BAYRAKLI BELEDİYESİ KADIN DANIŞMA MERKEZİ
Merkezimiz; Kadınlarımızın bilgilendirilmeleri, bilinçlendirilmeleri, desteklenmeleri, güçlendirilmeleri amacıyla kurulmuş; fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik şiddete uğrayan ve uğrama riski taşıyan kadınların, şahsen veya telefonla başvurmaları halinde, ücretsiz olarak hukuksal bilgilendirme ve psikolojik danışmanlık hizmeti alabilecekleri bir birimdir.
Kadınların bilgi, bilinç ve beceri düzeylerini arttırmaya yönelik eğitsel çalışmalar yapılır. Kadın sorunlarına yönelik kampanyalar ve eğitim programları düzenlenir. Kadın haklarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması doğrultusunda çalışmalar yapılır. Aile içi şiddet ve töre cinayeti gibi konularda, aileye yönelik eğitsel çalışmalar yapılır.
Danışmanlık, rehberlik hizmeti;
- Sorunlarının çözümünde kadınlara danışmanlık verilir.
- Kadınların iç görü ve farkındalık kazanmaları sağlanarak, sorun çözme becerileri geliştirilir.
- Şiddete bağlı fiziksel, psikolojik ve sosyal sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapılır.
- Şiddete maruz kalan kadınlara yasal hakları ile ilgili danışmanlık yapılır.
ŞİDDET NEDİR?
Fiziksel Şiddet
Tokat atmak, dövmek, tekmelemek, saçını çekmek, itmek, yumruklamak, kolunu kıvırmak, odaya-eve kilitlemek, bir yerini kırmak, silah, kesici-delici bir alet ya da kezzap gibi kimyasal bir madde ile yaralamak, yakmak veya öldürmek, gerektiği halde tedavi olmasına engel olmak vb.
Sözlü-Duygusal-Psikolojik Şiddet
Bağırmak, hakaret etmek, küfretmek, tehdit etmek, korkutmak, aşağılamak, alay etmek, karar vermesine izin vermemek, başka kadınlarla-erkeklerle kıyaslamak, kendini geliştirmesine izin vermemek, eğitim hakkını engellemek, ailesi-arkadaşları-komşularıyla görüşmesine izin vermemek, evden dışarıya çıkmasına izin vermemek, her an nerede olduğunu kontrol etmek, inançlarını-kökenini-işini-maaşını küçümsemek, başkalarının önünde sürekli sözünü kesmek vb.
Cinsel Şiddet
Evli olduğu kişi bile olsa tecavüz yani istemediği yer ve zamanda cinsel ilişkiye zorlamak, istemediği şekilde cinsel ilişki kurmak, başka insanlarla cinsel ilişkiye zorlamak, ensest (akrabalar arası cinsel taciz ve tecavüz), fuhuşa zorlamak, zorla evlendirmek, kürtaja zorlamak, cinsel organlarına zarar vermek, telefonla-mektupla ya da sözlü olarak cinsel içerikli tacizlerde bulunmak, kadınlığına-erkekliğine laf söylemek, namus gerekçesiyle öldürmek ya da öldürmeye zorlamak vb.
Ekonomik Şiddet
Çalışmaya ya da çalışmamaya zorlamak, parasını veya banka kartını alıp geri vermemek, işe gitmesine izin vermemek, zorunlu ihtiyaçlarını karşılamamak, hiç para vermemek, şahsi mallarını-ziynet eşyalarını almak, ailenin parası ve tasarrufları için hiç fikrini sormamak, işten atılmasına yol açacak olaylar yaratmak vb.
ŞİDDETTEN KORUNMA YOLLARI
. ŞİDDETLE İLK KARŞILAŞTIĞINIZDA "HAYIR!"DEYİN.
. PENCEREYİ AÇIN, BAĞIRIN.
. TEHLİKELİ OLABİLECEK EVİN MUTFAK, BANYO VE MERDİVEN GİBİ BÖLÜMLERİNDEN UZAK DURUN.
. EVİNİZDE SİLAH, BIÇAK GİBİ ALETLER VARSA UZAK DURUN.
. KAÇMAYA ÇALIŞIN.
. KOMŞULARINIZLA DAYANIŞMA OLUŞTURUN (ÖNCEDEN ARANIZDA BİR İŞARET BELİRLEYİN, İŞARETİ KULLANARAK YARDIM İSTEYİN).
. ÇOCUKLARINIZI YARDIM ÇAĞIRMASI İÇİN DIŞARI GÖNDERİN.
. NÜFUS CÜZDANLARINIZI (SİZİN VE ÇOCUĞUNUZUN), ÖNEMLİ ADRESLERİ, DEĞERLİ EŞYALARI VE BİRAZ DA PARA KOYDUĞUNUZ BİR ÇANTAYI HAZIR TUTUN.
. EVDEN ÇIKAMAYACAK DURUMDA YA DA BASKI ALTINDA İSENİZ: KOMŞUNUZ YA DA BİR YAKININIZ SİZİN YERİNİZE CUMHURİYET SAVCILIĞI?NA BAŞVURABİLİR.
Şiddete maruz kaldığınızda 155 Polis İmdat veya Alo 183 hattını arayarak şikayetinizi bildirebilir, size en yakın destek alabileceğiniz yeri sorup öğrenebilirsiniz.
Aile içi şiddet nedeniyle karakola başvurduğunuzda, ücretsiz avukat hakkınız var. Avukat isteyip istemediğinizi polise bildirebilirsiniz.
Aile içi şiddete maruz kalıyorsanız, destek almaktan çekinmeyin. Sadece şiddet anında değil, şiddet olmadığı zamanda da yardım isteyebilirsiniz.
ŞİDDETE MARUZ KALDIĞINIZDA YA DA RİSK ALTINDAYKEN BAŞVURABİLECEĞİNİZ KURUM VE KURULUŞLAR
BELEDİYELERİN KADIN DANIŞMA MERKEZLERİ
ALO 183 AİLE, KADIN, ÇOCUK VE ÖZÜRLÜ SOSYAL HİZMET DANIŞMA HATTI
İL SOSYAL HİZMETLER MÜDÜRLÜKLERİ
SAĞLIK KURULUŞLARI
POLİS MERKEZLERİ, JANDARMA KARAKOLLARI
CUMHURİYET SAVCILIĞI
BAROLARIN KADIN DANIŞMA MERKEZLERİ VE ADLİ YARDIM KURULLARI
KADIN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI