz Ak Parti Grubuyla da paralel düşünüyoruz. Önergeyi oylarınıza sunuyorum gündeme alınmasıyla ilgili.  Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

MECLİS BAŞKANLIĞINA           

Belediyelerin, yönetildiği partinin adına ve durumuna bakmaksızın demokrasinin gereği olarak gerçek sahiplerinin yani halkının bilgi alma hakları çerçevesinde, insanların bireysel başvurularına gerek kalmaksızın her türlü bilgilendirmeyi yapması, belediye yöneticilerinin kendilerine olan güvenin, şeffaflık ve dürüstlüğünün en güzel göstergesidir.

Bayraklı belediyesi, İzmir ilçe belediyeleri içerisinde borcu en fazla olan belediyeler arasında ve maddi yönden en kötü olan, ya da periyodik olarak çekilen kredilerle günü kurtarmaya çalışan belediyelerden bir tanesidir.

31 Mart yerel seçim sonrası İzmir ve Türkiye geneli birçok ilçe belediyesi devir aldığı belediyenin borçlarını halkın görebileceği şekilde ana arter noktalarda, belediye binasında yazılı afiş ve dijital reklam panolarında yayınlanarak halkını bilgilendirmiştir.

            Aynı yöntemlerle Bayraklı belediyesinin de önceki dönemden devir alınan borçlar listesinin açıklanarak Bayraklı belediyesi meclisinin ve Bayraklı halkının bilgilendirilmesi hususunda, konunun Bayraklı belediye meclis gündemine alınmasını arz ederim.

Meclis Üyesi Abdullah AKTAŞ imzalı

BAŞKAN- Evet değerli arkadaşlar malumunuz Türkiye’nin 81 ilinde yüzlerce belediyemiz var. Bu belediyeler arasında gerek Sayıştay gerek Mülkiye Müfettişleri tarafından en sık denetlenen belediyeler Cumhuriyet Halk Partili belediyeler. Doğal olarak burada hesabını veremeyeceğimiz hiçbir işlem yok ama bunu bu rutin dışından çıkarıp siyasi arenanın malzemesi haline dönüştürmek gayretine biz çok sıcak bakmıyoruz. Bu anlamda Adalet ve Kalkınma Partisinin değerli meclis üyeleri, Milliyetçi Hareket Partisinin değerli meclis üyeleri bu konuda bilgi edinmek istiyorlarsa bu bilgileri ben arkadaşlarıma sunarım ama bunun tamamının kamuoyuna sunulması işi birazcık siyasal içerikli bir şey olduğu için bilmiyorum grubumuzun kanaati nedir? Yeşim Hanım.

Yeşim TEKOĞLU- Yok başkanım önergeyi gündeme almayalım.

BAŞKAN- Buyurun.

Abdullah AKTAŞ- Şimdi başkanım bu siyasi bir şey değil orada zaten gereken yazıyor, bu halkın bilgilendirilmesi ve bu meclisin bilgilendirilmesi. Şimdi ben bir soru sormak istiyorum o zaman cevabını da burada verirseniz sevinirim. Bu belediyenin şuan borcu kaç para? 400 trilyon mu eski parayla, 300 trilyon mu, 200 trilyon mu? Kesin hesaba bakıyoruz, kesin hesapta 119 trilyon eski parayla borç görünüyor fakat bunun 42 trilyonu yani 42 milyon yeni parayla envanter hesabında borç görünüyor. Şimdi Bayraklı belediyesinin borcu seçim sürecinde her yerde konuşuldu, daha önceden de biz bir takım borçların olduğunu biliyorduk. Şimdi niye bunu halk duymasın? Biz halk için burada toplanmıyor muyuz? Ya da bu belediye meclis üyeleri neden bunun bilgisini almasın? Yani bu bilgilerin burada verilmesi lazım. Ayrıca bu siyasi malzeme değil İzmir deki yanlış hatırlamıyorsam 8-10 tane belediye yani sonuçta ben de belediye başkanı olsaydım kendimin ne devir aldığını bilmek isterdim. Dolayısıyla buda açık yüreklilikle belediyeler gerekli açık alanlarda, belediyenin önünde ya da bir afişlerde, ya da dijital platformlarda bunu yayınladılar.

BAŞKAN- Yani ben de evet Ankara da çok sık duydum. Ankara Büyükşehir Belediyemizin, Bursa’nın, İstanbul’un bütün meydanlara bu hesapları açtığına tanık olduk herhalde. Neredeydi bunlar?

 Abdullah AKTAŞ- Aynı şeyin burada yapılmasını istiyoruz.

BAŞKAN- Hiçbir yerde böyle bir çalışma Adalet ve Kalkınma Partisinin herhangi bir belediyesinin borçlarıyla ilgili sağa sola astı herhangi bir şey yok…

Abdullah AKTAŞ-   Menderes belediyesine baktınız mı, başkanım?  

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım meclis kararıyla olmuyorki bunlar. Meclisi ilgilendiren bir konu değil.

Abdullah AKTAŞ- Başkanım bir saniye sözümü bitirebilir miyim? Şimdi neden Bayraklı belediyesinin borcunu açıklamaktan kaçınıyorsunuz? Ben bunu anlamıyorum.

BAŞKAN- Kaçınmıyorum. Ben sizin bunu basına…

Abdullah AKTAŞ- Hayır bu kesinlikle siyasi bir malzeme değil.

BAŞKAN- Bu siyasi bir işlem. Şimdi ilgili başkan yardımcımıza söz vereceğiz, gerekli bilgiyi burada bütün vatandaşlarımıza ve siz ihtiyaç duyuyorsanız size arkadaşımız söylesin hiçbir şey yok.

Abdullah AKTAŞ- Tamam öğrenelim neymiş borcumuz.

Mehmet ŞİMŞEK ( Belediye Başkan Yardımcısı)- Sayın başkanım 2018 yılı kesin hesabı zaten bütün meclis üyelerimize sunuldu, orada muhasebe kayıtlarından da görüleceği üzere borç tutarlarımız yazmakta. 2019 Mart sonu itibariyle olan borçlarımızla sizinle daha önce paylaşmıştık, onu da dilerseniz paylaşabilirsiniz. Kesin hesaptaki yazan rakamlarımız bizim yani devletin resmi rakamlarıdır biz bunları Sayıştay’a da gönderiyoruz, diğer kamu kurumlarına da gönderiyoruz. Bununla ilgili detaylı bilgi almak isterseniz yine sizinle paylaşırız.

Abdullah AKTAŞ- O zaman müdürümüze ben başka bir soru daha sorabilir miyim, başkanım?

BAŞKAN- Şimdi sevgili dostum bu sonuç itibari ile meclisin takdir yetkisindeki bir işlem değil, idari bir tasarruf. Yani ben sadece bilgilenmeniz adına başkan yardımcımıza söz verdim.  Şimdi önergeyi oylayacağım.

Abdullah AKTAŞ- Sorunun cevabını alamadık ki. Yani müdürüm bu belediyenin borcu var mı, yok mu?

Yeşim TEKOĞLU- Şu an önergenin gündeme alınması…

BAŞKAN- Önergeniz kabul bile edilmedi daha bir durun.

Abdullah AKTAŞ- Bilgi alalım dediniz ya.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım kesin hesap…

Abdullah AKTAŞ- Şuan rakam olarak bu belediyenin borcu kaç para?

Yeşim TEKOĞLU- Abdullah Bey kesin hesabı görüşeceğiz ya.

Abdullah AKTAŞ- Kesin hesapta bir şey yazmıyor. Kesin hesapta öyle yuvarlak…

BAŞKAN- Orada görüşeceğiz zaten bu mevzuyu.

Yeşim TEKOĞLU- Komisyon üyeniz yok mu Plan Bütçede.

Abdullah AKTAŞ- Başkanım bütçeyi konuşmuyoruz zaten.

Yeşim TEKOĞLU- Kesin hesap bütçe komisyonuna…

BAŞKAN- Kesin hesapta zaten görüşeceğiz bu konuyu.

Abdullah AKTAŞ- Şimdi ben bunu açık ve net olarak yayınlansın dedim siz de müdürümüzden bilgi alalım dediniz. Müdürümüz tamam kendi diliyle yani muhasebe diliyle açıkladı, ben de görüyorum. Şuan benim önümdeki kesin hesaba baktığıma göre 120 trilyon borç görünüyor. 3 tane kaleme sığdırılmış. Banka kredisi 51 trilyon eski parayla konuşuyorum. Yine bir banka kredisi 25 trilyon, vergi borcu 990 milyar.

BAŞKAN- Meclisten alınan kararlarla alınmış değil mi bunlar? Geçmiş dönem.

Abdullah AKTAŞ- Hayır meclisten alınan kararlar değil. Yani tabi krediler borçlanmalar öyle alınmış ama sonuçta 120 trilyon burada borç görünüyor.

BAŞKAN- Yani her kredi alımı meclis gündemine gelmiş, gerekliliğiyle ilgili tartışmalar yapılmış, meclisten geçip krediler alınmış. Alınan bu kredilerin…

Abdullah AKTAŞ- Meclisten bunlar oy çokluğuyla geçti, oy birliği ile geçmedi bunlar. Biz aslında yanlış hatırlamıyorsam 53 trilyonluk paranın nasıl geçtiğini söyleyeyim. Burada 3 tane proje sunuldu dediler ki bu projeler…

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım önergenin gündeme alınıp alınmamasıyla ilgili…

Abdullah AKTAŞ- Bu projeler yerine getirilmedi yapılmadı yani. Yapılan varsa arkadaşlar bizi götürsün göstersin.

BAŞKAN- Evet arkadaşlar bir saniye. Önergeyi oylarınıza sunuyorum gündeme alınıp alınmaması. Kabul edenler, etmeyenler? Oy çokluğuyla kabul edilmemiştir. Bir sonraki önerge.

MECLİS BAŞKANLIĞINA

Hitap ettiği halkın, sorunlarını çözmek, sıkıntılarını gidermek, hizmet kalitesini arttırmak belediyenin işleyişine katkıda bulunmak üzere yerel yönetimler yasaları gereği ‘Belediye Meclis Oturumları’ yapılmaktadır. Bu meclis oturumlarında halkımızı ilgilendiren konular ve belediyenin yürütülmesine ilişkin kararlar alınmaktadır.

Belediyelerin gerçek sahibi halkımız yönetimi için yapılan bu meclis oturumlarının, halkımıza daha rahat ulaşması ve mecliste yapılan tüm görüşmelerden haberdar olabilmesi adına, demokrasi ve şeffaf belediyeciliğin bir gereği olarak Bayraklı Belediyesi Meclis oturumlarının belediyemize ait web sayfasından ya da belediyemize ait sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanması hususunda, konunun Bayraklı Belediye Meclis gündemine alınmasını arz ederim.

Meclis Üyesi Abdullah AKTAŞ imzalı                      

BAŞKAN- Evet buyurun.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım sanırım kaçırdı Abdullah Bey biliyorsunuz ilk meclis oturumunda zaten bunu oylara sunduk, yazılı ve görsel olarak, kayıt altında onayladık, zaten yasa anlamında öyle kayıt cihazıyla.

Abdullah AKTAŞ- Değil bahsedilen burada kayıt cihazı değil. Kayıt cihazı şuan dışarıdaki arkadaşlar ve bir saniye bahsedilen o değil. Kayıt cihazı dediğiniz şuan benim konuştuğumu kaydeden cihaz. Şuan bizleri görüntüleyen kameralar ve bizleri dışarıdan izleyen insanlar, ben bundan bahsetmiyorum. Şuan ki bu oturumların nasıl İstanbul Büyükşehir Belediyesinde canlı olarak yayınlanıyorsa bizim web sayfamızda yayınlansın ya da bizim belediyemize ait sosyal medya hesaplarında yayınlansın ve vatandaşta bunları direk mecliste konuşulan her şeyi direk olarak bilgilensin. Yani önceki gündeme gelenle bugün gündeme gelen aynı şey değil.

BAŞKAN- Bir bakın bakalım.

Abdullah AKTAŞ- Mesela İstanbul da belediye başkanı güzel bir uygulama yaptı ve herkeste bunu orada yapılan konuşulan her şeyi açık yüreklilikle görüp izleyebiliyor.  Ne yapıldığını, nasıl işler yapıldığını aynı işlem burada da yapılsın.

BAŞKAN- Evet buyurun Yeşim Hanım.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım zaten meclisimizde ses kaydı ve kameralar kayıttaymış. Sanırım Abdullah Bey canlı yayın olarak sunulmasını istiyor sanırım web aracılığıyla, başkanımızın takdirinde o.

 Abdullah AKTAŞ- Müdürüm size zahmet bir daha okur musunuz orayı, anlaşılmadı galiba o önerge.

BAŞKAN- Bir daha okuyalım önergeyi.

Bayraklı Belediyesi Meclis oturumlarının belediyemize ait web sayfasından ya da belediyemize ait sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanması.

Abdullah AKTAŞ- Yani kayıtların kayıt altına alınması değil yani.

Yeşim TEKOĞLU- Yani ses kaydı ile yazılı doküman var, kamera kayıtları var gerekçeyi anlayamadım.

Abdullah AKTAŞ- Başkanım demek istediğimi Yeşim Hanım anlamamakta direniyor ama siz benim ne demek istediğimi anladınız mı?

Yeşim TEKOĞLU- Anladım da amacınız ne? Ses kaydı var zaten, kamera kayıtları da var.

Abdullah AKTAŞ- Ses kaydından bahsetmiyorum. Burada…

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım oylamaya sunalım.

Abdullah AKTAŞ- Başkanım bir saniye. Ya niye halkın görmesinden kaçıyorsunuz kardeşim.

Yeşim TEKOĞLU- Niye kaçalım sakladığımız bir şey yok ki.

Abdullah AKTAŞ- Burada olanın niye halkın öğrenmesinden kaçıyorsunuz.

Yeşim TEKOĞLU- Bir kere kaçıyor olsak ses kaydı olmaz.

BAŞKAN- Arkadaşlar…

Abdullah AKTAŞ- Başkanım bir saniye bir şey söyleyeceğim. Şuan bir kamera bizi çekiyor değil mi?

BAŞKAN- Sevgili dostum bir önerge verdiniz mi? Evet. Sonuç itibari ile meclis gündemi açısından biz de önergenizi oylatacağız. Sonuçta meclisin takdir yetkisine sizler de bizler de saygı duyacağız. Evet, önergeyi oylarınıza sunuyorum arkadaşlar gündeme alınmasıyla ilgili. Kabul edenler, etmeyenler? Kabul edilmemiştir.

Abdullah AKTAŞ- Tebrik ediyoruz sizi.

MECLİS BAŞKANLIĞINA

Bayraklı mahallemiz 1916 ve 1917 sokaklarında yan yana dizilmiş yedi sekiz adet çöp konteynırı bulundukları sokaklarda görüntü ve çevre sağlığı açısından çok çirkin ve sağlıksız görüntü vermektedir. Esnaf ve vatandaşlarımızın yoğun olduğu bu mahallemizde bu çöp konteynırlarının yer altına alınması gerekliliğinin kaçınılmaz olduğu yukarda belirtilen şartlara benzerlik gösteren Gümüşpala, Nafiz Gürman, Emek, Postacılar, Yamanlar Mahallelerinde de ilgili çöp konteynırlarının yer altına alınması gereği bilgilerinize arz olunur.

Verilen bu önergeye istinaden geçmişte çirkin görüntülü konteynırlar değiştirilerek ve suni çimenle kaplanmış bu şekilde bütün talepler giderilmiş sanırım.

Meclis Üyesi Mikail BİLİCİ imzalı    

BAŞKAN- Buyurun Mikail Bey.

Mikail BİLİCİ- Sayın başkan yaz mevsimine giriyoruz, tabi insan o işi katı atık toplayan vatandaşlarımız açısından da bakarsak sağlıklı olmaz. Onun kokusunun giderilmesi oradaki insanlara saygıdan, saygıya teşkil etmek lazım. Bir de hakikaten çok çirkin bir görüntü var gördüyseniz, onlar yer altına alınabilirse artık bizim belediyemiz için büyük bütçe değil bunlar. Diğer mahalleler de çok işlek olan alanlar örneğin, Gümüşpala da çok işlek bir alan var. Orada da yan yana konmuş, kokusundan belli bir alanı yazın rahatsız eden hem görüntü kirliliği yaratan onların o şekilde olması hoş olur.

BAŞKAN- Teşekkür ediyorum.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım bu meclisle alakalı bir şey değildir, belediyemizin işleviyle alakalıdır. Siz ilgili birime söylerseniz…

BAŞKAN- İlgili birimden… o yüzden oylatmamıza gerek yok herhalde idari bir tasarruf.

Mikail BİLİCİ- Çözülmesi kafi.

BAŞKAN- Teşekkür ediyorum.

MECLİS BAŞKANLIĞINA

İlçemizde yaşayan engelli ve down sendromlu vatandaşlarımız önündeki engellerin kaldırılması adına belediye binamız önünde (bahçesinde) işletmesini ve hizmetlerini üstlenecekleri kafeterya teşkil edilmesi. Yukarıda belirttiğimiz vatandaşlarımızın aile bütçelerine katkı koyacaktır. Engelli vatandaşlarımız adına yapacağımız en iyi projenin bu olacağına inanıyorum.

Bu önergemin yetkililer tarafından projelendirilip meclis gündemine getirilmesini rica ederim.

Meclis Üyesi Mikail BİLİCİ imzalı

BAŞKAN- Bir daha okur musunuz baş tarafını önergenin?

İlçemizde yaşayan engelli ve down sendromlu vatandaşlarımız önündeki engellerin kaldırılması adına belediye binamız önünde (bahçesinde) işletmesini ve hizmetlerini üstlenecekleri kafeterya teşkil edilmesi. Yukarıda belirttiğimiz vatandaşlarımızın aile bütçelerine katkı koyacaktır. Engelli vatandaşlarımız adına yapacağımız en iyi projenin bu olacağına inanıyorum.

BAŞKAN- Şimdi sevgili arkadaşlar bu dez avantajlı arkadaşlarımızla ilgili tabi ki projeler geliştireceğiz. Biz özellikle Çamkıran’da ki yerimizi kısa bir süre sonra boşaltıp orayı asıl niteliğine uygun olarak kreş olarak düzenleyeceğiz. Benzer şekildeki Osmangazi’de ki alanın da tamamını engelli vatandaşlarımızın hizmetine sunulması ile ilgili çalışmamız olacak. Bu arkadaşlarımızın sosyal hayata entegrasyonu ve bir gelir elde etmeleriyle ilgili arkadaşlarımız çalışıyorlar ama belediyemizin önünde şuan böyle bir alan yok. Daha farklı alanlarda böyle alanın çalışmayla ilgili sizlerin de yine farklı önerileri olursa dikkate alalım, hep birlikte bu arkadaşlarımızın dertlerine bir parçada olsa çözümle ilgili ortak çalışalım.

Yeşim TEKOĞLU- Sayın başkanım Mikail Bey geçen dönemde de bu önergeyi vermişti, bizde ona cevap olarak Osmangazi hizmet binamızın önünde vardı, orayı kullanabilirler aktif olarak demiştik ama herhalde bu dönemde vermek istedi.

Mikail BİLİCİ- Hayır şöyle sayın başkan. O bahse konu olan Osmangazi belediye hizmetlerin olmadığı bir nokta haline geldi, orada vatandaşların gelip çay, kahve içebilecekleri bir ortam yok. Burada nüfus var, o insanlara işletmeyi de onlara vereceğiz. Çankaya belediyesinde falan örnekleri var. O işletmeyi de o arkadaşlarımıza tahsis edip onların ve çevresindekilerin ücretle orada çalışıp, aile bütçesine katkıdan dolayı yani burada nüfus akışı olduğundan dolayı, nüfus yoğunluğu olduğundan dolayı burayı kastediyorum. Yoksa orada olmuş burada olmuş çok önemli değil ama orada onların para kazanabilecekleri o işletmeyi ikame edebileceklerine inanmıyorum, o yüzden burası.

  Yeşim TEKOĞLU- Başkanım Mikail Bey’e teşekkür ederim Cumhuriyet Halk Partili bir belediyeyi örnek gösterdiği için. Başkanım da bununla ilgili gerekli düzenlemeyi yapacaktır.

BAŞKAN- Mikail Bey şöyle yapalım. Yani bunu…

Mikail BİLİCİ- Siz kompozisyonu tam gördünüz değil mi Sayın başkanım.

BAŞKAN- Gördüm gördüm.

Mikail BİLİCİ- Oraya eğer vatandaş gitmeyecekse orada bizim belediye hizmet binamız yok, vatandaş gitmeyecek artık oraya.

BAŞKAN- Biz başka alanlarda, yani mesela bizim buradaki alanla ilgili işi biraz daha somut değerlendirelim. Yani şuan ben çok kabaca böyle bir alanın olmadığını söylüyorum, belki de mümkündür. Bunu hep birlikte değerlendirelim önergenizi gerekiyorsa daha sonra gündeme alalım, olur mu?

Mikail BİLİCİ- Tamam olur.

BAŞKAN- Çok teşekkür ediyorum.

MECLİS BAŞKANLIĞINA

Bayraklı Milliyetçi Hareket Partisi belediye meclis üyesi, Muhammet ŞAHİN olarak 5 yıl boyunca belediyeden tarafıma ödenecek huzur hakkı bedelinin ülkemizin bekası ve geleceğimizin teminatı kahraman ordumuzun yiğit evlatlarına sahip çıkan Şehit Aileleri Vakfına bağışlamak istiyorum.

Meclis Üyesi Muhammet ŞAHİN imzalı

BAŞKAN- Tamam bu kişisel bir takdir.

Yeşim TEKOĞLU- Meclisi ilgilendiren bir konu değil başkanım.

Muhammet ŞAHİN- Başkanım meclisi ilgilendiren değil tüm ülkemizi ilgilendiren bir konu bu ayrıca Yeşim Hanım bu…

Yeşim TEKOĞLU- Yok o anlamda söylemedim.

Muhammet ŞAHİN- Ne anlamda söylediniz?

Yeşim TEKOĞLU- Meclis kararı alınması gerekmiyor.

BAŞKAN- Kararınızın doğru, olumlu gerçekten örnek bir tavır olduğuna bende katılıyorum ama meclis gündemini ilgilendiren yani mecliste oylayacağımız ya da gündeme alabileceğimiz bir konu olmadığı için. Tavrınızdan dolayı kutluyorum.

Muhammet ŞAHİN- Sayın başkanım ülkemizin huzur ve güvenliğini sağlamakta bu uğurda şehit olmuş ülkemizin evlatlarına buradaki alacağımız ücretin bağışlanması kadar doğal bir şey olamaz, takdir edersizin ki. Teşekkür ediyorum bu duyarlılığınızdan dolayı. Sayın genel başkanımız Devlet BAHÇELİ Beyefendinin de bizzat meclisteki uygulaması bu şekilde. Biz bu şekilde bir karar aldık, bunu da mecliste gündeminize almanızı istirham ettik. Bunu da resmileştirmek istiyoruz. Takdir sizlerin.

BAŞKAN- Yani meclisle ilgili bir konu değil sizin kişisel takdiriniz biz de kutluyoruz sizi, çok teşekkür ediyorum. Var mı başka önergemiz? Diğer maddemize geçelim.

IV.GÜNDEME İLAVE EDİLMESİ İSTENEN BİRİMLERDEN GELEN ÖNERGELER

1-(PLAN VE PROJE MÜDÜRLÜĞÜ-  ) İzmir ili, Bayraklı İlçesi Alpaslan Mahallesi, 25N-1B Pafta, 32785 ada, 1 no’lu parsel üzerinde ve yürürlükteki 1/1000 ölçekli Uygulama imar Planında ‘Park’ olarak belirlenmiş alan içerisine bir adet 4x6 metre boyutunda trafo yeri ayrılmasına ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama imar planı değişikliği talep edilmektedir.

            Konunun mecliste incelenerek, 3194 sayılı İmar Kanununun 8/b maddesine, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanununun 7/b maddesi uyarınca Meclis Kararı alınması hususunu OLUR’larınıza arz ederim.

Yeşim TEKOĞLU- Gündeme alınmasını oylayalım başkanım.

BAŞKAN- Evet gündeme alınmasını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir. Korkmuyorum korkmuyorum bizim çoğunluğumuz var benim derdim korku değil. Yok, ben korkmam. Yok, yok onlar Allah’tan da korkarlar. Onların siyasal inancında çalmak yok, çırpmak yok, kul hakkı yemek yok, yetim hakkı yemek yok. Hiç siz o konuda tereddüt etmeyin.

Abdullah AKTAŞ- Başkanım o konuda kimseye ithamda bulunmuyoruz sayın başkanım.

BAŞKAN- Yok bende ithamda bulunmuyorum.

Abdullah AKTAŞ- Ama bu meclisin dışarıda yayınlanması olayına kimin, ne itirazı olabilir ya. Bunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi açık yüreklilikle yapıyor yani, ne var ki bunda? Bu mecliste konuşulanları halkın duymasında ne var, neyden kaçınıyoruz ki yani?

 BAŞKAN- Oyladık bitti. Dönüp dönüp geriye bir şeyleri yapmayalım. Belki ileride tekrar gündeme alırız.

Emre DEMİR- Başkanım herkesi saygıyla selamlıyorum ben de. Konu üzeri olduğu için konuşmak istedim. Şimdi MİKAİL Bey biraz önce…

BAŞKAN- Hangi konuyla ilgili söz istediniz.

Emre DEMİR- İstanbul konusu ile alakalı.

BAŞKAN- Onu dilek ve temennilerde söylersek.

Emre DEMİR- Şuan tam sıcağı sıcağına söylersek…

BAŞKAN- Sıcağı sıcağına değil. Zaten biz onu oyladık ve geçti. Dilek ve temennilerde…

Emre DEMİR- Tamam başkanım.

 

 

 

V. BİRİMLERİN ÖNERGELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ

1- (MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ-1445) 2018 Mali Yılı Kesin Hesabı hk.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım bu önergenin Plan Bütçe komisyonuna havalesini öneriyoruz.

BAŞKAN- Sizler de? Evet, oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

2- (İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ-2098) Belediye Meclisimizin 01.07.2016 tarih 72 sayılı kararı ile ihdas edilen 1 adet 2. dereceli Peyzaj Mimarı kadrosunun iptal edilerek yerine 1 adet 1. dereceli Mühendis kadrosunun ihdas edilmesi hk.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım oylanmasını talep ediyoruz.

BAŞKAN- Evet Ak Parti grubu adına. Söz mü istiyorsunuz? Buyurun.

Abdullah AKTAŞ- Şimdi burada gerçi komisyonlara gelecek komisyonlar görecek ama ben bir şey öğrenmek istiyorum. Burada Peyzaj Mimari kadromuz mu fazla? İlgili müdürümüz buradaysa. Kadromuz mu fazla bu kadroyu hayata geçirmeye çalışıyoruz, yoksa birini işten çıkartıp bir kişi boşaltıp Mühendis kadrosu mu açmaya çalışıyoruz?

BAŞKAN- Bu aslında idari bir tasarruf. Dışarıdan herhangi bir arkadaşımız da gelmeyecek kurum içi idari yapılanmayla ilgili yapılan bir çalışma.

Abdullah AKTAŞ- Sağolun başkanım.

Yeşim TEKOĞLU- İptal ihdas. Oylanmasını talep ediyoruz başkanım.

BAŞKAN- Oylarınıza sunuyorum arkadaşlar. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

3- (İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ-2092) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memurlar için Belediyemizde en çok üyeye sahip bulunan “Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası (TÜM YEREL SEN)” ile yapılan Sosyal Denge Sözleşmesinin süresi 30 Mart 2019 tarihinde sona erdiğinden yetkilendirilecek sendika ile görüşme yapılması ve Sosyal Denge Tazminatı ödemesine yönelik sözleşme metninin imzalanması için Belediye Başkanına yetki verilmesi hk.

BAŞKAN- Evet, Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım Plan Bütçe, Hukuk komisyonlarına havalesini öneriyoruz.

BAŞKAN- Ak Parti grubu? Oylarınıza sunuyorum arkadaşlar ilgili maddenin komisyonlara havalesini. Oy birliği ile kabul edilmiştir.

4- (BİLA) Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu adının Madde Bağımlılığı ile Mücadele komisyonu olarak değiştirilmesi.

BAŞKAN- Evet. Oylarınıza sunuyorum arkadaşlar. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

5- (BİLA) Sosyal Yardım İşler Müdürlüğü bünyesinde Çocuk Masası oluşturulması.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım bu gündem maddesinin Hukuk, Araştırma Geliştirme, Çocuk, Gençlik Spor komisyonu, Sosyal İşler komisyonu, Kültür komisyonu, Eğitim komisyonu ve Madde Bağımlılığı komisyonlarına havalesini talep ediyoruz.

BAŞKAN- Ak Parti grubu adına?Komisyonlara havalesini oylarınıza sunuyorum arkadaşlar. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

6- (BİLA) Raiç bedellerin düşürülmesi yola terki olan parsellerin terkten sonra hak sahiplerine terksiz verilmesi hk.

BAŞKAN- Evet, Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım Plan Bütçe, İmar, Sosyal Konutlar, Hukuk komisyonlarına havalesini talep ediyorum.

BAŞKAN- Ak Parti grubu adına? Komisyonlara havalesini oylarınıza sunuyorum arkadaşlar. Oy birliği ile kabul edilmiştir.

7- (BİLA) Alpaslan Mahallesi, 25N-1B Pafta, 32785 ada, 1 no’lu parselde park alanı olarak belirlenmiş alanda 4x6 metre alanında trafo yeri ayrılması hk.

BAŞKAN- Evet, Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım İmar, Hukuk, Çevre ve Sağlık komisyonlarına havalesini öneriyoruz.

BAŞKAN- Ak Parti grubu adına?Komisyonlara havalesini oylarınıza sunuyorum arkadaşlar. Oy birliği ile kabul edilmiştir.

VI. DİLEK VE TEMENNİLER

BAŞKAN- Evet, dilek ve temenniler kısmında buyurun.

Emre DEMİR- Başkanım, herkesi tekrar saygı ile selamlıyorum.   Öncelikle Mikail Bey’den başlamak istiyorum. Mikail Bey’in de dediği gibi biraz önce Yeşim Hanım tebrik etti kendisini. Cumhuriyet Halk Partili belediyede gördüğünü söylediği için biz bu borçların belediyeye devredilen borçların tamamını da Menderes, İstanbul, Ankara gibi belediyelerde Cumhuriyet Halk Partisinde gördük. Yani sizden görüp de bunu talep ediyoruz yoksa bizim de böyle bir talebimiz olmayacaktı. O yüzden tabi kabul edilmedi saygı duyuyoruz hiç önemli değil. Biz şeffaf belediyecilik namına konuşmalarınızı biliyorduk, duyuyorduk. Muhakkak kabul edilir diye düşünüyorduk ama kabul edilmedi önemli değil. Onla beraber başkanım başka bir konu var sizden de cevap beklediğim onu da notlarıma yazmışım malumunuz üzere uyuşturucu yaşı özellikle kırsal tabir ettiğimiz mahallelerde 13-14 yaşa kadar düşmüş durumda ve bu gençlerin tamamen uyuşturucudan kurtulabilmeleri için spor gibi faaliyetlere yönlendirilmesi lazım diye de burada da konuşmuştuk. Başkanım, yüz takım içerisinden ilk üçe girip Bayraklımızı temsil edecek olan Yamanlar spor, yakın tarih de size kulüpler birliği ile beraber size geldi. Öyle mi?

BAŞKAN- Geldiler.

Emre DEMİR - Çok cüzi miktarda bir yardım beklediler sizden doğru mudur?

BAŞKAN- Doğrudur.

Emre DEMİR - Merak ediyorum başkanım 20 bin lira gibi yardım talebinde bulundular. İlkinde reddedildi siz tarafınızdan doğru mudur?

BAŞKAN- Hayır.

Emre DEMİR - Tekrar öğreniriz konunun tamamını. Ben reddedildiğini, sonraki gün sizin tarafınızdan Yamanlar spor yöneticilerinin tamamen bir daha çağrıldığını,10 bin lira gibi cüzi bir rakam verildiğini öğrendik. Bu doğru mudur başkanım? Doğrudur değil mi? Şimdi buradan manifestolarınızı açmak istiyorum ben. Gerçi çoğunu açmaya gerek yok sadece birisini açalım. “Bayraklı dayanışma kartı” demişiz, bunu başlatacağız demişiz. Altınyol’u yolun altına alacağız demişiz, yerin altına alacağız demişiz. Bunların hepsi şunla bir bütün. Kulüpler birliği geldiğinde siz belediyenin kasasında para yok, biz size para veremeyeceğiz demişsiniz. Öyle mi? Doğrudur değil mi?Değil mi? Onu da öğreniriz başkanım. Fakat böyle bir konu var ise şunu bilmenizi isterim ki, biz zaten 24 mahallemizde manifestomuzu yayınlanırken bu durumu göz önüne alarak belirli manifestolarda bulunduk başkanım. Yani yapabileceklerimizi, belediyenin bütçesiyle yapabileceklerimizi konuştuk, size buraya yanınıza gelen kulüpler birliği ile sizden sonra biz de toplantı yaptık seçim süresinde. Belediye başkan adayımız Sayın Ali ASLAN onlara halı saha gibi büyük normal resmi maçları oynayabilecekleri sahalar tahsis edebileceklerimizi söyledi, fakat onlar bize “Serdar SANDAL bize olimpik tesisler yapacak büyük sahalar yapacak” gibi gibi söylemlerde bulundular ve bu arkadaşlar sizlere oy verdiler onlara da saygı duyuyoruz.

BAŞKAN- Yani bilemiyorum, evet.

Emre DEMİR- Olimpik tesisleri yapabilecek belediye başkanı 20 bin lira gibi bir miktarı neden bu arkadaşlara veremiyor ki bu arkadaşlar U19 takımı. Yani uyuşturucuyu kullanan bu yaş grubu biliyorsunuz mahallelerimizde en etkili olan yaşlardan bir yaş. Neden bu tamamen sizin tarafınızdan karşılanmadı? Ve şöyle, bu talep bize geldi sizden sonra biz kimseyi kapımızdan göndermiyoruz. Bize geldiyse baş göz üzerine diyoruz. Genel başkan yardımcımız Sayın Hamza DAĞ’ı aradık bu kadar konunun ve meşakkatin içinde sağolsun bizi kırmadı ve ilgilendi. Sporcuların kalabileceği Manisa da Yunus Emre Belediyesine ait tesislerde kalabilecekleri yerleri ayarladık, fakat belirli gerekçelerden dolayı arkadaşlar orada kalmadı. Kendilerine yakın tarihte bir daha bir yardımda bulunacağız. Yani eğer böyle şeyler olacaksa siz reddedecekseniz bize gönderin lütfen, biz arkadaşların tüm masraflarını tüm sıkıntılarını karşılamakla mükellefiz başkanım. Önce siz, yapamıyorsanız bize gönderin bu konu ile alakalı sizden bilgi istiyorum. Ben bunların, söylediklerimin duyduklarımın arkadaşların kulüpler birliğinin söylediklerinin tek tek doğru olduğundan eminim. Neden bu arkadaşları geri gönderiyoruz? Yukarıda kapıları kaldırdık daha rahat vatandaşı geri gönderebilmek için mi kaldırdık kapıları başkanım. Ben çok üzüldüm bu konuda gerçekten sizden böyle bir tepki beklemiyordum ama buna da cevaben sizden bir cevap bekliyorum başkanım. Teşekkür ederim.

BAŞKAN- Evet, başka söz isteyen arkadaşımız. Buyurun

Muhammet ŞAHİN- Sayın başkanımız ve sayın meclis üyelerini saygı ve sevgi ile öncelikle selamlıyorum. Öncelikle yaklaşmakta olan 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’in tüm İslam âlemine İzmir’imize ve Bayraklımıza hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Geçen konuşmamda bir metinde bazı hususlardan bahsettim ama Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyesi arkadaş bu konunun özünü fark edemedi herhalde o ekonomiden falan bahsetti geçen bir önceki konuşmamızda. Biz gariban, yoksul fakat bir yuva kurma mücadelesi veren vatandaşlarımıza sosyal belediyecilik gereği  düğün salonlarının ücretlerinin çok yüksek olduğu, bunların yarıya düşürülmesi, yoksul ailelerden de ücretlerinin alınmaması hususunu dile getirmiştik, fakat arkadaşlar konunun özünü değil de  diğer kısmını vurguladılar. Bizim buradan sayın başkanımız isteğimiz düğün salonlarının ücretlerinin çok yüksek olduğu gariban ailelerinin bu konularda mağdur edildiği. Örneğin, havuz başında havuzda düğün yapacak bir insan 1 milyon 100 lira kültür payı veriyor, 6700 lira da düğün salonu ücreti ödüyor. Ümit boz da 600 lira kültür payı veriyor, 4000 lira düğün salonu ücreti ödüyor. Havuz başında da 6 düğün salonun da bu şekilde yüksek fiyatlarda uygulama var. Sosyal belediyecilik gereği belediyenin asli görevinin para kazanmak değil de insanlara hizmet vermek olduğu. Doğru mu, başkanım?

BAŞKAN- Doğru.

Muhammet ŞAHİN- Bu sebepten dolayı düğün salonlarının ücretlerinin düşürülmesi, aynı zamanda şehit ve gazi yakınlarının 3.dereceye kadar ücret alınmaması ile ilgili konuyu arz ediyoruz. Bunlardan dolayı da vatandaşlarımızdan bize sürekli talep geliyor. Düğün salonlarının ücretleri yüksek, düğün yapmakta zorlanıyoruz, sokak aralarında düğün yapmak mecburiyetinde kalıyoruz diye. Bunlarda zaten sizinde seçim süresince bunlarla ilgili birçok yerde dile getirmiştiniz. Acilen düğünler başlamadan bunları göz önüne bulundurup bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz sayın başkanım.

 BAŞKAN- Çok Teşekkür ediyorum.

Muhammet ŞAHİN- Bir konu daha var. Cengizhan Mahallesinde yaz geliyor. Malumunuz Cengizhan Mahallesinde bir mesire alanı gibi bir yerimiz var parkımız, o parkta tuvalet, wc, el yıkama yerleri yok. Yaz geliyor insanlar oralarda oturuyor tuvalet bulamıyor ki tuvalete gitsin, elini yüzünü yıkayamıyor,  bir abdest alıp bir namaz kılamıyor. Bunlarla ilgili çok acil bir şekilde bu hususların yapılmasını rica ediyorum sizden. Vatandaşlarımızın talebidir bu bizlerden. Bizler de sizlere dile getiriyoruz.  Arz ediyorum.

BAŞKAN- Çok teşekkür ediyorum.  Buyurun

Abdullah AKTAŞ- Sayın başkan,1 Mayıs İşçi Bayramı 12 Eylül 1980 darbesi sonrası biliyorsunuz resmi tatil ya da bayram olmaktan çıkartılmış ve yasaklanmıştır. Daha sonra 1 Mayıs yine Ak Parti hükümetimiz tarafından 2009 yılında İşçi Bayramı olarak yasalaştırıldı ve resmi tatil haline getirildi. Dolayısıyla bu anlamlı günden dolayı tüm emekçilerimizin bayramını kutluyorum. Geçtiğimiz ayki mecliste 2017 yılı denetim raporunu inceleyen teftiş kurulu raporunun sonucunu öğrenmek istiyoruz demiştik. Bunla ilgili bilgi var mı acaba?

BAŞKAN- Tamam, cevap vereyim.

Abdullah AKTAŞ- Ayrıca şu an BAY-BEL ve BAY-BEL A.Ş yani sizin teslim almış olduğunuz haliyle BAY-BEL Ve BAYBEL A.Ş denetleniyor mu? Yani sizin şuan ki yeni döneminizde. Bir diğer konu, belediyemize ait taziye çadırların yani daha doğrusu birkaç gün içerisinde gelen vefatlardan dolayı belediyemize ait taziye çadırlarının maalesef yetersiz olduğunu öğrendik. Bu taziye çadırlarının arttırılması, yani eğer yanlış anlamadıysam ilgili müdürlüğümüzle görüştüğümüzde 3 tane çadırımız olduğunu söylemişti, yaklaşık 450 bin nüfusa sahip olacak bir Bayraklı Belediyesinin 3 tane çadırı çok az. Bunun arttırılması ve bir diğer konu da, mesela ben taziye çadırını ziyarette bulunduğumuzda inanın yani şey olarak görmek istemiyorum ama insanın içinde duramayacağı bir haldeydi. Çamurluğun içinden çıkmış, aydınlatması yok, alt tarafı düzenlenmemiş bir halde insanlar taziye yapmaya çalışıyorlardı. Bu taziye çadırlarının Bayraklı Belediyesine yakışır hale getirilmesini talep ediyoruz ve arttırılmasını talep ediyoruz.

BAŞKAN- Evet, başka söz isteyen?

Abdullah AKTAŞ- Evet bir diğer konu,  geçtiğimiz dönem Bayraklı Belediyesi’nin beceriksizliği yüzünden diyelim kapatılan Özkanlar Pazaryerinden, esnaflarından bir takım paralar toplanmıştı, şu an o konu hala yargıda biz de takip ediyoruz. Daha önceki başkanımız Hasan KARABAĞ’ın söylemine göre insanlardan toplanan 355 bin liralık paranın belediye yedieminde tutulduğunu söylemişti. Şu an bu para hala yedieminde mi? Hak sahiplerine dağıtıldı mı? Bir diğer konu, şimdi önümüz Ramazan. Allah herkesin hayırlarını dualarını kabul etsin, Ramazan ayı hepimiz için hayırlı geçsin inşallah. Ramazan etkinlikleri ile ilgili daha önceki dönemlerde iftar çadırları kuruluyordu. Bu dönemde de böyle bir hazırlıklarınız var mı? Noktaları belirlendi mi? Kaldırılacağı şeklinde bir şey duyduk o yüzden bu soruyu sormak istiyorum. Son olarak da, Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçim manifestosu içerisinde bizim belediyelerimiz de asgari ücret 2.200 lira olacak demişti. Burada herkes herhalde bunu biliyordur, ilgili müdürümüz de burada bunun cevabını almak istiyorum. Şuan bizim belediyemizde en düşük maaş alan, maaş nedir? Bu uygulama belediyemizde hayata geçirildi mi? Teşekkür ediyorum. Sağ olun.

BAŞKAN- Çok teşekkür ediyorum.

Abdullah AKTAŞ- Başkanım, bir şey daha var unutmadan son olarak.  Müdürlükler değişmiş yeni göreve gelen arkadaşlarımıza başarılar diliyoruz, geçmiş dönemde görevi devreden arkadaşlarımıza da yaptıkları hizmetler için ayrıca teşekkür ediyoruz. Hayırlı olsun inşallah.

Mehmet TOPTAŞ- Sayın başkan değerli meclis üyelerim hepinize saygılar sunarım. Dün 1 Mayıstı, işçilerimizin, emekçilerimizin bayramını sayın belediye başkanımız ve meclis üyeleriyle beraber  Doğançay  Fen İşlerinde çok güzel bir şekilde  kutladık, bir kez daha herkesi kutluyorum. Şimdi yarın 3 Mayıs Türkçüler Günü, önemli bir gün Türk milliyetçileri için. Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar kendini Türk hisseden herkesin Türkçülük gününü kutlarım. Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK Türklüğü hep öne çıkartmış, Türklüğüyle hep övünmüş bir Türk lideridir. Kendisinin ismi de zaten ATATÜRK. Çok güzel sözleri var; “Yegâne üstünlüğüm dünyaya Türk olarak gelmem’’ demiştir. “Ben her şeyden önce bir Türk milliyetçisiyim” demiştir, onu çok güzel bir sözüyle Türkçülük Gününü kutluyorum.Ben her şeyden önce bir Türk milliyetçisiyim böyle doğdum, böyle öleceğim. Türk birliğinin bir gün hakikat olacağına inancım vardır. Ben görmesem bile, gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapatacağım. Türk birliğine inanıyorum, yarının tarihi, yeni fasıllarını Türk birliğiyle açacak, dünya sükûnunu bu fasıllar içinde bulacaktır. Türk’ün varlığı bu köhne âleme yeni ufuklar açacak, güneş ne demek, ufuk ne demek, o zaman görülecek.”Gerçekten ruh-u şad olsun. Bütün sözlerinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk: “Ne Mutlu Türküm diyene” diye bitiriyordu. Gene 6 Mayıs çok önemli bir gün hem Hıdrellez hem de mübarek Ramazanın başlangıç günü. İnşallah Ramazan evlere bereket getirir, dar gelirli ailelere sağlık, huzur getirir diyor herkesin Ramazanını şimdiden kutluyorum.

İpek KUL- Başkanım, söz alabilir miyim?

BAŞKAN- Evet, buyurun.

İpek KUL- Sayın meclis üyeleri, değerli misafirler, sayın başkanım hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bugün Emre Bey’in söylediklerine istinaden birkaç şey söylemek istiyorum. Onu söylemeden önce konuyu şuradan bağlayacağım çocuk istismarı ile ilgili meclisimizde CHP gurubunun verdiği önerge neticesinde güzel bir karar aldık, destek verdiğiniz için teşekkür ederim ama şunu belirteceğim. Hamza DAĞ’ın her türlü yardımı yapmaya hazır olduğundan bahsettiniz. Ben ona inanıyorum evet doğru söylüyorsunuz çünkü Ensar Vakfı’na ne kadar bağış yapıldığı belediyelerden, AK Partili belediyelerden, İstanbul Büyükşehir Belediyesinden ortaya çıktı. Eminim ki, köşede kenarda birçok gene destek için ayrılmış belediye bütçesinden paralar vardır. Çocuk istismarı ile alakalı da ne yazık ki Ensar Vakfı ile alakalı olay yaşamıştık. Orada da siz her ne kadar AK Partili belediyeleri övseniz de AK Partili bir bakanın; “Orada çocuğun rızası vardır.”dediğini hepimiz hatırlıyoruz.

BAŞKAN- Evet arkadaşlar bakın. Değerli arkadaşlar biraz önce de grup sözcünüz, grup başkan vekiliniz belediyemizi eleştirirken yani hiç yakışık almayan tarzlarda yani beceriksiz vesaire gibi bazı ithamlarda bulundu ama ben sözünü bile kesmedim. Cümlenin farkındayım, sözünü bile kesmedim, arkadaşımız da fikirlerini söylüyor. Yani yanlış doğru ortada bir fikir var. Bunun dilek ve temenniler kısmındayız. Bunu soru-cevap halinde götürmeyeceğiz.

İpek KUL- Son bir şey söyleyeceğim.

BAŞKAN- Buyurun.

İpek KUL- Görüntüler zaten internet sitesinde pardon ses kayıtlarından alınan yazışmalar internet sitesinde yayınlanıyor ve herkesin buna erişme hakkı var. Bu konuda bir eğer ki Show yapmakla ilgili bir gayeniz varsa üzülerek söylüyorum ki, seçim süresince aralarında meclis üyeniz Murat PERVANE nin de bulunduğu dağ yolunda gerçekleşen ve partilimizin gençlerine yapılan saldırı ile ilgili kamera görüntülerini siz sosyal medyada paylaşın, ondan sonra da mecliste de canlı yayın da zaten yapılır. Teşekkürler.

BAŞKAN- Arkadaşlar, bu mevzunun altından çok fazla… Evet, buyurun Murat Bey. Murat bey’e verelim sözü.

Murat PERVANE- Başkanım herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bu ilk konuşmam benim mecliste, bütün arkadaşlarımıza bu meclis hayatında başarılar diliyorum. İnşallah hep beraber birbirimizi yemeden, tüyü bitmemiş yetimin hakkını savunarak, Bayraklı’da taş üstüne taş koyabiliriz. Hemen kardeşimin ben sorusuna geleyim. Orada bizzat olayı çok güzel provoke ediyorsunuz sizler bu işi gerçekten çok güzel başarıyorsunuz. Arkadaşlar oradaki arkadaşların ben olayı anlatayım size iki genç arkadaşın…

BAŞKAN- Arkadaşlar detaya girersek lütfen…

Murat PERVANE- Ama bakın suçlama var burada şimdi suçlama var. Şimdi biz o arkadaşlar hakkında burada hukukçularımız da var hürriyeti alıkoyma suçu, 24 seneden yargılanır biz gene hiçbir şey yapmadık. Oradaki çocuklar hürriyetinden alıkoyuldular zorla Cumhuriyet Halk Partisinin afişleri asıldı biz hiç sesimizi çıkartmadık yani bu konuya hukuki anlamda hiçbir şey yapmadık…

BAŞKAN- Ya arkadaşlar…

Murat PERVANE- Bakın hürriyeti alı koymak…

BAŞKAN- Hürriyeti alı koymanın ötesinde orada farklı işler var arkadaşlar. Bu mevzuyu kapatalım bitsin.

Murat PERVANE- Bence de kapatalım…

BAŞKAN- Evet, çok teşekkür ediyorum. Şimdi ben size söz vermemiştim. Buyurun.

Seyfettin ATBAŞ- Saygıdeğer başkanım, saygı değer meclis üyesi arkadaşlarım hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Sayın başkanım, bugünlerde sosyal medyada dolaşan bir haber var, bizleri çok ürküten bir haber. VOLVO marka bir makam aracının çalındığı, yok olduğu dolaşılıyor. Hatta bundan ötesi bir tane değil beş tane aracın yok olduğu söyleniyor. Bununla ilgili bilgi verirseniz hem bu yalansa eğer bunu açıklığa kavuşturmuş oluruz, belediyenin üzerinde de böyle bir itham varsa onu gidermiş oluruz, bu medyadaki olayları da biz de yalanlamış oluruz.

BAŞKAN- Yani biz sonuç itibari ile buradaki gündemimizi ve çalışma şartlarımızı sosyal medya üzerinden belirlemiyoruz ama sizin elinizde somut bir belge, bilgi varsa biz de bunu idari olarak değerlendirelim gerekli bilgileri de size verelim. Yani, bizde böyle bir bilgi yok. Otomobillerin çalındığı ile ilgili bir bilgi yok.

Seyfettin ATBAŞ Teşekkür ederim başkanım.

BAŞKAN- Buyurun.

Özgür HIZAL- Sayın başkanım, kıymetli meclis üyesi arkadaşlarım hepinizi saygı ve hürmetle selamlıyorum. Şimdi tabi bizim yerel meclislerin farklı bir misyonu var. Yerel meclislerin misyonu siyaset yapmamak üzere kurulu ama şu da bir gerçek ki burada bulunma amacımız, bulunma niyetimiz siyaset. Çünkü siyasi kurumların temsilcileri olarak geliyoruz. İlk meclis birleşiminde şöyle bir ifade kullanmıştım; “bizim önceliğimiz Bayraklı, bizim önceliğimiz İzmir.” Çünkü bunlar bize emaneten verilmiş makamlar ve yarın gerçek emanet sahiplerine teslim etmemiz gerekiyor. Şimdi burada hiçbir arkadaşımızın ister Adalet Ve Kalkınma Partisi olsun, ister Milliyetçi Hareket Partisi olsun ister Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyesi arkadaşımız olsun hiç fark etmez hiçbir arkadaşımızı Show yapma ihtiyacı duyacağını düşünmüyorum. Ama netice itibari ile bu meclisler halka açık arkamızda izleyicilerimiz var. Netice itibari ile bu meclise vatandaşlarımız çok rahatlıkla gelebiliyorlar. Şimdi sayın grup başkan vekilimizin burada önerge olarak sunmuş olduğu bazı sosyal medya araçlarından, bazı web sitelerinden meclisimizdeki görüşmelerin, konuşmaların Bayraklı için alınacak olan kararların canlı yayınlanması fikri, esasında sizi seçim kampanyası döneminde partinizin kurumsal kimliğinin bir seçim propagandası olarak da şeffaf belediyecilik anlayışınızın getirileceği iddiasıyla söylenmiş ki bizler bunu aramızda İzmir Büyükşehir Belediye meclis üyeleri olanlar da bilir siz de aynı şekilde. Cumhuriyet Halk Partisi grup başkan vekili Sayın TEKOĞLU da aynı şekilde biz orada da bunun kararını aldık ve canlı sosyal medya araçlarından ve değişik web araçlarında canlı yayını yapılmakta. Bu birinci konumuz sayın başkan. Bu konuda tekrar bir değerlendirme yapmanızı temenni ediyorum. İkinci konumuz sayın kâtip üyemizin, değerli meslektaşımın çocuk istismarı üzerinden yapmış olduğu siyasi yaklaşım. Çocuklar bizim en değerlimiz, gençler bizim en değerlimiz. Çocuk istismarı üzerinden, çocukların kılına gelebilecek olan zarar üzerinden yapılacak olan siyaset, yapılacak olan siyasi malzeme gerçekten ama gerçekten bizi fazlasıyla üzer. Eğer bir çocuk istismarı noktasında herhangi bir vatandaşı ya da herhangi bir bireyin Türk Ceza Yasalarındaki, Türk Ceza Kanunundaki karşılığı çok ağırdır biliyorsunuz ki sayın meslektaşım da muhtemelen biliyordur hukukçudur. Bir ispatlanmış durum söz konusu ise bunla alakalı zaten bağımsız yargı organları gerekli cezayı verirler. Kaldı ki bugün herhangi bir kurumda, herhangi bir dernekte, herhangi bir vakıfta, herhangi bir bireyin yapmış olduğu hatadan dolayı ki muhtemelen geçmişte Bayraklı Belediyesi’nde de hatalar yapılmıştır kurumu suçlayamazsınız. Bu bir kere suçta ve cezada şahsilik ilkesi ceza kanunlarının, ceza hukukunun en temel prensibidir. Bu anlamda gerek belediyelerimizin Adalet ve Kalkınma Partisine ait belediyelerin gerekse başka kurumların bu noktada çocuk istismarları noktasında bir ithamda bulunulmasını esefle kınıyorum. Bu sayın meslektaşımın esasında bu ifadeyi kullanmasını tekrar burada kınıyorum. Dediğim gibi biz burada yaptığımız, yapacağımız, konuşacağımız bütün konular şeffaf olması gerekiyor halka açık olması gerekiyor. Çünkü biz Bayraklı halkı için varız,  Bayraklı için varız onlar için çalışacağız diyoruz o yüzden yeniden bir değerlendirme yapmanızı diliyorum. Bunu Show olarak değerlendirmemenizi diliyorum. Çünkü buraya gelip dinleme imkânı olan vatandaşımız var cep telefonundan, günümüz teknolojik koşullarda, başka araçlardan bizi takip etmek isteyecek arkadaşlarımız olacak o anlamda bunu bir Show aracı olarak değerlendirmeden gerçekten şeffaf belediyecilik anlamında bir değerlendirme yapmanızı temenni ediyorum. Hepinize iyi günler diliyorum.

BAŞKAN- Çok teşekkür ediyorum. Üslubunuzdan dolayı da özellikle teşekkür ediyorum. Buyurun.

Dilek YILDIZ- Öncelikle Türkiye Kadınlar Basketbol 1. Liginde yarıfinalin ilk ayağını geçen Bayraklı Belediyesi Kadın Basketbol takımımızı kutluyorum. Başarılarının devamını diliyorum.

BAŞKAN- Teşekkür ediyoruz.

Dilek YILDIZ- İkinci bir konuda, deve güreşi bütçesinin 23 Nisandan itibaren güzel bir uygulama ile eğitime aktarılacağını, biz yüzlerce basın organından duyduk. Bu noktada bu bütçenin ne kadar olduğunu ve eğitime nasıl, ne şekilde katkı sağlayacağını somut bir şekilde ben öğrenmek istiyorum. Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN- Çok teşekkür ediyorum. Buyurun.

Cindi Can POLAT- Sayın başkanım, değerli meclis üyesi arkadaşlarım ben de hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Sayın başkanım biz de Cumhuriyet Halk Partisi gurubu olarak önümüzdeki günlerde başlayacak olan Ramazan ayı’nın başta ülkemize olmak üzere bütün İslam âlemine hayırlar getirmesini diliyoruz, ayrıca Kadın Basketbol Takımımızın başarısından dolayı hem yönetimi hem de kadın sporcularımızı bizler de grup olarak kutluyoruz. Değerli arkadaşlar, madde bağımlıları ile mücadele meselesi gerçekten önemli bir mesele biz de bu meseleyi önemsiyoruz. Bundan olacak ki zaten bu mesele ile mücadele için bağımlılar için mücadele için, kötü alışkanlıklardan gençlerimizi çocuklarımızı uzak tutmak babında bir komisyon da kurduk. Bu komisyon önümüzdeki süreçte aktif olarak ilçemizde görev alacaktır. Arkadaşımız da ifade etti gecekondu mahallelerimiz diye tabir ettiğimiz çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu mahallelerde maalesef bu mesele kendini gösteriyor. Bu mesele sadece belediye ile çözülebilecek bir mesele değil belediye ve devletin diğer kurumlarının el ele vererek çözmesi gereken bir mesele. Belediyemizin bu meselenin çözümü noktasında girişimleri mutlaka olacaktır. Evet, amatör sporunun desteklenmesi önemli. İlçemizde yaşayan bütün gençlerimizin, çocuklarımızın bu kulüplere yönlendirilerek kötü alışkanlıklardan uzak tutulması meselesi önemli ki yapılıyor bundan sonraki süreçlerde de bu yardımların belediyemiz bütçemiz dâhilinde yapılacağına inanıyorum. Sadece amatör sporun değil bu gençlerimizin ve çocuklarımızın ilçemizde sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlere yönlendirilerek de bu meselelere çözüm getireceğimize inanıyorum ben önümüzdeki süreçte bu anlamda belediye olarak da başarılı olacağımızı düşünüyorum. Arkadaşımız ifade ettiği olimpik havuz meselesi önemli. Olimpik havuz sadece belediyenin imkânları ile yapılacak bir yatırım değil, bunu sadece belediyeden beklemek yanlış olur. Bakanların ve Milletvekillerinin özellikle AKP’li Milletvekillerimizin bu konuda desteği olacağını ifade ettiler. Adalet Ve Kalkınma Partili milletvekillerimizin katkısı olacağını ifade ettiler, önemli evet katkı sunsunlar. Belediyemiz de desteklesin ilçemize, İzmir’imize olimpik havuz kazandıralım diyorum. Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN- Evet, son olarak Gönül Hanım’ı dinleyelim.

Gönül GÜNGÖR- Değerli başkan, saygıdeğer meclis üyeleri ve tüm dinleyen arkadaşları saygı ile sevgi ile kucaklıyorum. Arkadaşımızın söylediği bir şey var öncelikle komisyonu kurduk zaten ama komisyon sadece ilçeler bazında değil çünkü takdir edersiniz ki madde bağımlılığı ciddi anlamda kamuoyunu meşgul eden bir sorun. Dolayısıyla bu belediye nezdinde değil de bunun Valilik, Sağlık Bakanlığı, Emniyet, Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı, Kültür Bakanlığı geniş kapsamlı bir mücadele ile yapılabilecek bir çalışma. Dolayısıyla bu çalışma, partileri üzeri Hamza DAĞ nasıl bu şekilde tek başına destek olabiliyor bunu algılamakta zorlandım açıkçası. Çünkü bu gençler noktasında, eğer bireysel çalışmalarda olacaksa o başka bir şey.

BAŞKAN- Gönül Hanım, sanıyorum yanlış anladınız. Başka bir mevzu ile ilgiliydi sanıyorum.

Emre DEMİR- Başkanım ikidir Genel Başkan Yardımcımızın adı geçiyor konuyu da ben açtım zaten lütfen bana da söz verir misiniz sonra?

BAŞKAN- Ben size söz verdim bak yanlışlık vardı, yanlışlığı düzeltiyorum orada bir şey yok. Sizin değdiniz Spor Kulüpleri ile ilgiliydi sanıyorum sayın meclis üyemiz onu uyuşturucuyla ilgili olarak anladı. Sorun yok.

Emre DEMİR- Konu çok başka, siz başka yerdesiniz biz buradayız maalesef.

Gönül GÜNGÖR-  Pardon.

Emre DEMİR- Konu çok başka.

Gönül GÜNGÖR-  Sizin bahsettiğiniz Yamanlar da uyuşturucu kullanan gençlerin kurduğu…

BAŞKAN- Hayır, hayır arkadaşlar. Size söz verdim çok teşekkür ediyorum. Bir de ben cevap vereyim çok teşekkür ediyorum. Şimdi beklerseniz verebileceklerimize vereceğiz yani hiç merak etmeyin. Değerli arkadaşlar, öncelikle üslubumuza dikkat etmemiz lazım. Bakın bir arkadaşımız konuştu oldukça yapıcıydı, oldukça doğruydu, seçilmiş cümlelerdi ve amaca hizmet eden cümlelerdi ama bu anlamda sizin tüm meclisten, evet tüm arkadaşlardan yani karşı tarafı suçlayarak, bunu siyasal partilerin tartışması haline dönüştürerek bizi lütfen ana mevzulardan her iki meclis grubumuza da söylüyorum iki partimizin üyelerine, bizi bu işten uzaklaştırmayın. Öncelikle genç arkadaşlarımızın meclis başkanı ile konuşurken böyle bir hâkim, savcı edasında; “doğru mudur, yanlış mıdır, eğri midir, öyle midir, değil midir bunu soracağım bir daha geleceğim” bu üslup doğru bir üslup değil, zaten buradaki işleyişe de çok uygun değil ama sizi kırmak üzmekte istemedim. Bunlara dikkat edersek memnun olurum. Şeffaf bir belediyecilik noktasında ise arkadaşlar biz şeffaf olacağız. Şeffaf olacağız demekle de şeffaf olunmuyor onu da söylüyorum. Yalnız herhangi bir işi yönetirken, idare ederken ve belli bir merhaleye getirebilmek için bir zamana ihtiyaç var ve siz bugün bu aceleciğinizle aslında beni de birazcık üzdünüz. Benim koltuğu aldığım günden bugüne maydanoz yetiştirmeye kalksaydık yetiştiremezdik ve bu gelen süre içerisinde gerekli opsiyonları sizin de bize göstererek gerekli uygulamaların sonuçlarını görerek birazcık daha bu anlamda yapıcı olmanızı özellikle istirham ediyorum. Çünkü bizim buradaki temel amacımız, varlığımız altını çizdiğim nokta. Buradaki bir arkadaşımızın, vatandaşımızın her kuruşunun hakkını sormak, vatandaşımıza bütçemiz ve kaynaklarımız ölçeğinde gerekli hizmetleri götürmek benim boynumun borcu. Bu noktadan hiçbirinden ödün vermediğimizi, vermeyeceğimizi önümüzdeki süreçte sizler de göreceksiniz. Hatta ben sizlerle de sohbetimde şunu söyledim. Eğer biz meclisimizi çok siyasetin içine sokmazsak ben önümüzdeki süreçle ilgili özellikle kendi dönemimle ilgili denetim komisyonuna üye bile vermem. Ama bana bugünkü süreçle ilgili birazcık daha siyaset dışı birazcık daha meselenin özü ile ilgili yaklaşımlar sergilerseniz, mutlu olurum ama tabi bu sizin takdiriniz. Spor kulübü ile ilgili belediyemizde bazı uygulamalar olmuş dernekler, spor kulüpleri, v.s lerle. Benim genel anlayışım şu;  Bir derneğe ne yapıyorsak, bir spor kulübüne ne yapıyorsak, bir vatandaşımıza ne tür hizmet götürüyorsak siyasal görüşü ve inancı ne olursa olsun toplumun tamamına aynı şekilde hizmet etmeliyiz. O gün o spor kulübüne bizim söylediğimiz diğer spor kulüpleri de vardı. Bunlar bizim makro projelerimiz içerisinde var siz de takdir ederseniz ki bu projeleri öncelikle oluşturabileceğiniz idari kadro, oluşturacağınız finansmanlar, projelerin yeniden yazılması, tartışılması sizlerle birlikte tartışacağız bunları Büyükşehir’in onayıyla birlikte de harekete geçireceğiz. Söylediğimiz her projenin de arkasındayız ama o gün o arkadaşlara bizim söylediğimiz, bütçelerin doğru hesaplanması ve bizim de sunabileceğimiz katkıyı onlara sunmakla ilgiliydi. Bugünde arkadaşlarımız bize teşekküre geldiler. Sanıyorum arkadaşlar resimleri sosyal medyadan paylaşırlar. Diğer siyaseten söylediğiniz Ali Bey ile ilgili mevzuya girmek istemem kendimle çelişmiş olurum. Ramazanla da ilgili aslında şöyle bir fikrimiz vardı, Ramazan çadırlarını aslında kaldırılmasıyla ilgili mesele bizim gündemimize gelmedi ama şunu planladık. Aslında sizlerle de birlikte tartışıp buna karar verebiliriz, gerçekten ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın belirlenmesi ve bu ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu erzakların bu arkadaşlara verilmesi. Birçok ramazan çadırımızla ilgili negatif bildirimler aldım belki sizler de almışsınızdır. Bazı bölgelerde bu çadırlardaki yemeklerin iftar saatinden önce yemeklerin tükendiği ile ilgiliydi. Gerçekten inancı gereği oruç tutan arkadaşlarımızın, hemşerilerimizin, bundan çok sağlıklı yararlanamadıkları ile ilgili de bilgiler var. Bu sonuç itibari ile Bayraklının temel meselesi, aslında pazartesi günü sizlerden de birkaç arkadaşımız gelirse bu konuyu masaya yatırır gerekli işlemleri yaparız ama şuan kafamızda olan şey şu, her mahalleye Büyükşehrimizle birlikte ana büyük mahallelerde, günlük olarak iftar çadırlarını kurmak ama kalıcı değil, onun dışında ihtiyaç sahibi arkadaşları tespit edip, siz de bu konuda bize yardımcı olun onların da ihtiyaçlarını arkadaşlarımıza iletelim istiyoruz. Düğün salonları ile ilgili mevzu bugün mesela bir arkadaşımızın bir dilekçesi geldi ben arkadaşlara talimatı verdim. Eğer ilgili dilekçede beyan edilen bilgiler doğruysa ilgili düğün salonundan arkadaşımız ücretsiz yararlansın. Dediğiniz gibi bu düzenlemeyi de yapmamız gerekiyor. Uyarınız için tekrar teşekkür ediyorum. Onu da değerlendireceğiz tabii ki. Cengizhan  daki mesele ile ilgili, bu meseleyi Büyükşehir’imize ilettim orada doğru bir adresin bulunması gerekiyor aslında Büyükşehir belediyemiz de bu meseleyi düşünmüş ama tuvaletlerin belirli bir saatten sonra farklı  anlamda kullanıldıkları ile ilgili ciddi sıkıntılar gitmiş, ya spor tesisimiz var orada Büyükşehir’in ya ona yakın ama bizim büyükşehirden talebimiz şu: Oraya giden vatandaşlarımızın rahat oturup, çay,  kahvelerini de içebildikleri, çocukların oynayabildikleri bu tür ihtiyaçların da o sosyal tesislerin içerisinde olabileceği ve o Cengizhan mahallesindeki ağırlıklı olarak bize gelen taleplerden bir tanesi düğün salonu ve taziye evi. Bunlardan herhangi birini yani vatandaşa da sorarak yani önceliğiniz düğün salonu mu, taziye evi mi? Ölçeğinde arkadaşlarımız bakacaklar, ama en kötü ihtimalle bu dediğimiz kompleksleri oraya kurup, kameralarla ya da oraya bir görevli görevlendirilerek çözmemiz gerekiyor. Çünkü yaşlı amcalarımızın gelip gitmesi, çocukların o parktan yararlanma şansı oldukça sınırlı. Bunu söylemişken taziye evleri ile ilgili durumun içler acısı olduğunu ben de gördüm ben de biliyorum. Yani yaz ayında kısmen çözülebilen bir sorun olsa da kışın çadırlarda yağmurda, çamurda hiç o vatandaşımızın hak etmediği bir işlem. Bunu  bir an önce çözmeliyiz. Bu teftiş kurulu raporu sonuç itibari ile idari bir tasarruf ama bunun bilgisini gelirseniz ben sizinle paylaşırım hiçbir sorun yok. Şirketlerimizle ilgili, müdürlüklerimizle ilgili diğer işlerle ilgili idari ne gerekiyorsa arkadaşlar bunlarla ilgili gerekli tedbirleri alıyoruz. Yani siz de takdir edersiniz ki yeni bir şema, yeni bir şekillenme yeni bir oluşturma ihtiyacımız var. Bunu da önümüzdeki süreçlerde biz bunu altı ay gibi planlıyoruz ama amacımız altı aydan da önce bunu bitirmek. Bitirdiğimizde de zaten sonuçlarını hep birlikte göreceğiz. Oradan herhangi bir sonuç aldığımızda da sizlerle paylaşmakta hiçbir sakınca görmüyorum. Taziye çadırları meselesine değindim, iftar çadırlarıyla ilgili… Onu da sorayım arkadaşlarımızın bilgisi var mı bu konu ile ilgili. Mali işler 2.200 liranın altında ücret alan arkadaşımız var mı?

Mehmet ŞİMŞEK (Belediye Başkan Yardımcısı) - Sayın başkanım, bizde belediye şirketinde çalışan personeller en az %15 maaş almaktadır, asgari ücretin %15’i fazlası maaş almaktadırlar. Ayrıca yol, yemek ve devletin belirlemiş oldukları toplu sözleşmedeki %4 lük artışlarla birlikte bir işçimiz mesaileri falan saymıyorum 2.700-3000 lira arasında bir maaş almaktadırlar.

BAŞKAN-Elinizde farklı bir bilgi varsa onu da paylaşırsanız gerekli işlemi yapalım.

Abdullah AKTAŞ- Benim orada sormak istediğim şuydu, 2200 net maaşın üzerine mi bu sizin söyledikleriniz ilave? Yoksa asgari ücretin üzerine mi ilave.

Mehmet ŞİMŞEK (Belediye Başkan Yardımcısı) - Şuan her ay personelimizin en az almış olduğu maaş ellerine geçen 2700 lira.

BAŞKAN- Bizim de genel başkanımızın söylediği 2.200 tl nin altına düşmemesi.

Mehmet ŞİMŞEK (Belediye Başkan Yardımcısı) - 2700 liranın altında maaş alan personelimiz bulunmamaktadır.

BAŞKAN- Ama benim bittikten sonra ben zaten sorulara cevap veriyorum. Mikail Bey bir dahaki sefere.

Mikail BİLİCİ- Sayın başkan 1 Mayısla ilgili bizim belediyemizde çalışan stajyer öğrenciler var. 2017-2018 denetim kurulu esnasında ben üniversite mezunu bir kıza dedim ki buradan ücret alıyor musunuz?  Kızcağız almadığını söyledi. Buraya stajyer öğrenciler geliyormuş üniversiteden 45 gün staj yapmak üzere, geçen büroya biri geldi.

BAŞKAN- Orada bilgide bir yanlışlık olabilir ama.

Mikail BİLİCİ - Hülya ATEŞ isminde bir kızımız geldi cv verdi. Dedim ki, böyle böyle stajı nerede yaptınız? Belediyede. Ücret aldınız mı? Almadım dedi. O ara ben bunu dillendirmiştim. Mali işlerdeki arkadaşımız da düzeleceğini söylemişti başkan yardımcılarımızdan bir hanımefendi de düzeleceğini söylemişti. Bu çocuklar üniversiteden gelip de staj yapmasında emeğinin pul edilmemesini daha iş hayatına girerken stajla başlıyor biliyorsunuz, oradaki o özgüvensizlik, gençlerin psikolojisini bozar. Onu şimdi bizim de duyacağımız şekilde cevaplarlarsa, böyle bir durum var mı? Önemli bu.

BAŞKAN-  Çok teşekkür ediyorum. Bir dahaki meclis gününde ben bunu size sunayım. Böyle bir uygulama varsa da bunu kaldıracağız. Talebiniz doğru bir talep.

Mikail BİLİCİ- Ücretsiz olmasın.

BAŞKAN- Kesinlikle olmasın yani çocuklarımızın en azından okul harçlıkları olur. Evet, arkadaşlar toplantıya katılmayan meclis üyelerimiz var.

Yeşim TEKOĞLU-  Başkanım ona geçmeden önce bir konuyu atlamış olabilirim. Gündemle ilgili kesin hesap ve 3.maddenin size yetki verilmesi ile ilgili bir sonraki meclise Plan Bütçe komisyonu, Hukuk komisyonu ve Sosyal İşler komisyonu toplanıp karar verirse meclisten geçirelim. Süreli çünkü bu işler. Kesin hesabı bir sonraki mecliste görüşeceğiz. Plan Bütçe komisyonlar toplansın diye söylüyorum. Çarşamba gününe kadar ve 3.madde onu söylemeyi atlamış olabilirim.

VII. TOPLANTIYA KATILAMAYAN MECLİS ÜYELERİNİN MAZERETLERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ

BAŞKAN- Evet, toplantıya katılmayan meclis üyelerimizin mazeretlerinizi oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Kabul edilmiştir.

VIII.  2. BİRLEŞİMİN GÜN VE SAATİNİN TESPİTİ.

BAŞKAN- Bir dahaki toplantı?

Yeşim TEKOĞLU-  8 Mayıs Çarşamba günü saat 18:00’de başkanım.

BAŞKAN- Evet, çok çok teşekkür ediyorum sağolun.

 

    Serdar SANDAL

    Belediye Başkanı

                                                    İpek KUL                                     Mukaddes IŞIN

                                                       Üye                                                        Üye